Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Začala simulace letu na Mars

Začala simulace letu na Mars

Let_na_Mars.jpg
Za šesti lidmi se dnes zavřely dveře a začal jim tříměsíční pobyt v izolaci. Ne nejedná se o žádnou reality show, i když z psychologického hlediska na tom budou tito lidé podobně. Jeden Němec, Francouz a čtyři Rusové se do izolace vydali zcela dobrovolně, protože chtějí pomoci vědě. Budou čelit podobným podmínkám, jako první posádka letu k Marsu.

Samozřejmě při skutečném letu budou podmínky mnohem obtížnější. Posádka se bude muset starat o loď, bude muset řešit všechny plánované, ale i nečekané události. Také vědomí, že jsou od Země příliš daleko na to, aby jim přišla jakákoli pomoc nebo záchrana, bude jistě drtivě dopadat na psychiku posádky.

Tři měsíce izolace
Ale ani simulace podmínek letu, která právě začala v Moskvě, nebude procházka růžovým sadem. Dobrovolníci sice nebudou čelit nástrahám kosmu, ale nástrahy mezilidských vztahů bývají dostatečně komplikované i na Zemi. Vydržet 105 dní v poměrně těsném prostoru s pěti dalšími lidmi, není vůbec snadné.

chronique-mars.jpg
Šest mužů si s sebou mohlo vzít některé své osobní věci, knihy, notebooky a DVD, ale jinak budou naprosto odříznuti od okolního světa. Komunikace s řídícím střediskem a rodinami bude jen po dobu 20 minut denně. Všechny zásoby jídla a věci dostali už na začátku experimentu a stejně jako při skutečné cestě si nemohou nechat přinést nic dalšího.

Jako sardinky v konzervě
Opustit simulátor mohou jen v případě velkých zdravotních problémů nebo nepřekonatelných problémů osobních. Jejich životní prostor bude omezen na 550 krychlových metrů - představte si místnost o šířce 5 metrů, délce 20 metrů a výšce asi 5 metrů. Tento prostor je rozdělen mezi tři místnosti, moduly. V jednom je skladiště potravin, ve druhém něco jako samotka a tam lze uzavřít nemocného člena posádky.

Každý ze členů posádky má svou miniaturní ložnici, kde bude mít alespoň trochu soukromí. Ovšem na plochu 3,2 metrů čtverečních se skutečně vejde jen postel, stůl a židle. Občas nebudou mít klid ani ve spánku. Vědci se chystají monitorovat jejich mozkovou aktivitu pomocí 128 elektrod. Ve výbavě mají dobrovolníci k dispozici také malou posilovnu s rotopedem.

Tento experiment je společným projektem Ruského ústavu pro biomedicínské problémy a Evropské kosmické agentury (ESA). Další simulace proběhne už koncem tohoto roku, kdy bude posádka izolována dokonce na 520 dní, což je odhad doby letu na Mars a zpět.

Zdroj: physorg.com




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »