Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Střídání stráží na Mezinárodní kosmické stanici a kosmická turistika

Střídání stráží na Mezinárodní kosmické stanici a kosmická turistika

jsc2005e40052.jpg
Na palubě Mezinárodní kosmické stanice ISS se chýlí ke konci pobyt současné (již dvanácté) dlouhodobé posádky ve složení Valerij I. Tokarev (Rusko) a William S. McArthur (USA). Včera, tj. 20. března 2006 uskutečnili "perestykovku" své kosmické lodi Sojuz TMA-7, kterou přemístili z modulu Zarja na modul Zvězda v hlavní ose stanice. Po jejím oddělení při návratu posádky na Zemi se tento spojovací uzel uvolní pro další zásobovací loď Progress. V průběhu přemísťování kosmické lodi provedla posádka snímkování některých částí povrchu kosmické stanice.

Na Zemi již vrcholí přípravy na start další základní posádky stanice, který je naplánován na 30. března 2006. Na palubě Sojuzu TMA-8 odstartují kosmonauti Pavel I. Vinogradov (Rusko) a Jeffrey N. Williams (USA), které doprovodí brazilský kosmonaut Marcus Pontes. Ten se po týdenním pobytu na palubě ISS vrátí zpět na Zemi společně s vracející se s předcházející dlouhodobou posádkou Mezinárodní kosmické stanice.

Další posádku ISS tedy budou opět tvořit pouze dva kosmonauti. Původně se počítalo s tím, že se k nim v polovině května připojí německý kosmonaut Thomas Reiter, jenž měl startovat na palubě amerického raketoplánu Discovery (let STS-121). Přípravy k obnovení letů raketoplánů jsou však ve skluzu. Se startem se nyní počítá až v dalším startovním oknu v období od 1. do 19. července 2006. Pokud se start podaří, Reiter doplní novou dvojici kosmonautů na ISS. Od května 2003, kdy se vrátila zpět na Zemi tříčlenná posádka ve složení Budarin, Bowersox a Pettit na palubě Sojuzu TMA-1, pracovaly na palubě ISS pouze dvoučlenné posádky. To by se mohlo změnit právě při obnovených startech amerických raketoplánů.

Dvoučlenná posádka na palubě ISS věnuje podle ředitele Roskosmosu Anatolije Perminova pouze 10 % pracovního času vědeckým programům. Ve zbývajícím čase se věnuje obsluze a opravám systémů kosmické stanice.

Daisuke_Enomoto.jpg

Při dalším střídání posádek stanice ISS v říjnu letošního roku se na palubu stanice vypraví další kosmický turista, v pořadí již čtvrtý. Jedná se o 34letého japonského podnikatele, který se jmenuje Daisuke Enomoto. V dubnu zahájí půlroční výcvik ve Hvězdném městečku u Moskvy. Dosavadní "turistické" lety na ISS absolvovali Dennis Tito (USA, duben 2001), Mark Shuttleworth (Jihoafrická republika, duben 2002) a Gregory Olsen (USA, říjen 2005).

anousheh.jpg

Dalším "platícím" kosmonautem na palubě kosmické lodi Sojuz TMA se může stát první žena v této "kategorii" - multimilionářka Anousheh Ansari, jejíž firma poskytla značnou finanční částku pro vítěze soutěže o tzv. Cenu X (X-Prize). Tato devětatřicetiletá žena zahájí v dubnu letošního roku přípravu na kosmický let společně s japonským adeptem na křeslo pro kosmického turistu. Zatím úspěšně absolvovala zdravotní testy. (Podle upřesněných informací Anousheh Ansari zatím nezahájí výcvik, nicméně do budoucna to vyloučeno není.)

Plány na využití kosmických lodí Sojuz TMA pro kosmickou turistiku se nadále rozvíjejí. Ruská agentura Roskosmos předpokládá, že od konce roku 2009 se budou na palubě ISS střídat šestičlenné posádky. Počítá se s tím, že budou ročně startovat 4 kosmické lodě Sojuz místo dosavadních dvou. To umožní starty až čtyř kosmických turistů ročně. Další rozvoj kosmické turistiky se očekává po zavedení nové ruské kosmické lodi pro mnohonásobné použití Kliper vzhledem k předpokládaným nižším nákladům na její start.

V roce 2007 se na palubu ISS vydá i první kosmonaut Malajsie. Přihlášky podalo celkem 11 275 zájemců o tento kosmický let. Na základě dotazníku bylo v prvním kole vyřazeno zhruba 1500 adeptů. V dalším kole byli vyřazeni zájemci mladší než 21 let a osoby bez vysokoškolského vzdělání. V srpnu 2005 byli zbývající zájemci pozváni na prověrky sportovní zdatnosti. Kdo neuběhl vzdálenost 3,5 km ve stanoveném limitu 20 minut, byl vyřazen. Ve hře zůstalo ještě 894 zájemců.

Následovaly zdravotní prohlídky, které úspěšně absolvovalo 27 osob, z nich bylo vybráno 18 do dalšího kola. Tato skupina se podrobila fyzickým a psychologickým testům. Po týdenních prověrkách zůstalo již jen 8 osob. Další zdravotní testy vedly k výběru čtveřice adeptů na kosmonauty, z nichž bude vybrána dvojice, která se účastní vlastního výcviku. Všichni nyní podstoupí dvoutýdenní zdravotní testy v Rusku, mj. proto, aby byla zjištěna jejich schopnost adaptace na beztížný stav. Teprve pak bude určen hlavní kandidát na kosmický let a jeho náhradník. Ti pak absolvují výcvik v trvání 18 měsíců v rámci přípravy na kosmický let.

Ve čtyřčlenné skupině je 34letý pilot Malaysia Airlines Mohammed Faiz bin Kamaludin, 26letý Faiz bin Khaleed, 34letý vojenský lékař Sheikh Muszaphar Shukor a 35letá inženýrka S. Vanajah A. P. Siva Subramaniam. Jediná žena v tomto výběru je indického etnika, které představuje 8 % z 26 miliónů obyvatel Malajsie.

Zdroj: spacenews.ru
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »