Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záhada na Marsu: kdo očistil panely robota Opportunity?

Záhada na Marsu: kdo očistil panely robota Opportunity?

mars2003_rover.jpg
Zcela nepochopitelný úkaz zaregistrovali vědci, podílející se na řízení robota Opportunity, který již téměř rok zkoumá planetu Mars. Co nebo kdo průběžně "uklízí" prach, usazený na povrchu panelů slunečních baterií, které slouží jako sluneční "elektrárna", dodávající potřebnou elektrickou energii všem přístrojům pojízdné laboratoře? Připomeňme, že sonda byla vypuštěna ze Země 7. 7. 2003 a na povrchu Marsu úspěšně přistála 25. 1. 2004.

Sluneční baterie na Opportunity nyní dodávají přibližně 900 Wh elektrické energie denně, což se blíží maximální možné hodnotě. Pro srovnání, sluneční baterie druhého robota Spirit, který se nachází na opačné polokouli Marsu, dodávají pouze 400 Wh energie denně. Zřejmě z nějakých dosud neznámých příčin došlo k očištění horní plochy panelů slunečních baterií na Opportunity, vystavených slunečnímu záření, od nánosů prachu. Ještě nedávno dodávaly panely pouze 400 Wh denně. "Toto neočekávané a dosud nevysvětlené očištění solárních panelů udrží Opportunity fakticky ve skvělé formě i pro následující období," prohlásil Jim Erickson, vedoucí týmu robotů z NASA (Jet Propulsion Laboratory, Pasadena).

Přinejmenším čtyři důvody mohly vést k tomu, že během posledních 6 měsíců vzrůstal výkon slunečních baterií robota Opportunity o 5 % denně během vynuceného nočního přerušení práce. Především řídící tým spekuluje o tom, že usazený prach na panelech smetl vítr, a nebo mráz mohl způsobit, že jinovatkou obalený prach postupně sklouzával z povrchu panelů. Rozdíl mezi výkonem slunečních baterií robotů Spirit a Opportunity může být také zčásti způsoben rozdílnou intenzitou slunečního záření v místech jejich působení.

Avšak záhada, proč pouze panely na Opportunity byly očištěny, zůstává. Obě vozidla se pohybují v různých oblastech. Spirit zkoumá "horskou" oblast s názvem Columbia Hills, zatímco Opportunity se zabýval studiem vnitřních stěn kráteru Endurrance. Vědci mají podezření, že tvar kráteru mohl vytvořit podmínky pro vznik malých větrných vírů, které uskutečnily velké "gruntování" panelů - není třeba spekulovat o tom, že to učinili Marťánci.

Jestliže tvar kráteru opravdu působil jako "mycí linka", pak tomuto čištění panelů bude konec. 12. prosince 2004 se Opportunity "vyškrábal" z kráteru a po jeho půlročním průzkumu se nyní bude věnovat studiu dalších zajímavých útvarů v jeho okolí, v oblasti Meridiani Planum. "Jestliže během dalších tří až čtyř měsíců bude robot stále fungovat a nebude docházet k dalšímu zvyšování výkonu slunečních baterií, pak bude jasné, že za pozorovaný jev může kráter," říká Erickson.

Opportunity_shield.jpg

Prvním novým úkolem Opportunity bude průzkum tepelného štítu, respektive jeho pozůstatků, které se nacházejí poblíž kráteru Endurrance. Tepelný štít chránil sondu při počátečním intenzivním brždění v atmosféře Marsu. Po snížení rychlosti se sonda snášela na padáku a již nepotřebný tepelný štít byl odhozen. První snímek tepelného štítu pořídil Opportunity 19. prosince ze vzdálenosti 130 metrů. Zbytky tepelného štítu zajímaly vědce již dříve, avšak přednost dostal výzkum kráteru Endurrance, a to i přesto, že nebylo jisté, zda se robotu podaří vyjet z kráteru zpět na okolní takřka rovinatý terén. Přiložený snímek byl pořízen 21. prosince pomocí panoramatické kamery robota Opportunity.

Zdroj: newscientist a nasa
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »