Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zapojte se do projektů v kosmonautice i v novém roce!

Zapojte se do projektů v kosmonautice i v novém roce!

Polární záře z paluby Meznárodní kosmické stanice.
Autor: ISS/NASA.

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. V novém roce 2016 vás opět čeká spoustu lákavých soutěží, možností se přivzdělat a přiblížit se kosmonautice blíž, než jste si schopni vůbec připustit! Takže na co se těšit v lednu 2016?

Vzdělávací a popularizační přednášky o kosmonautice

Česká kosmická kancelář nabízí přednášky pro základní a střední školy o kosmonautice a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi a besedy pro děti z mateřských škol o létání do vesmíru. Dále nabízíme přednášky pro veřejnost (kluby, hvězdárny, semináře, konference, kurzy) o historických i aktuálních událostech v kosmonautice a o budoucnosti dobývání vesmíru.

Nová přednáška od ledna 2016: "Před 30 roky havaroval americký raketoplán Challenger" Přehled nabízených přednášek (další témata po dohodě!) najdete na adrese http://kosmoprednasky.webnode.cz

ODYSSEUS ODSTARTOVAL: CSO VYHLAŠUJE NOVOU MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ

Cílem celoevropské soutěže Odysseus je inspirovat mladé lidi k zapojení do výzkumu vesmíru. Do soutěže, která byla vyhlášena 1. září 2015, se mohou zapojit všichni žáci a studenti ve věku 7 až 22 let a jejich učitelé, kteří se zajímají o obory astronomie a kosmonautika. Uzávěrky podávání přihlášek jsou 15. ledna a 31. března 2016 podle věkových kategorií.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/odysseus-odstartoval

Přečtěte si Czechspace

Vyšlo dvanácté číslo časopisu Czechspace, ve kterém se dočtete o důležitých událostech v české kosmonautice druhé poloviny roku 2015. Mezi články věnovanými vzdělávání najdete výzvu pro zapojení do celoevropské soutěže Odysseus se zajímavými cenami, jejímž spoluorganizátorem je i Česká kosmická kancelář a rozhovor s mladou českou právničkou Karolinou Rybářovou, která v současné době působí na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně.

Ve formátu PDF si časopis můžete sháhnout z adresy
http://www.czechspace.cz/sites/default/files/czechspace12-website.pdf

DROP YOUR THESIS! 2016: PŘIPRAVTE STUDENTSKÝ PROJEKT PRO MIKROGRAVITAČNÍ PROSTŘEDÍ PÁDOVÉ VĚŽE ZARM

ESA Education Office nabízí vysokoškolským studentům příležitost k realizaci svého experimentu v prostředí mikrogravitace pádové věže v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace, ZARM v Brémách. Uzávěrka přihlášek je 18. ledna 2016.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/drop-your-thesis-2016

Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
http://www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani

O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách
http://www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu

V novém roce na nové adrese

Česká kosmická kancelář sídlí od počátku roku 2016 na adrese Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín (100 metrů od stanice metra Florenc BC)

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 180 00 Praha 8
Milan Halousek, tel.: 602 153 564, e-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se můžou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách http://www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu



Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Česká kosmická kancelář


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »