Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu nouzového výstupu z kosmické stanice ISS (Expedice 39)
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu nouzového výstupu z kosmické stanice ISS (Expedice 39)

Kosmický výstup z ISS v létě 2013 Autor: NASA
Kosmický výstup z ISS v létě 2013
Autor: NASA
Po svižném vzletu lodi Dragon (a dosud neznámém osudu prvního stupně rakety Falcon) jste s námi ve středu 23. dubna 2014 mohli pro změnu sledovat kosmickou vycházku astronautů Ricka Mastracchia a Steva Swansona z paluby stanice ISS za účelem výměny kritického zařízení, které nedávno předtím selhalo. Výstup začal v 15:56 SELČ, náš přenos zase v 15 hodin. Vycházka trvala pouze 1 hodinu a 36 minut.

17:36 Tímto bychom se s vámi rádi rozloučili a těšíme se nashledanou u některého příštího online přenosu!

17:32 Napouštění vzduchu do přechodové komory přináší oficiální konec výstupu po jedné hodině a 36 minutách!

17:30 Poklop z přechodové komory do kosmického prostoru uzavřen.

17:28 "Hezká, čistá, dobrá práce!" komentuje dnešní vycházku Houston.

17:24 Oba astronauti jsou zpět v přechodové komoře modulu Quest. Oba dnešní úkoly jsou úspěšně splněny.

Rick a Steve se vracejí k přechodové komoře Autor: TV NASA
Rick a Steve se vracejí k přechodové komoře
Autor: TV NASA
17:14 Řídící středisko Houston povoluje návrat do přechodové komory. Houston ještě ale zkoumá pár minut staré videozáznamy, na kterých je zřetelný jakýsi předmět, který odlétá od stanice, astronauti možná něco upustili ale tvrdí, že mají všechno.

17:06 Steve a Rick uklízejí a chystají se k návratu do stanice. Nyní sbalili pro návrat do vaku starou řídící jednotku, kterou vezmou dovnitř.

17:03 Steve (zvaný z Houstonu "Swony") musí po odstřihnutí drátu pokusně otevřít a zavřít dvířka elektroinstalace, aby bylo jasné, že nějak nezatuhly a robot Dextre je v případě oprav otevře bez problémů.

16:57 Steve po krátkých potížích otevřel níže zmíněná dvířka a pokračuje s odstřihnutím drátu na dalším místě.

16:55 Nový procesor provedl sebe-diagnostiku a funguje bezvadně! Toť zřejmě nejdůležitější moment dneška.

16:54 Nová řídící jednotka EXT je nyní zapnutá a chystá se její softwarový update.

16:52 Steve Swanson hlásí potíže s dvířky zařízení pro rozvod proudu, z nichž odstranil natažený drát.

16:50 Třiapadesát minut po zahájení výstupu jsou hotové všechny úkoly.

16:44 V Houstonu se zase těší na aktivaci nové řídící jednotky a její otestování.

16:42 Rick hlásí, že všechny šrouby nové řídící jednotky jsou utaženy! Instalace hotova! Na řadě je inspekce nové jednotky a pár fotek.

16:41 Rick připevňuje náhradní procesor v místě a Steve jde plnit jediný vedlejší úkol dneška: přestřihne drát natažený přes zařízení pro distribuci elektřiny. Odstranění drátu umožní lepší přístup robotu Dextre pro opravy a údržbu.

16:36Z Houstonu dnes spacewalkerům radí spojař Ricky Arnold, taktéž zkušený v oblasti práce mimo kosmickou loď.

16:31 Rychlostí blesku astronauti vložili do slotu novou jednotku a začali utahovat šrouby.

Aktuální záběr z TV NASA na vyjmutý přístroj Autor: TV NASA
Aktuální záběr z TV NASA na vyjmutý přístroj
Autor: TV NASA
16:27 Razíce kupředu bez potíží, astronauti vyjmuli z pracovního slotu nefunkční procesor!

16:20 Neplánovaná vycházka není jediným dnešním dobrodružstvím posádky ISS: dopoledne našeho času od stanice odletěla loď Progress, která od listopadu kotvila na ruském modulu Zvezda. Progress se vzdálí asi 500 kilometrů daleko a pak se vrátí zpátky: v pátek se se stanicí opět spojí kvůli testu nové verze navigačního systému Kurs.

16:15 Rick hlásí, že porouchaný procesor není zvenčí zjevně poškozený, pořizuje pár fotek a chystá se na vyjmutí jednotky ze slotu uvolněním tří šroubů.

16:10 Po příchodu na místo, kde je instalována porouchaná jednotka, budou astronauti pátrat po jejím možném fyzickém poškození, aby pomohli pochopit, co se jí přesně stalo.

16:07 Rick a Steve uzavřeli tepelný kryt přechodové komory a ručkují s pomocí zábradlí a bezpečnostních popruhů k pracovnímu místu na segmentu S0.

Rick je venku! Autor: TV NASA
Rick je venku!
Autor: TV NASA
16:03 Rick je venku! Astronauti nyní vykládají z komory potřebnou výbavu včetně náhradního kusu řídící jednotky.

16:02 Pro případ, že by se některému z dvojice začala helma plnit vodou kvůli záhadně ucpaným trubičkám, jako se to stalo vloni Lucu Parmitanovi, mají oba poblíž úst "šnorchl" do jiné části skafandru a za hlavami absorbční polštářky.

15:56 Astronauti otevřeli poklop ven a přepnuli skafandry na vlastní baterie, výstup oficiálně začíná! Jako první půjde ven Rick.

15:40 Skafandry obou astronautů jsou v pohodě, snižování tlaku v přechodové komoře pokračuje.

15:31 Astronauti se snižováním okolního tlaku vzduchu provádějí zkoušky těsnosti svých skafandrů, zda vzduch náhodou neuniká i z nich.

15:27 Právě začalo postupné vypouštění vzduchu a snižování tlaku až téměř na nulu uvnitř přechodové komory.

15:26 Rick i Steve mají dobré radiové spojení ze skafandrů s okolím.

15:23 Velitel stanice Kojči Wakata zavírá průlez do přechodové komory s oběma astronauty. Kojči bude dnes poskytovat jakoukoli potřebnou podporu zevnitř stanice, obvykle to spočívá v řízení robotické paže, tu dnes ale Rick a Steve nebudou potřebovat.

Model jednotky EXT-2 předváděný na tiskové konferenci k dnešnímu výstupu Autor: TV NASA
Model jednotky EXT-2 předváděný na tiskové konferenci k dnešnímu výstupu
Autor: TV NASA
15:18 Jednotka EXT-2 je instalována v útrobách příhradového nosníku S0, což je centrální segment "páteře" kosmické stanice z příhradových nosníků, ze které vybíhají hlavně obří solární panely o rozpětí 72 metrů. S0 se nachází nad americkou laboratoří Destiny. Boxík EXT-2 má tvar krychle o rozměrech 27x38x42 centimetrů a váží kolem 23 kilogramů. Je to jedno z více než tuctu podobných zařízení vně stanice, která zde řídí nejrůznější systémy komplexu.

15:15 O poruše řídící jednotky EXT-2 v pátek 11. dubna jsme psali v článku o odkladu startu lodi Dragon SpaceX-3 (která nyní kotví na stanici). Připomeňme si, o co jde:

Další klacek pod raketové motory Dragonu (byť nakonec ne fatální) přišel tři dny před tímto datem, kdy na palubě ISS při rutinní prověrce technického stavu přestala reagovat na příkazy (=selhala) záložní řídící jednotka pro vícero důležitých procesů vně stanice (rotace a pozicování solárních panelů a panelů tepelné regulace, chod chladícího systému elektroniky, pohyby vnějšího přepravníku atd.). Jednotka EXT-2 je namontována v srdci „páteře“ stanice z příhradových nosníků, konkrétně v nosníku S0, a pokusy o její znovu-nahození přišly vniveč. Jednotka je sice pouze zálohou, nicméně kdyby teď vypadla i hlavní jednotka, situace by byla ne právě radostná (hlavní jednotka pracuje zatím normálně a výpadek její kolegyně nijak zvlášť neovlivnil chod stanice).

15:12 Posádka má s přípravami lehký skluz ale dnešní vycházka s jediným hlavním úkolem bude trvat pouhé dvě a půl hodiny, takže to zase tak nevadí.

15:10 Vedoucím dnešní vycházky bude astronaut Rick Mastracchio, super-zkušený veterán s osmi kosmickými výstupy za sebou. Mastracchio je na šestém místě celosvětového žebříčku času stráveného v kosmu mimo loď (celkem 51 a půl hodiny). Steve Swanson nicméně taky není žádný zelenáč: dnes půjde ven popáté ve své kariéře.

Aktuální pohled do útrob stanice Autor: TV NASA
Aktuální pohled do útrob stanice
Autor: TV NASA
15:05 Astronauti jsou v procesu finálních příprav na přesun do přechodové komory modulu Quest. Velitel stanice Kojči Wakata právě připevňuje na skafandr Steva Swansona malý "raketový batůžek" s několika tryskami pro případ, že by odlétl od stanice. Začátek vycházky se zřejmě posune asi o dvacet minut (kolem 15:40).

15:00 Vítáme všechny příznivce real-time dobrodružství při dnešním nouzovém výstupu z ISS!

Zdroje:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »