Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Výtvarná soutěž pro děti - Do kosmu s Krtečkem

Výtvarná soutěž pro děti - Do kosmu s Krtečkem

Logo mise s Krtečkem
Logo mise s Krtečkem
Česká kosmická kancelář, Americké centrum Velvyslanectví USA v Praze a Astronomický ústav AV ČR vyhlašují výtvarnou soutěž pro děti Do kosmu s Krtečkem.

DO KOSMU S KRTEČKEM

Soutěž je otevřena všem zájemcům ve věku do 16 roků v kategoriích
  • 2D výtvarné umění (kresba, malba, fotografie, max. formát A3)
  • 3D výtvarné umění (socha, prostorový objekt, max. plocha základny 50x50 cm)
Zvláštní vyhlášenou kategorií je kategorie Poezie (česky nebo anglicky, bez dalších omezení)

Téma soutěžních prací se musí vztahovat k mimořádné události, kterou je kosmický let „Českého krtečka“ v raketoplánu Endeavour STS-134 na Mezinárodní kosmickou stanici ISS společně s americkým astronautem Andrewem Feustelem.

Organizátoři upozorňují, že soutěžní práce musí obsahovat nejen tématiku „Krtečka“ ale i související tématiku vesmíru, cesty do vesmíru, rakety, raketoplánu, nebo jakýchkoliv další vesmírnou tématiku reálnou, bájnou či vymyšlenou…

Způsob a forma provedení, ani žádné další omezení soutěžních prací nejsou určeny. Počet soutěžních prací od jednoho autora omezen není. Soutěžící se může zapojit i do více kategorií.

Soutěž je rozdělena do dvou věkových skupin
  • do 10 roků (ke dni ukončení soutěže, tj. 31.5.2011)
  • od 10 do 16 roků (v roce 2011)
Krtek a raketa
Krtek a raketa
Výtvarné soutěžní práce musí být předány organizátorům nejpozději do 31. května 2011, a to v „papírovém“ provedení (nikoliv pouze elektronicky).
Soutěžní práce v kategorii „Poezie“ mohou být předány elektronicky na e-mailovou adresu
halousek@czechspace.cz v termínu do 31. května 2011.

Kontaktní adresa pro odevzdání soutěžních prací (poštou nebo osobně):
Česká kosmická kancelář - Centrum studentských aktivit
Prvního pluku 17
186 00 Praha 8 - Libeň

Kontakt, informace:
Milan Halousek, vedoucí Odboru vzdělávání, tel. 602 153 564, e-mail: halousek@czechspace.cz

Odevzdávané soutěžní práce musí obsahovat na rubové straně nebo přiloženém štítku: Název soutěžní práce, jméno, příjmení, datum narození a poštovní adresu soutěžícího, kontaktní e-mail nebo telefon.
Odevzdáním soutěžní práce souhlasí autor se zveřejněním práce a základních osobních údajů (jméno, příjmení, rok narození nebo věk, město bydliště) na webových stránkách organizátorů a při závěrečné výstavě.
Vítězné práce budou oceněny drobnými cenami organizátorů, které budou vítězům předány na závěrečném slavnostním setkání. Odevzdané výtvarné práce nebudou soutěžícím vraceny (možno domluvit osobní vrácení především u 3D soutěžních exponátů).

Další informace o soutěži najdete na webových stránkách
www.czechspace.cz
www.dokosmuskrtkem.cz




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »