Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Problém s anténou družice SOHO
Pavel Koten Vytisknout článek

Problém s anténou družice SOHO

Sluneční observatoř SOHO, která od roku 1995 sleduje naši mateřskou hvězdu, utrpěla problémy s hlavní anténou. Anténa, která je určena pro přenos vědeckých dat, se přestala požadovaným způsobem otáčet. Výsledkem budou mnohadenní přerušení pozorování Slunce, kdy nebude možno předat získaná dat na Zemi.

Observatoř už nyní přesluhuje, protože původně byla její činnost naplánována na šest let. Ovšem její dobrý technický stav a dostatek paliva pro manévry umožnily výpravu už dvakrát prodloužit. Z Lagrangeova bodu L1 soustavy Země - Slunce je zajištěn nepřerušovaný pohled na naši hvězdu. Sonda tento bod obíhá po eliptické dráze a její orientace vůči Zemi se mění. Proto je nutné měnit i směr, kterým je namířena hlavní anténa. Tato je už ale několik týdnů nepohyblivá a družice se nyní blíží k okamžiku, kdy Země vystoupí z jejího vyzařovacího kužele.

Několik testů provedených v uplynulých dnech ukázalo, že problém je v pohonném mechanismu antény. Řídící tým je alespoň schopen pomoci ještě funkčních motorů měnit její polohu alespoň natolik, že efektivně se vyzařovací svazek rozšíří ze 14 na 25 stupňů. Tím se prodlouží období, kdy bude možno data přenášet. Společně s dalším manévrem, během kterého se celá sonda překlopí o 180 stupňů, tak bude dosaženo nepřetržitého pokrytí Země vždy po dobu 10,5 týdne s následnou přestávkou 2,5 týdne. První z těchto přerušení začne už na konci tohoto týdne.

Sonda je vybavena i malou anténou, která ovšem slouží pouze pro přenos technických dat a řízení observatoře a její přenosová rychlost není dostatečná pro přenos i vědeckých dat.

Zdroj:Spaceflight Now.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »