Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Sonda Genesis se vrací k Zemi.

Sonda Genesis se vrací k Zemi.

Genesis-return.jpg
Sonda Genesis se vrací k Zemi. V Utahu má přistát už 8.září. Přistání však nebude jen obvyklé čekání na to, až se návratové pouzdro snese na padáku dolů k povrchu země. Tentokrát půjde o něco mnohem většího. Přistávající sonda bude zachycena ještě ve vzduchu, aby se vyloučila možnost poškození a kontaminace vzorků slunečního větru, které byly v kosmu, mimo zemskou magnetosféru, sbírány téměř tři roky.

Na zachycení navracející se sondy spolupracují s NASA také hollywoodští piloti, kaskadéři. Jedná se totiž o poměrně riskantní manévr, klasifikovaný na pomyslné desetistupňové stupnici obtížnosti stupněm 8-10. První nácvik přistávacího manévru se konal už v dubnu tohoto roku, protože nic nesmí při manévru selhat. Jedná se totiž po letech o první vzorky mimozemské hmoty vrácené na Zemi z kosmu. Těmi, zatím posledními americkými, byly měsíční vzorky přivezené Apollem 17 už v roce 1972, skutečně poslední mimozemské vzorky dodala ruská sonda Luna 24, která měsíční vzorky dopravila zpět na zem před téměř 28.lety, 22.srpna 1976.

Sonda Genesis, byla vypuštěna do kosmu v srpnu z 2001, za účelem zachytit vzorky slunečního větru, které sbírala na plátcích různých materiálů jakými je například zlato, safír, silikon nebo diamant. A právě tyto vzorky se mají ve zvláštním pouzdru vrátit zpět na Zemi. Aby nedošlo k jejich poškození nárazem při přistání nebo k jejich kontaminaci, budou speciálně vycvičení piloti helikoptér chytat návratovou kapsli vysoko nad zemí za používání velkých háků, vlečených za helikoptérami na až 100m dlouhém kabelu. Posádky dvou helikoptér jsou složeny z bývalých vojenských pilotů, hollywoodských pilotů - kaskadérů i aktivních zalétávacích pilotů vojenského letectva.

Pokud půjde všechno podle předpokladů, pak sonda, která byla ve čtvrtek 19. srpna vzdálena od Země asi 1.200.000 km a letěla rychlostí okolo 1.000 km/hod, bude díky zemské gravitaci velmi svižně nabírat rychlost až na hodnotu téměř 40.000 km/hod, při které se dotkne atmosféry Země. Atmosféra, za pomoci aerodynamického brzdění, zpomalí její sestup, až se nakonec ve zhruba 7 kilometrech otevře padák, na kterém bude návratové pouzdro klouzat k zemi. Při tom má být zachycena jednou z helikoptér a to dokonce i za špatného počasí, kdy by se k nalezení sondy ve vzduchu používal radar. Piloti manévr trénují již několik měsíců.

Vzorky sebrané sondou Genesis poskytnou vědcům obraz o složení Slunce, stejně jako můžou osvětlit původ naší sluneční soustavy. Cenný náklad bude převezen do pozemních laboratoří k podrobnému studiu. Rozbor zachycených částic a jejich srovnání se složením jiných těles poskytne vědcům důležité informace o složení zárodečné mlhoviny, ze které se před 4,6 miliardami roků utvářela naše sluneční soustava.

Zdroj: Associated Press
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »