Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  První snímky Integralu

První snímky Integralu

INTEGRAL, gamma observatoř ESA pořídil první snímky a vědecká data. Tyto snímky potvrdily, že INTEGRAL pracuje výborně. Všichni zúčastnění jsou s výsledky velmi spokojeni. 18. prosince proběhne v Paříži tisková konference, na které budo představeny první výsledky. Na vývoji a provozu experimentů družice INTEGRAL spolupracuje i AÚ Ondřejov.

INTEGRAL (International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory - Mezinárodní laboratřr pro astrofyziku záření gama) patří ke klíčovým programum ESA i evropské astrofyziky. Družice přispěje k rešení největších záhad současné astrofyziky. Její čtyři palubní přístroje budou studovat vzdálené kosmické objekty v oborech gama, rentgenového a viditelného záření, s těžištem v oboru gama. Gama záření je ještě energetičtejší než rentgenové záření používané například v lékařské praxi. Zemská atmosféra funguje naštestí jako bezpečný štít proti tomuto pronikavému a pro člověka nebezpečnému kosmickému záření. To ovšem znamená, že záření gama můžeme sledovat jen z družic.

INTEGRAL je dosud nejcitlivejší kosmickou gama observatoří v historii a poskytne nám unikátní data o nejenergetitejších a nejexoticčtějších procesech ve vesmíru. Očekáváme, že posune obzor našeho poznání například v oblasti největších kosmických explozí a uvolňování energie ve vesmíru, vzniku chemických prvků, černých děr a dalších exotických objektů v naší galaktické soustavě Mléčné dráze i v jejím okolí a ješte mnohem dále, ve velmi vzdálených galaxiích a na samé hranici pozorovatelného vesmíru.

Prof. David Southwood (ESA Director of Science) a Dr Arvind Parmar (Integral's Project Scientist) představí spolu s hlavními sponzory první vědecké výsledky družice. Tisková konference proběhne 18. prosince v Paříži.

Od svého vypuštění 17. října 2002 byl Integral umístěn na operační oběžné dráze. Důkladným testováním prošly všechny komunikační kanály a řídící mechanizmy. Při pozorování známé černé díry Cygnus-X1 byly přesně doladěny přístroje družice. "Získali jsme velmi kvalitní snímky a spektra." uvádí Arvind Parmar. Spektrum jsou používáno k analýze energie vyzařované sledovaným objektem.

INTEGRAL již pozoroval jeden z nejhůře sledovatelných jevů ve vesmíru - výbuch gamma záření (Gamma Ray Burst - GRB). GRB jsou velmi energetické výbuchy o proměnlivé době trvání. Každý den v průměru dojde ke dvěma GRB jevům. Astronomové předpokládají, že tyto obrovské výbuchy mají původ v kolabujících hvězdách ve velmi vzdáleném vesmíru. Výsledky tohoto pozorování budou prezentovány na tiskové konferenci 18. prosince.

Zdroj: ESA

Související články:
INTEGRAL - první družice Evropské kosmické agentury ESA s ceskou úcastí
INTEGRAL a Ceská republika (1)
INTEGRAL a Ceská republika (2)
INTEGRAL a Ceská republika (3)




O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »