Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Start desáté posádky ISS již podruhé odložen

Start desáté posádky ISS již podruhé odložen

iss_posadka_10.jpg
Vypuštění ruské kosmické lodi s další, tentokrát už 10 posádkou pro mezinárodní kosmickou stanici bylo během posledních čtrnácti dnů již podruhé odloženo.Start, který byl původně naplánován na 9.října, byl napřed odložen o dva dny, aby mohl být vyměněn "pyrotechnický šroub", který spojuje jednotlivé části návratového modulu Sojuzu. Ten náhodně explodoval ještě ve zkušební hale na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Současný odklad je zaviněn netěsností chemického tanku uvnitř velitelského modulu a údajně zdrží vypuštění nejméně o další tři další dny, tedy na 14. října nebo později.

Zdálo by se, že odklad startu na oběžnou dráhu o pět dnů nic neznamená. Opak je ale pravdou. Geometrie oběžné dráhy ISS je neúprosná. Přistání původně plánované na pozdní odpoledne se oddalováním startu posouvá stále více do noci. Každý den zdržení posouvá čas přistání o 24 minut.

Podobný, i když ne tak kritický efekt nastává také v čase startu. Původní čas startu 9. října byl naplánován na 1:04 ET. Pokud se ale start oddálí již jen na 11. října, čas startu se posouvá na 12:17 ET.

Tma sice neznamená pro vlastní akt přistání žádné nebezpečí, přistání probíhá automaticky, pokud by ale došlo k mimořádné situaci, temnota by značně ztížila případné vyhledávací a záchranné práce. Přistání za světla je tedy velmi žádoucí.

Ruská vesmírná agentura neuvolnila k poslednímu odkladu žádné detaily, bylo pouze konstatováno, že během testů na Bajkonuru byl zjištěn problém. Nicméně média odhalila, že by se mělo jednat o netěsnou tlakovou blánu uvnitř malého tanku na peroxid, který slouží jako okysličovadlo pomocných raket orientujících návratovou kapsli během sestupu atmosférou. Peroxid je ze zásobníku vytlačován přes pružnou blánu plynným dusíkem a pokud by plyn vnikl do kapalného okysličovadla, mohly by jeho bublinky způsobit poruchu, případně i poškození manévrovacích motorků.

Vadný tank bude nahrazený stejnou nádrží z další lodi Sojuz TMA- 6. Šroub již byl vyměněn a probíhají zkoušky, proč došlo k jeho odpálení.

Poslední dvě závady, tak říkajíc "last minute", mohou být jen souhrou nešťastných náhod (nebo působením Murphyho zákonů), což by byl ten lepší případ. Může se totiž jednat také o odraz krize ruského kosmického programu, který díky nedostatku financí na mzdy vytrvale ztrácí ten nejzkušenější personál.

Zdroj: MSNBC
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »