Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  První snímky Integralu

První snímky Integralu

INTEGRAL, gamma observatoř ESA pořídil první snímky a vědecká data. Tyto snímky potvrdily, že INTEGRAL pracuje výborně. Všichni zúčastnění jsou s výsledky velmi spokojeni. 18. prosince proběhne v Paříži tisková konference, na které budo představeny první výsledky. Na vývoji a provozu experimentů družice INTEGRAL spolupracuje i AÚ Ondřejov.

INTEGRAL (International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory - Mezinárodní laboratřr pro astrofyziku záření gama) patří ke klíčovým programum ESA i evropské astrofyziky. Družice přispěje k rešení největších záhad současné astrofyziky. Její čtyři palubní přístroje budou studovat vzdálené kosmické objekty v oborech gama, rentgenového a viditelného záření, s těžištem v oboru gama. Gama záření je ještě energetičtejší než rentgenové záření používané například v lékařské praxi. Zemská atmosféra funguje naštestí jako bezpečný štít proti tomuto pronikavému a pro člověka nebezpečnému kosmickému záření. To ovšem znamená, že záření gama můžeme sledovat jen z družic.

INTEGRAL je dosud nejcitlivejší kosmickou gama observatoří v historii a poskytne nám unikátní data o nejenergetitejších a nejexoticčtějších procesech ve vesmíru. Očekáváme, že posune obzor našeho poznání například v oblasti největších kosmických explozí a uvolňování energie ve vesmíru, vzniku chemických prvků, černých děr a dalších exotických objektů v naší galaktické soustavě Mléčné dráze i v jejím okolí a ješte mnohem dále, ve velmi vzdálených galaxiích a na samé hranici pozorovatelného vesmíru.

Prof. David Southwood (ESA Director of Science) a Dr Arvind Parmar (Integral's Project Scientist) představí spolu s hlavními sponzory první vědecké výsledky družice. Tisková konference proběhne 18. prosince v Paříži.

Od svého vypuštění 17. října 2002 byl Integral umístěn na operační oběžné dráze. Důkladným testováním prošly všechny komunikační kanály a řídící mechanizmy. Při pozorování známé černé díry Cygnus-X1 byly přesně doladěny přístroje družice. "Získali jsme velmi kvalitní snímky a spektra." uvádí Arvind Parmar. Spektrum jsou používáno k analýze energie vyzařované sledovaným objektem.

INTEGRAL již pozoroval jeden z nejhůře sledovatelných jevů ve vesmíru - výbuch gamma záření (Gamma Ray Burst - GRB). GRB jsou velmi energetické výbuchy o proměnlivé době trvání. Každý den v průměru dojde ke dvěma GRB jevům. Astronomové předpokládají, že tyto obrovské výbuchy mají původ v kolabujících hvězdách ve velmi vzdáleném vesmíru. Výsledky tohoto pozorování budou prezentovány na tiskové konferenci 18. prosince.

Zdroj: ESA

Související články:
INTEGRAL - první družice Evropské kosmické agentury ESA s ceskou úcastí
INTEGRAL a Ceská republika (1)
INTEGRAL a Ceská republika (2)
INTEGRAL a Ceská republika (3)






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »