Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Světový kosmický týden 2006 v Česku

Světový kosmický týden 2006 v Česku

SKT2006_plakat.jpg
Už popáté se naše země prostřednictvím České kosmické kanceláře přihlásila k mezinárodní akci World Space Week, Světový kosmický týden (SKT). Ta se koná vždy v termínu od 4. do 10. října. Nejinak tomu bude i letos, přičemž ústředním mottem akce je "Vesmír pro záchranu životů".

SKT je dobrovolnou akcí všech amatérských, poloprofesionálních i profesionálních příznivců kosmonautiky, kteří mají zájem přiložit ruku k dílu a zcela nezištně pro tento obor něco udělat. Zájemci nejsou spoutáni žádnými pravidly, jediným cílem je udělat "něco" pro propagaci kosmonautiky. Zapojit se mohou jednotlivci i organizace (zvláště pak hvězdárny, planetária, školy všech stupňů, zájmové organizace ), a to jakoukoliv formou. Vytvořením nástěnky, besedou, přednáškou pro veřejnost, informováním místních či celostátních médií, výstavou Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Jen připomínáme, že akce SKT se celosvětově účastní dobrovolníci z více než pěti desítek zemí celého světa - a že Česko bylo v posledních ročnících akce hodnoceno mezi nejlepšími. Pomozte i vy tento jeden z mála stabilních kosmických přínosů naší země světové kosmonautice zachovat a dále rozvíjet!

Dále upozorňujeme, že není bezpodmínečně nutné dodržet termín SKT (tedy od 4. do 10. října včetně), ale že je možné akce k této události připravit před i po tomto termínu.

Abychom učinili SKT co nejzajímavější, připravili jsme letos jednu velkou novinku: SKT má v Česku poprvé v historii mediálního partnera, kterým se staly Lidové noviny! Každý den v rámci celého týdne bude v tomto celostátním deníku zveřejněna upoutávka na jednu zajímavou akci. Pokud si přejete, aby právě Vaše akce byla mezi těmito zveřejněnými, dejte o ní prosím co nejdříve zprávu organizátorům SKT (viz kontakty níže).

Zároveň vás vyzýváme, abyste nám informace o uskutečněných akcích (místo, typ akce, počet účastníků - event. nějaká zajímavá informace, nejlépe i fotografie) poslali - a to nejpozději do konce října 2006. Informace zpracujeme a uděláme z nich závěrečnou zprávu. Udržíme si i díky vám pozici v prestižní mezinárodní akci, jakou SKT je? Neztratíme své pozice, které jsme si společnými silami v posledních letech vydobyli?

V omezeném počtu je pro organizátory akcí také v letošním roce k dispozici plakát SKT 2006 - prosím, v případě zájmu o něj nás neváhejte kontaktovat na níže uvedených e-mailových adresách.

Oficiální stránky World Space Week: http://www.spaceweek.org/

České stránky Světového kosmického týdne: http://www.czechspace.cz/cs/skt

Světový kosmický týden 2006 v Česku připravují a na vaše informace, náměty, připomínky a dotazy se těší

Tomáš Přibyl a Milan Halousek




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »