Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam: online přenos výstupu kosmonautů z paluby ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam: online přenos výstupu kosmonautů z paluby ISS

Práce mimo stanici
Práce mimo stanici
Dva ruští kosmonauté, dlouhodobě pobývající na stanici ISS, ji 15. listopadu na několik hodin opustili, aby "venku" provedli některé modernizační, údržbářské a vědecké úkoly. Jejich výstup začal v 15:55 SEČ a trval 6 hodin a 27 minut, zde začal přenos jeho příprav a průběhu v 15:00.

Nezkrácený videozáznam vycházky je ke stažení zde.

22:43 Tímto končíme náš přenos, děkujeme za pozornost a přejeme dobrou noc.

22:42 Při výstupu se podařilo splnit všechny úkoly (instalace pracovní platformy, výměna vnějších vědeckých experimentů, sběr vzorků vně stanice, instalace nových popruh pro budoucí výstupy) až na přemístění kamery na modulu Rassvět, kterou se nepovedlo nainstalovat na nové místo, kosmonauté ji místo toho odnesli s sebou do stanice.

22:37 Fjodor a Oleg pracují na opětovném napuštění vzduchu a natlakování přechodové komory. Poté si svlečou skafandry a vrátí se zpět do prostor stanice za svými kolegy.

22:35 Trocha statistik: dnes proběhl 133. kosmický výstup v ruské režii, 26. kosmický výstup v ruské režii v rámci programu ISS, celkem 151. výstup věnovaný programu ISS v režii jakékoliv agentury, čímž se zvýšil čas, strávený kosmickými výstupy v rámci programu ISS, na 950 hodin a 51 minut.

22:27 Poklop přechodové komory byl ve 22:22 uzavřen, čímž oficiálně skončil dnešní výstup. Trval 6 hodin a 27 minut, začátek byl podle specialistů posunut z 15:54 na 15:55.

22:10 Fjodor je již zpět uvnitř přechodové komory, Oleg se k němu právě přidává.

22:02 Kvůli množství času, stráveného prací na instalaci kamery, se zpozdí také návrat kosmonautů do útrob stanice a to asi o 15 až 20 minut oproti plánu. Nyní se už dvojice nachází na "zápraží" přechodové komory. Výstup oficiálně skončí až za sebou Fjodor a Oleg zavřou poklop.

21:59 Kosmonauté míří zpět do přechodové komory modulu Pirs. K němu je také připojena automatická zásobovací loď Progress M-08M. Tu k modulu připojil 30. října na dálku pomocí speciální konzole uvnitř stanice kosmonaut Alexandr Kaleri poté, co se automatický naváděcí systém Progressu vymknul kontrole. Předtím, 25. října, se od Pirsu odpojila loď Progress M-05M, aby uvolnila místo své nástupkyni. Progress M-05M byl dnes naveden k řízenému zániku v atmosféře nad Tichým oceánem.

21:42 Fjodor a Oleg se setkávají, aby se společně vrátili do přechodové komory, kameru, kterou se nepodařilo nainstalovat, berou s sebou kvůli bližšímu zhodnocení situace.

21:35 Řídící středisko dospělo k názoru, že Fjodor už pokusy o instalaci kamery strávil moc času a je nutné činnost ukončit. Kamera tedy nebude nainstalována na nové místo. Fjodor uvedl, že se mu nedaří kameru upevnit k držáku. Přichází čas k návratu.

21:23 Na záběrech TV NASA vidíme Fjodora, pokoušejícího se nainstalovat na nové místo televizní kameru. Řídícímu středisku před chvílí hlásil nějaké potíže s instalací kamery. Pokud se mu instalace nepovede, pravděpodobně ponese kameru s sebou dovnitř stanice. Jde o poslední úkol výstupu.

21:05 Fjodor dorazil s kamerou na nové místo instalace. Musí otevřít slot pro uchycení kamery, připevnit ji a propojit kabelem s datovým slotem. Poté otevře a zajistí její kryt, tím bude dokončen poslední dnešní plánovaný úkol.

20:57

Trasa přesunu kamery vyznačena červeně. Autor: NASA
Trasa přesunu kamery vyznačena červeně.
Autor: NASA
Dvojice právě uvolnila kameru z jejího původního místa. Na obrázku můžeme vidět trasu, kterou musí kosmonauti urazit s kamerou než ji nainstalují na novém místě.

20:43 Oba již pracují na povrchu modulu Rassvět, kde musí přemístit televizní kameru z aktivní části stykovacího mechanismu na pasivní část. Kamera bude využívána při monitorování příletů lodí, které se budou k modulu Rassvět připojovat.
Fjodor před chvílí při práci ve stísněném prostoru poznamenal: "Ještě že mě máma udělala tak malého."

20:24 Oleg, jehož záběry vidíme, dokončuje instalaci spojovacích popruh pro potřebu budoucích kosmických výstupů na povrchu modulu Pirs. Fjodor se přesunuje k modulu Rassvět, kde připraví "půdu" pro přesun kamery z jednoho konce modulu na druhý. Do přesunu se ale pustí až dorazí Oleg.

20:15 Fjodor a Oleg se pomalu chystají ke splnění posledního plánovaného úkolu. Půjde o přemístění kamery z jednoho konce modulu Rassvět na druhý. Z řídícího střediska jim bylo právě sděleno, že data, poskytovaná aparaturami v jejich skafandrech, jež monitorují životní funkce, vypadají velmi dobře. Stanice opět vylétá ze stínu Země nad denní polokouli.

20:05

Řídící středisko Moskva
Řídící středisko Moskva
Potřebné rady a koordinaci aktivit poskytuje dvojici kosmonautů ruské řídící středisko v městečku Koroljov poblíž Moskvy. Letoví kontroloři zde koordinují svou práci se svými kolegy v Houstonu, NASA má nyní na starosti například kontrolu polohy stanice v kosmickém prostoru pomocí gyroskopů, které jsou součástí hlavního "hřbetu" stanice. NASA také z velké části zajišťuje tok dat a spojení s dvojicí kosmonautů vně stanice.

19:51 Kdo sleduje TV NASA, možná si říká, že ten kosmonaut s tou kamerou se teď pěkně fláká. Oba totiž pracují s velkým časovým předstihem a stanice momentálně přelétá noční polokouli, takže byli oba požádáni z řídícího střediska o přestávku. V této chvíli diskutují o výhledu na Zemi.

19:39 Fjodor dokončil instalaci malých kontejnerů se vzorky materiálu na exteriér modulu Poisk a vrací se k Olegovi, který pracuje na povrchu modulu Pirs, kde modernizuje systém pro manipulaci s bezpečnostními popruhy při kosmických výstupech. Oba zatím úspešně splnili všechny plánované úkoly, ještě ale nejsme na konci. Řídící středisko v Moskvě právě doporučuje Olegovi krátkou přestávku.

19:08 Oleg, z jehož kamery můžeme právě sledovat živé záběry na TV NASA, pracuje před vchodem do přechodové komory s bezpečnostními popruhy, Fjodor mezitím zamířil k modulu Poisk s kazetami CKK k instalaci.

18:57

Dvojice pracuje u modulu Pirs
Dvojice pracuje u modulu Pirs
Oleg byl právě krátce zpět uvnitř přechodové komory, ze které vynesl experiment CKK. Jde o speciální kazety s různými druhy materiálů. Tyto kazety budou připevněny na exteriér modulu Poisk, kde bude jejich obsah vystaven přímému vlivu vesmíru. Takto se testují materiály, které by mohly být využity například při vývoji budoucích kosmických plavidel.

18:35 Kosmonauti opět zabrousili pod tepelnou izolaci v rámci experimentu Test, tentokrát na vnější straně modulu Pirs. Test pátrá po možné existenci mikroorganismů nebo kontaminace pod izolací.

18:23 Oleg a Fjodor odmontovali z modulu Zvezda deaktivovaný experiment Kontur a nyní jej nesou zpět k přechodové komoře. Prozatím jej uchytí z vnější strany přechodové komory a na konci výstupu jej vezmou s sebou dovnitř stanice pro pozdější návrat na Zemi. Tím je splněn druhý úkol výstupu, vše jde dobře, oba kosmonauti pracují s náskokem.

17:58 Dalším úkolem je odmontovat z levé části modulu Zvezda experiment Kontur a "uklidit" jej do přechodové komory. Experiment pracoval na exteriéru stanice jako součást snah o vývoj nového systému pro dálkové ovládání robotických paží ze Země. Kosmonauti pořídili jeho fotografie a nyní ho demontují. Práce jde stále s asi 30minutovým náskokem oproti plánu, výstup začal v 15:54, trvat má 5 hodin a 55 minut.

17:47 Jak tráví dobu výstupu zbylí 4 členové posádky stanice? Pro případ nouze musí mít rychlý přístup do své příslušné lodi Sojuz, kdyby kvůli výstupu došlo např. k dekompresi a stanici bylo nutno opustit. Velitel stanice Douglas Wheelock a Shannon Walkerová provádějí běžné činnosti v americkém segmentu komplexu, protože jejich Sojuz TMA-19 je připojen k modulu Rassvět, relativně blízko k americkému segmentu a daleko od přechodové komory. Zato Scott Kelly a Alexandr Kaleri jsou přímo v kabině jejich Sojuzu TMA-01M, ten je totiž připojen k modulu Poisk, který je naproti přechodové komoře a některé poklopy uvnitř ruského segmentu stanice musí být z bezpečnostních důvodů během výstupu uzavřeny, takže Kelly a Kaleri by neměli do své lodi tak snadný přístup jako Wheelock a Walkerová.

17:18 Oleg a Fjodor dokončují instalaci platformy na modul Zvezda. V současné chvíli mají až 30 minut náskok oproti plánu výstupu. Po dokončení instalace se přesunou na druhý konec modulu, kde na ně čeká další úkol.

16:59 Během práce na modulu Zvezda Fjodor také sebral několik vzorků z prostoru pod tepelnou izolací modulu. Jde o součást zajímavého experimentu Test, který má zkoumat možnou přítomnost mikroorganismů nebo kontaminace v těchto prostorách.

16:56 Při snímání krytů ze závitů, které poslouží k uchycení nové platformy na modul Zvezda, provádějí kosmonauti také vizuální inspekci těchto závitů. Kvůli přeletu nad noční polokoulí a nedostatku světla si právě užívají krátkou pauzu. Před malou chvílí zpozorovali, že něco odlétá pryč od stanice, takže bude třeba provést inventuru výbavy, kterou mají s sebou venku.

16:43 Oleg a Fjodor právě sundávají kryty z místa na modulu Zvezda, kam posléze přichytí novou platformu. Stanice ISS překračuje hranici dne a noci a dostává se nad noční polokouli naší planety. Kosmonauti budou následujících asi 45 minut pracovat potmě.

16:33

eva_mpw.jpg
Dvojice instaluje na modul Zvezda novou víceúčelovou platformu (viz obrázek, platforma zbarvena černě, foto: NASA). Průběh instalace nám přibližují záběry z kamery na helmě Olega Skripočky na TV NASA.

16:18 Fjodor a Oleg se přesunují na exteriér modulu Zvezda, aby zde splnili důležitý úkol, nainstalovali na jeho pravou rozšířenou část speciální pracovní platformu, která poskytne podporu při budoucích pracech vně modulu Zvezda. Může sloužit například k uskladnění nářadí nebo umístění experimentů, vyžadujících působení otevřeného vesmíru.
Dobrou zprávou je, že narozdíl od minulých výstupů v ruské režii bychom měli dostávat záběry z kamery na helmě jednoho z kosmonautů, konkrétně jde o Skripočku.

16:07 Přechodovou komoru již opustil i Jurčichin a spolu se svým kolegou vynášejí z přechodové komory potřebnou výbavu pro práci venku. Největším "kusem" je bezesporu pracovní platforma, kterou instalují na modul Zvezda.

16:01 Oleg Skripočka je venku! Výstup právě začal. Oficiální čas zahájení výstupu je 15:54.

15:58 Jurčichin a Skripočka by měli každým okamžikem otevřít poklop přechodové komory.

15:46 Kosmonauti pracují na odpojování svých skafandrů od zdrojů stanice a jejich přepínání na vlastní zdroje.

15:40 Přípravy na otevření poklopu přechodové komory a zahájení výstupu se trochu protáhly ale vše pokračuje bez větších potíží, výstup by měl za chvíli začít.

15:29 Záběry vysílané před malou chvílí TV NASA, ukazující oba kosmonauty ve skafandrech uvnitř stanice, byly pořízeny v pátek během "kostýmní zkoušky", při které si kosmonauti navlékli a vyzkoušeli skafandry, hlavně jejich systémy a svou pohyblivost a možnosti během blízkého výstupu.

15:18 Na TV NASA nyní můžeme vidět několik dní staré video z interiéru přechodové komory Pirs, která poslouží při dnešním výstupu.

15:16

Spacewalkeři
Spacewalkeři
Dnešní výstup absolvuje dvojice ve složení Fjodor Jurčichin a Oleg Skripočka, oba letoví inženýři 25. dlouhodobé posádky ISS. Jurčichin na stanici pobývá již od června, ve vesmíru je potřetí a toto bude jeho pátý kosmický výstup. Dnešní nováček Skripočka na stanici pracuje od října, ve vesmíru je poprvé a dnes se také poprvé ve své kariéře kosmonauta podívá mimo loď (foto: NASA).

15:10 Při dnešním výstupu bude dvojice plnit úkoly jak údržbářské a modernizační tak vědecké. Do první kategorie můžeme zařadit instalaci nové víceúčelové pracovní platformy, údržbu tepelné izolace ruského segmentu a přemístění videokamery na modulu Rassvět. Mezi vědecké úkoly můžeme zařadit instalaci nových vědeckých experimentů na exteriér stanice a demontáž a přesun starých experimentů dovnitř stanice pro pozdější návrat na Zemi.

15:04 Vše jde hladce a podle plánu, oba kosmonauti jsou oblečeni do skafandrů Orlan a pracují na vypuštění vzduchu z přechodové komory modulu Pirs, kterou opustí podle plánu, krátce před 15:30.

15:00 Vítáme Vás u našeho online přenosu dnešního výstupu kosmonautů z Mezinárodní kosmické stanice. V těchto chvílích začíná přenos výstupu taktéž na TV NASA.

Další odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »