Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zapojte se do vědecké či výtvarné soutěže. A nejen to...

Zapojte se do vědecké či výtvarné soutěže. A nejen to...

Space... Be Inspired! Motto soutěže Odysseus II.
Autor: Soutěž Odysseus.

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře upozorňuje na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku. Na měsíc únor přináší nové přednášky pro školy i širokou veřejnost, vědeckou a výtvarnou soutěž Odysseus, kosmonautický tábor nebo kvalitní workshopy pro učitele. Každý si zjista najde své!

Vzdělávací a popularizační přednášky o kosmonautice

Česká kosmická kancelář nabízí přednášky pro základní a střední školy o kosmonautice a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi a besedy pro děti z mateřských škol o létání do vesmíru. Dále nabízíme přednášky pro veřejnost (kluby, hvězdárny, semináře, konference, kurzy) o historických i aktuálních událostech v kosmonautice a o budoucnosti dobývání vesmíru.

  • Přednáška/beseda pro předškolní děti a děti 1.-4. třídy ZŠ: Krtečkova cesta do vesmíru (Povídání o tom, jak a proč lidé létají do vesmíru, doprovází Krteček, který byl v kosmu v roce 2011 s americkým astronautem Andrewem Feustelem)
  • Přednáška pro děti 5.-9.třídy ZŠ a studenty SŠ a G: Kosmonautika a my (Proč lidé létají do vesmíru, jak tam žijí a pracují a jak kosmonautika pomáhá lidem na Zemi v jejich každodenním životě)
  • Nová přednáška od podzimu 2016: Život na kosmické stanici (Přehled toho, co dělají kosmonauté na Mezinárodní kosmické stanici, doplněný o řadu videoukázek)
  • Nová přednáška od ledna 2017: Apollo 1 - je tady hrozný oheň! (Přednáška věnovaná 50. výročí smrti posádky Apollo 1 z 27.ledna 1967)


Přehled nabízených přednášek ve volných jarních termínech najdete na adrese http://kosmoprednasky.webnode.cz

Nebem svět nekončí! Probíhá další ročník studentské vědecké a výtvarné soutěže ODYSSEUS

Cílem celoevropské soutěže Odysseus je inspirovat mladé lidi k zapojení do výzkumu vesmíru. Do soutěže, jejíž další ročník byl vyhlášen 1. září 2016, se mohou zapojit všichni žáci a studenti ve věku 7 až 22 let a jejich učitelé, kteří se zajímají o astronomii a kosmonautiku. Uzávěrky podávání přihlášek jsou v jednotlivých kategoriích 31. března 2017.

Upozorňujeme především na kategorii "Skywalkers - Nebem svět nekončí!" určenou pro děti ZŠ ve věku 7 až 13 roků, které mají možnost přemýšlet o výzkumu vesmíru tím, že vytvoří obrázek týkající se některého z témat soutěže. Tato kategorie (ale i zbývající dvě kategorie - Pioneers a Explorers) je dotována hodnotnými cenami pro nejlepší práce a umístěním vítězů do "Síně slávy soutěže Odysseus". Každý dospělý (učitel, rodinný příslušník nebo pracovník s mládeží) může odevzdat až 50 obrázků od padesáti různých soutěžících v kategorii Skywalker.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/prihlas-se-do-vesmirne-souteze

Letní škola ALPBACH 2017: Prach ve vesmíru

Další ročník exkluzivní letní školy pro vysokoškolské studenty, vědce a inženýry se zájmem o kosmické vědy a technologie v rakouském Alpbachu v Tyrolských Alpách se uskuteční od 18. do 27. července 2017.

Tématem kurzu bude „Prach ve vesmíru“ (The Dusty Universe).

Účastníci si budou moci prohloubit své znalosti kosmických věd a technologií na řadě přednášek a získané znalosti  použít a procvičit ve čtyřech studentských týmech, které budou soutěžit v přípravě co nejlepšího vědeckého projektu. Oficiálním jazykem letní školy, které se zúčastní 60 evrospkých studentů, je angličtina. Zájemci se mohou hlásit do 31. března 2017.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.summerschoolalpbach.at/

MegaEvent - Vesmírná keš (Geocaching)

MegaEvent (GC6XA56) bude vyvrcholením roční akce spojující Geocaching s astronomií, kosmonautikou (bez které by ze své podstaty nemohl ani existovat) a 100. výročím České astronomické společnosti. Stovka geokeší vytvoří v české krajině virtuální nápis "100. ČAS 1917", kdy každá keš bude věnována jednomu z českých astronomů. Na závěr proběhne 9. září 2017 společné setkání s astronomickým a geocachingovým programem v prostoru ondřejovské observatoře.

Těšíme se na astronomické kačery! Logovat se můžete přímo na webu keše na adrese https://coord.info/GC6XA56

Určeno pro kategorii: veřejnost
Další informace najdete na adrese:
http://www.cas100geo.cz/

Workshopy ESA pro učitele přírodovědných předmětů (oznámení termínů)

ESA připravuje další sérii vzdělávacích workshopů pro učitele přírodovědných předmětů z členských států ESA.

Letní workshop se uskuteční v ESA-ESTEC (Nizozemsko) v termínu 11. až 14. července 2017, podzimní workshop v termínu od 5. do 8. října 2017.

Tyto semináře se budou skládat z praktických cvičení a inspirativních setkání s odborníky na kosmické technologie a budou zaměřené na oblast STEM. ESA bude poskytovat částečný sponzoring zúčastněným učitelům. Další podrobnosti a termíny registrace budou brzy zveřejněny.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/2017_ESA_s_Summer_and_Autumn_workshops_for_teachers_Save_the_dates

Podejte abstrakt na 68. mezinárodní astronautický kongres v Adelaide

V pořadí již 68. Mezinárodní astronautický kongres (IAC) se bude konat od 25. do 29. září 2017 v australském Adelaide. Zájemci o prezentování výsledků svých projektů a činnosti v kosmonautice mohou vkládat abstrakty až do 28. února 2017 prostřednictvím webových stránek Mezinárodní astronautické federace (IAF).

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/abstrakty-na-iac-2017

Projekt "Cassini vědcem na jeden den" zahajuje ročník 2016/2017

Studenti vě věku 10-18 roků ve třech věkových kategoriích z členských zemí ESA napíší esej o délce 500 slov, ve které vysvětlí svůj výběr jednoho ze tří cílů určených pro sondu Cassini, která pracuje na oběžné dráze kolem planety Saturn.

Soutěžní přihlášky musí být podány do 3. dubna 2017 prostřednictvím příslušného národního koordinátora soutěže, který vybere vítěze z daného státu.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/Be_a_Cassini_Scientist_for_a_Day_2016_2017_competition_is_open

Nový program "Fly Your Satellite!" pro vysokoškolské studenty

ESA Education Office hledá nové kandidátské týmy pro program "Fly Your Satellite!" zaměřený na podporu přípravy, stavby, integrace a testování platforem CubeSat.
Lhůta pro předkládání návrhů je 5. března 2017. Pracovní workshop pro užší počet vybraných týmů se uskuteční v květnu 2017.

Určeno pro kategorii: vysoké školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/CubeSats_-_Fly_Your_Satellite/New_opportunity_to_Fly_Your_Satellite

European Space Camp 2017

Letní škola pro studenty se zájmem o přírodní vědy, matematiku, fyziku a kosmonautiku ve věku 17 až 20 let se letos koná v termínu 6. - 13. srpna 2017 na Andøya Rocket Range v severním Norsku. Účast včetně ubytování, stravování a zajištění programu je zdarma, studenti si hradí pouze dopravu. Uzávěrka přihlášek je 1. dubna 2017.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://www.spacecamp.no

Navrhněte základnu pro život lidí ve vesmíru ve studentské soutěži NASA

Staňte se mladými vesmírnými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA! Zapojte svojí kreativitu, využijte své znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Soutěž je určena pro jednotlivce i kolektivy ve věku 11 až 18 roků z kterékoliv země světa. Uzávěrka každoroční soutěže mladých studentských architektů a techniků je 1. března 2017.

Určeno pro kategorii: střední školy
Další informace najdete na adrese:
http://settlement.arc.nasa.gov/Contest/

Kontakty a další informace

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín (100 metrů od stanice metra Florenc BC)

Milan Halousek
Tel.: 602 153 564,
E-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se mohou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kalendář akcí na Astro.cz
[2] Nejbližší akce ke 100 letům České astronomické společnosti

Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Česká kosmická kancelář


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »