Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Účastníci kosmických letů v Českých Budějovicích

Účastníci kosmických letů v Českých Budějovicích

ASE Pregue 2009
ASE Pregue 2009
"Jihočeská část" Mezinárodního kongresu účastníků kosmických letů pořádaného Association of Space Explorers

Informační Bulletin č. 7/2009 - 4. října 2009

V týdnu od 4. do 10.října 2009 se v Praze poprvé koná mezinárodní kongres kosmonautů a astronautů - účastníků kosmických letů (ASE). Kromě odborných oblastí je cílem ASE podpora mezinárodní spolupráce, podpora rozvoje znalostní společnosti, popularizace kosmonautiky, podpora projektů ochrany země před kolizí s vesmírnými tělesy, a inspirace a motivace mladých lidí ke studiu přírodovědných a technických oborů. V rámci pražského kongresu proběhne ve středu 7.října 2009 tzv. Community day, kdy kosmonauti/astronauti s doprovodem vyjedou do vybraných regionů a zde budou diskutovat zejména s žáky a studenty vybraných škol a s VIP osobnostmi regionu. Jihočeskou část zajišťuje Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti. Do Jižních Čech přijedou pravděpodobně kosmonauti Rusty Schweickart (USA, Apollo 9) a Dumitru Prunariu (Rumunsko, Sojuz - Saljut 6). Oba, významné osobnosti, ba téměř legendy kosmonautiky, kteří i po ukončení "činné služby" věnují své úsilí mírovému využití kosmického prostoru v OSN, NASA, ESA či ASE, a to nejen v linii vědy ale též popularizace a zpřístupňování poznatků široké veřejnosti.

V Českých Budějovicích bude tento ASE Community Day 7.října 2009 spojen se slavnostním otevřením nově rekonstruovaných prostor Hvězdárny a planetária.

Program :

Dopoledne:
Návštěva škol spojená s diskuzí studentů s kosmonauty (Česko-anglické gymnázium, Gymnázium J. V. Jirsíka, Jihočeská univerzita).

PRO VEŘEJNOST od 11:45 hod. Beseda veřejnosti s jedním z kosmonautů na Hvězdárně a planetáriu České Budějovice
Diskuze v angličtině (+ překladatelka), datová projekce, zdarma (na místenky), program max. 90 minut vstup pouze na místenky, které budou k vyzvednutí PŘEDEM na českobudějovické hvězdárně od 9.00 do 15.00 hodin v pracovních dnech od 1. října 2009.

Odpoledne :
Na Hvězdárně a planetáriu České Budějovice setkání kosmonautů s členy Rady Jihočeského kraje, poté program "Z jihu Čech do vesmíru"

  • slavnostní otevření nově rekonstruovaného kinosálu a výstavní haly českobudějovické Hvězdárny a planetária
  • představení kosmonautů a ASE
  • představení hvězdárny a programu sledování blízkozemních asteroidů
  • společná fotografie
  • tiskovka
Pouze za účasti pozvaných hostů a novinářů, v angličtině (+ překladatelka). Poté návštěva kosmonautů na Observatoř Kleť, seznámení s mezinárodně uznávaným programem výzkumu planetek a komet, včetně blízkozemních asteroidů.

Účast konkrétního kosmonauta na jednotlivých akcích bude upřesněna až ve středu 7. října.

Celou akci podpořili: Jihočeský kraj-zřizovatel Hvězdárny a planetária, Penzion Pegast, Č. Budějovice, Autoprofi (Hyundai) Č. Budějovice, FotoMida České Budějovice, Český přípravný výbor kongresu ASE - Sdružení pro dopravní telematiku, ČEZ.

Russell Louis "Rusty" Schweickart

Pilot, vědec, americký astronaut, 38. člověk ve vesmíru. Narodil se 25. října 1935 v Neptune,New Jersey (USA).Studoval a pracoval v Massachusetts Institute of Technology. Čtyři roky byl pilotem u amerického vojenského letectva. 8. října 1963 se stal členem třetí skupiny astronautů NASA. 21.března 1966 byl jmenován do záložní posádky Apolla 1. Ve svých 34 letech, na jaře 1969 jako člen posádky Apolla 9 odstartoval do kosmu. Měl funkci pilota lunárního modulu (LEM) a úspěšně prověřil manévrovací schopnosti LEM za letu kolem Země. Cesta na Měsíc byla připravena.Později byl jmenován členem záložní posádky pro orbitální stanici SKYLAB 2. Do r.1976 zůstal v NASA, pak vykonával funkci vědeckého poradce guvernéra státu Kalifornie. Je stále veřejně činný. Je členem ASE a členem IAA (International Astronautical Academy). V současnosti se věnuje hlavně ochraně Země před nebezpečím srážky s asteroidy (předseda ASE Committee on Near Earth Objects), předseda nadace B612 Foundation.

Dumitru Dorin Prunariu

První a zatím jediný rumunský kosmonaut, 103. člověk ve vesmíru. Narozen 27.září 1952 v Brašově (Rumunsko). Začátkem 70. let vystudoval leteckou fakultu polytechnického institutu v Bukurešti. Létal jako vojenský pilot, odkud v březnu 1978 nastoupil na kosmonautický výcvik do Hvězdného městečka u Moskvy.V rámci programu Interkosmos v květnu 1981 absolvoval jako člen posádky Sojuz 40 kosmický let k orbitální stanicí Saljut 6, kde strávili několik dní. Po svém letu ze střediska kosmonautů odešel. Nejdříve pracoval ve funkci generálního inspektora vojenského letectva. Od roku 1992 byl členem rady rumunské kosmické agentury Agentia Spatiala Romana (ROSA), kterou od roku 1998 řídil. Byl jmenován ředitelem Rumunského národního kosmického programu v Bukurešti. V letech 2004-2006 byl mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Rumunska v Moskvě. Nyní působí v ASE (Association of Space Explorers) kde je též členem Committee on Near Earth Objects, v IAA (International Astronautical Academy) a na období 2010-2012 byl zvolen předsedou výboru OSN pro mírové využití kosmického prostoru (UN -COPUOS).

VESMÍR : PŘÍLEŽITOST PRO VŠECHNY !

Kontakt:
Ing.Jana Tichá
Hvězdárna a planetárium
Zátkovo nábřeží 4, 370 01 České Budějovice
tel. 603 913 985, 386 352 044
fax. 386352239
jticha@klet.cz




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »