Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Sojuz poletí k Měsíci?

Sojuz poletí k Měsíci?

LunarExpress_Arch_Soyuz.jpg
V polovině července prezentovali Američané na vědecké konferenci v Las Vegas, která byla věnována návratu lidí na Měsíc, podle jejich názoru "velmi neobvyklý projekt". Pro lety k Měsíci hodlají využít ruskou kosmickou loď Sojuz, tj. stejnou loď, které v současné době zajišťují výměny posádek Mezinárodní kosmické stanice ISS a slouží jako "záchranný člun" pro případ nutné evakuace posádky při ohrožení jejich života.

S návrhem využití kosmických lodí Sojuz nejen k dopravě posádek na kosmickou stanici přišli již konstruktéři raketo-kosmické konstrukční kanceláře Eněrgija ještě před rozhodnutím o ukončení činnosti orbitální stanice MIR. Tehdy se uvažovalo o vybudování kosmického hotelu na oběžné dráze kolem Země s komfortem rovnajícím se téměř vybavení tříhvězdičkového hotelu. Na jeho palubě by mohli pobývat milovníci tzv. extrémní turistiky. Diskutovala se i možnost obletu Měsíce na palubě upraveného Sojuzu. Nakonec bylo rozhodnuto veškeré síly a finanční prostředky věnovat vývoji kosmické lodi nové generace s názvem Kliper.

Je třeba připomenout, že i bývalý Sovětský svaz usiloval o přistání člověka na Měsíci, tento "souboj" však vyhráli Američané. Sovětský svaz vyvíjel pro tento účel nosnou raketu s označením N 1 a "lunární modul" s využitím technologie kosmické lodi Sojuz. Tento projekt byl označován jako L 3. Pod označením L 1 se uvažovalo o obletu Měsíce na palubě upraveného Sojuzu, vypuštěného nosnou raketou Proton. Tato varianta byla vyzkoušena v rámci bezpilotního programu Zond.

A nyní tuto myšlenku dovedli Američané do fáze reálného projektu. Ředitel společnosti CSI (Constellation Services International) David W. Anderman představil na konferenci projekt s názvem LUNAR EXPRESS. Jak bude probíhat vlastní let k Měsíci? Kosmický turista, který si zaplatí letenku do vesmíru, odstartuje společně s dvojicí kosmonautů na palubě "nové" kosmické lodě Sojuz, která se spojí s Mezinárodní kosmickou stanicí. Sojuz zde zůstane v roli záchranného člunu. A "starý" Sojuz, ve kterém se bude posádka vracet zpět na Zemi, se po oddělení od stanice ISS nejprve vydá směrem k Měsíci.

LunarExpress-modul.jpg
Aby bylo možno absolvovat oblet Měsíce, ke kosmické lodi Sojuz se na oběžné dráze kolem Země připojí zásobovací modul, vypuštěný jinou raketou. Tento modul bude obsahovat vše nezbytné pro cestu kolem Měsíce: pohonné látky, zásoby vody, vzduchu a potravin, dodatečný navigační systém a další produkty, které si bude přát zákazník - "sběratel" neobyčejných zážitků. Cesta s obletem Měsíce bude trvat 6 dnů. Posádka prolétne nad odvrácenou stranou Měsíce, pomocí dalekohledu si prohlédne části kosmických lodí Apollo zanechané na měsíčním povrchu - a jede se domů!

Všechno se zdá být velice jednoduché. Kosmické lodě Sojuz jsou k dispozici. Prodloužit let Sojuzu o 6 dnů není problém. Postavit zásobovací modul rovněž není problém. Co však může být problém, je cena letenky. Jestliže turista, pobývající 8 dnů na palubě Mezinárodní kosmické stanice, zaplatí 20 miliónů dolarů, cena letenky za oblet Měsíce se bude pohybovat kolem 100 miliónů dolarů, které bude muset "ljubitěl´" extrémních zážitků zaplatit. A takových lidí, kteří si to mohou dovolit a kteří budou ochotni peníze do tohoto dobrodružství vložit, zase tak mnoho není.

Odborníci konstrukční kanceláře Eněrgija prohlásili: projekt je zcela reálný! Budou-li peníze, zásobovací modul je možno postavit v průběhu 2 až 3 let. A v roce 2010 by se mohl vypravit první kosmický turista směrem k Měsíci.

Související články (Kliper):
Ruská kosmická loď Kliper
Rusko a mezinárodní spolupráce v pilotovaných letech
Rusko vyvíjí nástupce Sojuzu - III
Rusko vyvíjí nástupce Sojuzu - II
Rusko vyvíjí nástupce Sojuzu

Zdroj: spacenews.ru a constellationservices.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »