Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Vyhraj stáž v ESA nebo cestu na kosmodrom Kourou ve Francouzské Guyaně!

Vyhraj stáž v ESA nebo cestu na kosmodrom Kourou ve Francouzské Guyaně!

Space... Be Inspired! Motto soutěže Odysseus II.
Autor: Soutěž Odysseus.

Chceš vyhrát cestu na kosmodrom Kourou či stáž v ESA? Tak neváhej a přihlas do 15. ledna 2016 svůj nápad z kosmonautiky jako studentský projekt do soutěže Odysseus. Soutěž Odysseus, financovaná Evropskou unií z programu Horizont 2020, si klade za cíl inspirovat mladé lidi z celé Evropy k zapojení do výzkumu vesmíru a nabízí šanci ukázat znalosti v širokém spektru témat spojených s vesmírem, od družic a kosmických sond až k astrobiologii a meziplanetárnímu cestování.

Kategorie soutěže

Soutěž pro evropské studenty je rozdělena do tří věkových kategorií:

  • Skywalkers: žáci ve věku od 7 do 13 let, jednotlivci 
  • Pioneers: žáci a studenti ve věku od 14 do 18 let, 3-4členné týmy včetně pedagoga
  • Explorers: vysokoškolští studenti denního studia ve věku od 17 do 22 let, jednotlivci nebo dvoučlenné týmy

Tematické okruhy soutěže jsou pro jednotlivé kategorie rozdílné, viz web soutěže Odysseus. Výhodou celoevropského projektu Odysseus je možnost zpracovat a na národní a případně regionální úrovni prezentovat svůj projekt v mateřském jazyce. Pouze v celoevropském finále bude nutno podklady přeložit do angličtiny.

Video: Upoutávka na soutěž

Průběh soutěže

V národních kolech vyberou porotci ze všech přihlášených soutěžních prací v kategoriích Pioneers a Explorers ty nejlepší na základě jejich možných vědeckých přínosů, praktického využití a kreativity soutěžících. Tyto práce budou potom jejich autoři osobně obhajovat před porotci regionálního semifinále a v případě úspěchu i před porotci celoevropského finále. Výherci všech kol soutěže budou oceněni diplomy, pamětními medailemi a hodnotnými cenami. Pro skupinu Skywalkers jsou připraveny modely raket a iPad Air 2 plný užitečných kosmonautických aplikací a e-knih. Účastníci kategorií Pioneers a Explorers získají počítačem řízené astronomické dalekohledy a zajištěnu cestu na regionální semifinále a případně celoevropské finále.

Nejlepší jednotlivci a týmy z kategorií středoškolských a vysokoškolských studentů dostanou možnost navštívit Evropskou kosmickou základnu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Minimálně pět vítězů v kategorii vysokoškolských studentů získá i možnost absolvovat několikaměsíční placenou odbornou stáž v některé z partnerských organizací zaměřených na kosmonautiku, astronomii nebo fyzikální vědy, zejména v Evropské kosmické agentuře.

Termíny soutěže

Soutěž Odysseus odstartovala 1. září 2015. Přihlášky pro kategorii nejmladších Skywalkers je možné podávat až do 31. března 2016. Pro obě vyšší věkové kategorie Pioneers a Explorers je ale možnost přihlášení a zaslání projektu otevřená pouze do 15. ledna 2016.

Česká kosmická kancelář je organizátorem národních kol a regionálního semifinále soutěže pro Českou republiku, Slovensko, Rumunsko a Srbsko, které se uskuteční 5. a 6. dubna 2016 ve Science centru iQLANDIA v Liberci. Celoevropské finále soutěže Odysseus proběhne v Bruselu v červenci 2016. Na podzim stejného roku je pak plánováno vyhlášení dalšího ročníku soutěže.

V prvním ročníku této soutěže, který proběhl v roce 2013, se stalo celoevropským vítězem družstvo středoškoláků z Bratislavy ve složení Michaela Brchnelová, Valentina Čepcová, Marek Holienčin a Roman Sekej. Všichni tito výherci byli zároveň úspěšnými absolventy mezinárodní vzdělávací soutěže Expedice Mars, jejímž spoluorganizátorem je rovněž Česká kosmická kancelář.

Další informace a kontakty

Jaroslav Urbář
Česká kosmická kancelář, o.p.s.
Sokolovská 32/22
186 00 Praha 8
tel.: +420 605 938 958
e-mail: urbar@czechspace.cz

Podrobná pravidla a všechny další potřebné informace najdou zájemci na webových stránkách soutěže Odysseus i v češtině http://www.odysseus-contest.eu/cs. Neváhej, těšíme se na Tvou účast v celoevropské soutěži ODYSSEUS!

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Oficiální stránky soutěže (slovenský překlad)

Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

CSO Česká kosmická kancelář

CSO Česká kosmická kancelář

Česká kosmická kancelář je nezisková organizace, která se již od svého vzniku v roce 2003 snaží o rozvoj kosmonautiky v České republice. Naším hlavním cílem je zajistit co největší a nejefektivnější zapojení českých výzkumných, vývojových a průmyslových pracovišť do mezinárodních kosmických projektů. Více na stránkách www.czechspace.cz.

Štítky: Česká kosmická kancelář, Soutěž , Soutěž Odysseus, ESA, Korou


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »