Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  První kosmonautka z Jižní Koreje

První kosmonautka z Jižní Koreje

První korejská kosmonautka Ji So-jeon
První korejská kosmonautka Ji So-jeon
Tak už i Jižní Korea má svého prvního astronauta. Tedy přesněji řečeno astronautku, protože jméno Ji So-jeon je, ač to my Evropané nedokážeme poznat, ženské. Sojuz TMA-12 odstartoval 8. dubna po obědě a kromě korejské astronautky byli na palubě dva Rusové, mezi nimi Sergej Volkov, syn známého sovětského kosmonauta.

Start vysílala jako obvykle v přímém přenosu televizní stanice NASA a každý mohl událost sledovat přes internet. Divák mohl vidět technické aspekty startu, jako celou předletovou kontrolu, odpočítávání, mohl slyšet komunikaci posádky s velitelstvím letu a vidět kosmonauty v kabině nejen před startem, ale i během startu.

Korejská astronautka při svém prvním startu vypadala klidně a laik by si možná myslel, že si čte noviny. Jenomže ten tlustý svazek papírů, který držela v ruce, nebyly noviny, ale letový manuál. V něm je krok po kroku napsáno, co všechno musí posádka před startem zkontrolovat.

Start Sojuzu TMA 12
Start Sojuzu TMA 12

Sojuz vyletěl ze stejné odpalovací rampy, kterou použil Jurij Gagarin před 47 lety. Startu přihlížela první žena ve vesmíru Valentina Těreškovová. Je zajímavé, že korejská astronautka se o své cestě dozvěděla teprve před měsícem. Do té doby měl letět krajan Ko San, jenomže porušil bezpečnostní pravidla a mimo areál Hvězdného městečka vynesl manuály.

Velmi emotivně při startu reagovala matka 29ti leté astronautky. Začala křičet, zoufale gestikulovat až se úplně zhroutila na zem a museli ji odvést lékaři. Start ale proběhl v pořádku a návrat své dcery může očekávat 19. dubna po splnění 14 vědeckých experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »