Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Staňte se kosmonautem!

Staňte se kosmonautem!

Ruská kosmická agentura Rosaviakosmos a ruský televizní kanál TV1 spojily síly a připravily novou televizní soutěž. Vítěz získá letenku na mezinárodní kosmickou stanici ISS.

Soutěžící budou podrobeni lékařské prohlídce. Dva vítězové soutěže se zúčastní výcviku v Hvězdném městečku. Na základě výsledků bude jeden z nich vybrán jako člen posádky lodě Sojuz a stráví týden v Ruské části ISS. Televizní diváci budou moci v reálném čase sledovat jeho přípravu ke startu. Vítěz se stane třetím členem ruské posádky vyslané k ISS v říjnu 2003.

Rosaviakosmos obdržel množství nabídek ke spolupráci včetně západních televizních stanic. Nejlepší podmínky nabídl TV1. Podrobnosti nebyly uvedeny. Soutěž by měla probíhat i v následujících letech, nebylo však zvěřejněno, kdo bude platit náklady na start.


Po prvním turistovi následují další

Agentura Rosaviakosmos poprvé rozvířila vody loňský rok, kdy si jako první nechala zaplatit za cestu turisty. Cesta jednoho turisty zaplatí téměř všechny výlohy na start.

Americký obchodník Denis Tito se stal v roce 2001 prvním kosmickým turistou. Jihoafrický podnikatel Mark Shuttleworth ho následoval minulý duben. Oba za cestu zaplatili 20 milionů dolarů.Americká popová hvězda Lance Bass se měl stát třetím vesmírným turistou, ale jeho cesta byla minulý měsíc zrušena, neboť včas nezaplatil.

Titova cesta zvýšila napětí mezi Ruskem a USA. V NASA panoval strach o stanici - nezkušený turista by mohl stanici ohrozit. Shuttleworthova cesta již proběhla téměř bez připomínek.

Ruský kosmický program nutně potřebuje peníze na starty lodí Sojuz, které jsou na ISS využívány jako záchranná plavidla a jsou nezbytné k zajištění trvalé obyvatelnosti stanice.

ISS je obývána od roku 2000. Stavěna je ve spolupráci Ruska, USA za přispění Evropy, Kanady a Japonska.Reuters,






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »