Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Říjnové aktivity České kosmické kanceláře

Říjnové aktivity České kosmické kanceláře

Česká kosmická kancelář Autor: Česká kosmická kancelář
Česká kosmická kancelář
Autor: Česká kosmická kancelář
Centrum studentských aktivit České kosmické kancelář upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku.

Česká kosmická kancelář a Centrum studentských aktivit CSO Vás zvou na své nové webové stránky na známé adrese http://www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani

Světový kosmický týden 2013 v České republice
V týdnu od 4. do 10. října 2013 se uskuteční již popatnácté celosvětové oslavy kosmonautiky a dobývání vesmíru "Světový kosmický týden".
Česká kosmická kancelář, národní koordinátor Světového kosmického týdne v České republice, vyzývá všechny organizace, kluby a společnosti věnující se popularizaci kosmonautiky a astronomie a vzdělávacím aktivitám k připojení se k tomuto celosvětovému projektu.

Určeno pro kategorii: veřejnost
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/world-space-week-2013

Drop Your Thesis! 2014
Evropská kosmická agentura vyhlašuje soutěž Drop Your Thesis! 2014. Vybrané studentské týmy získají možnost realizovat svůj experiment v prostředí mikrogravitace v pádové věži v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace (ZARM) na Univerzitě v Brémách. Uzávěrka přihlášek je 19. ledna 2014.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/drop-your-thesis-2014

Kurz ESA/GTTP 2013
ESA vyzývá učitele přírodovědných předmětů k účasti na workshopu Galileo Teacher Training Programme. Kurz se uskuteční 25. až 29. listopadu 2013 v Lorentzově centru v Leidenu a je určen učitelům základního a středního školství, kteří učí děti ve věku 11 až 19 let. Uzávěrka přihlášek je 14. října 2013 v 9:00.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/kurz-esagttp-2013

Spin Your Thesis! 2014
ESA vyhlašuje výzvu pro návrhy experimentů v rámci programu Spin Your Thesis! 2014. Studenti tak dostávají unikátní příležitost využít kapacit velké centrifugy v technologickém centru ESTEC pro provedení vlastního experimentu. Uzávěrka pro podávání přihlášek je 9. prosince 2013.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/spin-your-thesis-2014

Studentské transpondéry
Evropská kosmická agentura nabízí vysokoškolákům v České republice dva pozemní transpondéry signálu, které byly používány pro kalibraci radaru ASAR na družici Envisat. ESA nabízí transpondéry k modifikaci pro radarová data z družice Sentinel-1. Uzávěrka přihlášek je 15. listopadu 2013.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/studentske-transpondery

REXUS / BEXUS 2014-15
Evropská kosmická agentura vyhlašuje další kolo výběru vysokoškolských studentských experimentů pro projekty startů výškových sondážních raket REXUS a stratosférických experimentálních balonů BEXUS. Uzávěrka příjmu projektových návrhů končí 21. října 2013.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/rexus-bexus-2014-15

Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
http://www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8 
Milan Halousek, vedoucí Odboru vzdělávání
tel.: 602 153 564
e-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz.




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »