Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Ruský kosmonaut by na ISS povolil alkohol

Ruský kosmonaut by na ISS povolil alkohol

Sharipov a Chiao
Sharipov a Chiao
Ruský kosmonaut Šaripov po návratu na Zem řekl, že na mezinárodní orbitální stanici ISS, by měl být povolen alkohol, protože pomáhá lépe zvládat stres a zlepší výkony kosmonautů.

Šaripov hovořil na první tiskové konferenci, která byla uspořádána poté, co on a americký astronaut Leroy Chiao úspěšně dokončili svou více než půlroční misi na ISS (International Space Station). Podle Šaripova by bylo "žádoucí", aby každý kosmonaut dostával denně 50 ml vína nebo koňaku tak, jako dostávají během delších plaveb američtí námořníci v ponorkách. "Ale pouze pro zlepšení naší práce a lepší zvládání psychického stresu," dodal Šaripov.

Podle vyjádření samotných kosmonautů, nebyly mezi mimi žádné jazykové problémy. "Já jsem se učil rusky a Šaripov anglicky," prozradil mimo jiné Chiao. Někdy se mluvilo i čínsky a dokonce se prý dorozumívali uzbečtinou.

Jednalo se o 10. stálou posádku na ISS (14.10.2004 až 24.4.2005, tj. celkem 192 dnů 19 hodin 01 minut). Transportní loď Sojuz TMA-5 vynesla dvoučlennou posádku Expedice 10 (palubní inženýr Saližan Šakirovič Šaripov, velitel Leroy Chiao) a kosmonauta Jurije Georgijeviče Šargina na oběžnou dráhu 14.10.2004. Po spojení s ISS a týdnu společného pobytu na stanici, během něhož si dlouhodobé posádky předaly systémy družicového komplexu, se členové Expedice 9 (Gennadij Ivanovič Padalka, Edward Michael "Mike" Fincke) a s nimi i Šargin vrátili na Zemi v lodi Sojuz TMA-4 (24.10.2004).

Během pobytu na ISS se kosmonauti Šaripov a Chiao věnovali pravidelné činnosti: vědeckým experimentům a údržbě, opravám a dovybavování stanice novými přístroji a anténami (nejen uvnitř ale i při výstupech do kosmického prostoru).

Členové Expedice 10 se vrátili na Zem 24.04.2005 v lodi Sojuz TMA-5 spolu s italským kosmonautem Roberto Vittorim, který na ISS přiletěl na desetidenní pobyt v lodi Sojuz TMA-6 s další stálou posádkou Expedice 11 (Sergej Konstantinovič Krikaljov a John Lynch Phillips). Trojice kosmonautů bezpečně přistála v kazašské stepi západně od města Astana v neděli 24.04.2004 ve 22:07:27 UT (resp. v pondělí v 00:07:27 SELČ).

Zdroj: www.mosnews.com a mek.kosmo.cz
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »