Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Seminář DEN S KOSMONAUTIKOU

Seminář DEN S KOSMONAUTIKOU

Poster na seminář Den s kosmonautikou
Poster na seminář Den s kosmonautikou
V sobotu 25. října 2008 proběhne celodenní seminář DEN S KOSMONAUTIKOU, který pořádá občanské sdružení Kosmo Klub ve spolupráci s korespondenčním seminářem M&M při Metematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Místem konání je budova MFF UK na adrese Ke Karlovu 3. Akce se koná v rámci Světového kosmického týdne 2008, jehož hlavní ideou je informovat širokou veřejnost o pokrocích a objevech ve využití vesmíru a především přivést mládež k jeho poznávání. Zastřešujícím tématem letošního ročníku je Exploring the Universe (Výzkum vesmíru). Součástí programu semináře bude autogramiáda nové knihy, bardů v popularizaci kosmonautiky, Karla Pacnera a Antonína Vítka.

Program semináře bude zahájen představením hlavních partnerů v 10:15 a bude pokračovat sérií sedmi přednášek na různá témata spojená s kosmickým výzkumem. Spektrum přednášek bude velmi bohaté a zahrnuje oblasti kosmonautiky od nosných raket až po sondy mířících za hranice naši sluneční soustavy. Opomenuta nebude ani česká kosmonautika.

Své zastoupení na semináři bude mít také Česká kosmická kancelář, která koordinuje spolupráci České republiky s Evropskou kosmickou agenturou ESA. Mezi elitní státy ESA se od 1. ledna 2009 zařadí i naše země a je více než vhodné se seznámit co vše se u nás na poli kosmonautiky děje. Dalším významným, tentokrát historickým, datem je 24. říjen 1978, kdy byla z kosmodromu Pleseck vypuštěna první československá družice Magion 1. A právě v době konání semináře si připomeneme již 30. výročí této události.

Mimo přednáškový program proběhne autogramiáda knihy Půlstoletí kosmonautiky autorů Karla Pacnera a Antonína Vítka. Celá akce je určena široké veřejnosti a vstup na ni je ZDARMA. Pro více informací a podrobný program navštivte webové stránky http://seminar.kosmo.cz/.

Ing. Karel Pacner (*1936 Janovice nad Úhlavou)
Karel Pacner celý svůj život strávil v redakci Mladé Fronty - MF Dnes, kde nastoupil již v roce 1959. Jako novinář se věnoval popularizaci vědy a obzvláště pak kosmonautiky, o níž napsal i velké množství knih. Mimo kosmonautiku se Karel Pacner věnuje tématu moderních dějin a historie špionáže. V roce 2002 odvysílala Česká televize seriál Československo v síti zvláštních služeb, jehož scénář napsal Karel Pacner. Za svoji píli obdržel ceny za popularizaci Akademie věd ČR a Rady vlády pro vědecký a technologický rozvoj ČR.

Mgr. Antonín Vítek, CSc. (*1940 Praha)
Antonín Vítek je dnes právem považován za největšího znalce kosmonautiky v České republice. Již v 60. letech stál u zrodu klubu SPACE, který objektivně informoval o americké a sovětské kosmonautice. Později jsme se s jeho články mohli setkat v časopise Letectví a kosmonautika, se kterým spolupracuje dodnes. Antonín Vítek je spolu s Patrem Lálou autorem Malé encyklopedie kosmonautiky, která vyšla v roce 1982 a dodnes je neocenitelným zdrojem informací. K 40. výročí kosmonautiky začal Antonín Vítek provozovat na internetu databázi SPACE 40, kde jsou podrobné informace o všech vypuštěných kosmických tělesech. V současné době se s ním můžeme setkat také na televizních obrazovkách a v rozhlase při komentování kosmonautických událostí.

PROGRAM SEMINÁŘE

Zahájení semináře
KK, M&M, MFF 10:15 - 10:30

Představení činnosti M&M
M&M 10:30 - 11:00

Česká kosmická kancelář
Milan Halousek 11:00 - 11:30

Jak se dostat nahoru - kosmické nosiče
Michal Polák 11:30 - 12:30

Autogramiáda
Karel Pacner a Antonín Vítek 12:30 - 13:00

Toulky sluneční soustavou - navštívená tělesa
Antonín Vítek 14:30 - 15:15

Velká cesta - Voyagery
Radek Valkovič 15:15 - 15:45

Pohledy do nekonečna - družicová astronomie
Jaroslav Kousal 15:45 - 16:15

České vesmírné úspěchy - Magion, Sojuz 28
Michal Václavík 16:30 - 17:45

Diskuze, prostor pro otázky, promítání
moderováno dle potřeby 17:45 - 18:15

Michal Václavík, tiskový mluvčí Kosmo Klubu, o. s.




O autorovi

Michal Václavík

Michal Václavík

Michal Václavík (*1985) studoval na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Od roku 2007 spolupracuje s Fakultou strojní ČVUT na výuce předmětů Základy kosmonautiky, Kosmický prostor, Nosiče a družice a Kosmické systémy. V roce 2004 se stal zakládajícím členem Kosmo Klubu, který sdružuje profesionální i amatérské zájemce o kosmonautiku nejenom z České republiky. Od roku 2008 pracuje v České kosmické kanceláři a věnuje se oblastem výzkumu v podmínkách mikrogravitace, průzkumu sluneční soustavy a kosmické vědě. Od roku 2009 je českým zástupcem v tematických výborech Evropské kosmické agentury. Působil také jako poradce v OSN a podílí se na rozvoji iniciativy HSTI. V roce 2013 se stal členem Evropské asociace pro výzkum v podmínkách nízké gravitace (ELGRA).



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »