Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu premiérového startu nosiče Vega
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu premiérového startu nosiče Vega

První start nosiče Vega. Autor: ESA
První start nosiče Vega.
Autor: ESA
V pondělí 13. února 2012 jste se k nám mohli přidat při sledování události, jež se zapsala do dějin kosmonautiky - historicky prvního startu evropské rakety Vega, který velikým úspěchem završil devět let tvrdé práce na vývoji. Start se uskutečnil v 11:00 SEČ, náš přenos začal v 10:30.

Videozáznam startu rakety Vega VV01. Zdroj: ESA na youtube.com


12:17 Tímto končíme náš přenos událostí, o kterých se jednou dočteme v učebnicích. Děkujeme za pozornost. Milovníci proslovů si jistě nyní přijdou na své v přenosu ESA ze střediska v Kourou.

Gratulace a radost v řídícím středisku. Autor: ESA
Gratulace a radost v řídícím středisku.
Autor: ESA
12:12 Ve 12:10 byl definitivně vypnut motor AVUM a záhy došlo k úspěšné separaci zbylých osmi satelitů. Což neznamená nic jiného, než že premiéra Vegy byla jedním velikánským úspěchem! Řídícím střediskem v Kourou zní opět mohutný aplaus.

12:08 Motor AVUM byl naposled na krátkou dobu zažehnut.

12:03 AVUM letí ve výšce 1450 km rychlostí skoro 7 km/s, pět minut do posledního zážehu, který nastane podle aktuálních informací ve 12:08.

11:58 Nyní nás ještě čeká třetí a zároveň poslední zážeh motoru AVUM ve 12:06, po kterém se od stupně oddělí zbývajících osm satelitů.

11:56 Satelit LARES je po úspěšné separaci od posledního stupně rakety v 11:54 samostatně na oběžné dráze! Řídícím střediskem v Kourou se rozlehl aplaus.

11:53 Stupeň AVUM se satelity byl podle plánu zachycen pozemní stanicí v Perthu.

11:52 Druhý zážeh stupně AVUM je úspěšně hotov, v 11:55 se od posledního stupně rakety Vega oddělí italský satelit LARES, hlavní pasažér této mise.

11:48 Právě začal druhý zážeh stupně AVUM, má trvat asi dvě minuty a bude následován oddělením prvního z devíti satelitů.

Animace současného pohybu AVUM. Autor: ESA
Animace současného pohybu AVUM.
Autor: ESA
11:41 Sedm minut do druhého zážehu se čtvrtý stupeň Vegy pohybuje rychlostí 6,7 km/s ve výšce již 1385 km. Na palubě AVUM je vše naprosto OK.

11:36 Vega při své premiéře (mise VV01) do vesmíru vynáší celkem devět satelitů: jednak to bude italský výzkumný satelit LARES, pasivní těleso s 92 retroreflektory, které poslouží zaměřování satelitu laserem ze Země pro vědecké účely. Dále bude Vegou vynesen taktéž italský ALMASat-1, projekt studentů University of Bologna. Zbylých sedm satelitů na palubě Vegy představují malé studentské satelity CubeSat z univerzit po celé Evropě.

11:29 AVUM nyní setrvačností stoupá do apogea své dráhy, do druhého zážehu zbývá asi dvacet minut. Stupeň se satelity letí nad jihozápadní Asií ve výšce 1000 km rychlostí 7,05 km/s.

11:25 Plán zbývajících akcí je následující: v 11:48 má dojít ke druhému zážehu stupně AVUM, v 11:55 se od stupně oddělí první z devíti satelitů. Ve 12:06 AVUM potřetí a naposledy zapálí svůj motor a ve 12:10 dojde k oddělení zbývajících osmi satelitů od čtvrtého stupně Vegy.

11:18 Situace je nyní následující: start proběhl podle ESA přesně podle plánu bez jakýchkoliv zádrhelů. Poslední, čtvrtý, stupeň Vegy s nákladem provedl po oddělení třetího stupně první ze tří zážehů před uvolněním satelitů, jeho první zážeh skončil v 11:09, devět minut po startu. Druhý zážeh AVUM je v plánu v 11:48. Zůstaňte s námi!

11:12 Devět minut po startu (v 11:09 SEČ) byl vypnut motor AVUM, který dokončil svůj první zážeh, i s nákladem se nyní pohybuje ve výšce asi 250 kilometrů. Než se od něj náklad odpojí, provede AVUM ještě dva zážehy, aby dosáhl požadované dráhy pro vypuštění satelitů.

Animace činnosti čtvrtého stupně AVUM s nákladem. Autor: ESA
Animace činnosti čtvrtého stupně AVUM s nákladem.
Autor: ESA
11:08 AVUM pohání náklad vstříc oběžné dráze, vše pokračuje hladce.

11:06 Vše jde perfektně! V čase 5 minut a 47 vteřin letu raketa odhodila vyhořelý třetí stupeň, o sedm vteřin později poprvé zapálil svůj motor čtvrtý stupeň AVUM. Ten provede více zážehů a umístí náklad na požadovanou dráhu více než hodinu po startu. Spálí mezi 250 a 400 kg tekutého paliva, podle požadované dráhy pro vynášený náklad.

11:04 3 minuty a 43 vteřin po startu byl odhozen kryt, který chránil náklad na vrcholku rakety před aerodynamickým namáháním při letu hustými vrstvami zemské atmosféry, nyní ho již nebylo třeba.

11:04 Tři minuty a 22 sekund po startu byl právě odhozen vyhořelý druhý stupeň a o 16 vteřin později jeho úlohu převzal třetí stupeň s motorem, nazvaným Zefiro-9. Během (taktéž) 78sekundové činnosti spotřebuje 9 tun tuhého paliva.

Schéma startovních operací rakety Vega. Autor: ESA
Schéma startovních operací rakety Vega.
Autor: ESA
11:02 Minutu a 54 sekund po startu byl odhozen první stupeň a o vteřinu později zažehnut druhý.
Motor druhého stupně se jmenuje Zefiro-23, během 78 vteřin činnosti spotřebuje 24 tun tuhého paliva.

11:01 Vega je první asi dvě minuty letu poháněna prvním stupněm P80, spalujícím tuhé palivo. Stupeň využívá největší a nejsilnější kdy vyrobený jednosegmentový motor na tuhé palivo. Stupeň P80 během své asi dvouminutové činnosti spálí 88 tun paliva a produkuje tah 300 tun.

11:00 3, 2, 1, Právě proběhl historicky první start nového evropského nosiče, dnešek se právě zapsal do historie kosmonautiky!

10:58 Čtyři minuty před startem převzal řízení posledních příprav počítač, jde o poslední fázi před startem. Za dvě minuty letíme.

10:56 Všechny systémy dávají stále "Go" pro start, který se má uskutečnit v 11:00, krátce po východu slunce v Kourou.

10:52 Vega v číslech: Vega je ve své podstatě poměrně malá raketa, určená k vynášení malých až středních satelitů. Jedná se o raketu vysokou 30 metrů s průměrem 3 metry, vážící 137 tun. Její pohonný systém je tvořen celkem čtyřmi raketovými stupni, tři spodní stupně spalují tuhé palivo, vrchní, čtvrtý stupeň, konzumující kapalné palivo, je navíc schopný více jednotlivých zážehů při dosahování požadované dráhy. Nosnost rakety je mezi 300 a 2500 kg podle typu a výšky dráhy, požadované pro náklad.

10:50 Do otevření startovacího okna zbývá 10 minut, start by se měl uskutečnit, pokud nedojde k nějaké neočekávané události, hned na začátku okna v 11:00.

Aktuální obrázek z Kourou. Autor: ESA
Aktuální obrázek z Kourou.
Autor: ESA
10:48 Jak je zřejmé z přenosu ESA, na kosmodromu se právě rozednívá. Evropský kosmodrom je umístěn poblíž severovýchodního břehu Jižní Ameriky v oblasti zvané Francouzská Guyana, francouzské koloniální území, a jmenuje se Kourou podle nejbližšího města. Podle místního času bude startovací okno otevřeno od 7:00 ráno do 10:00 dopoledne.

10:39 Za okamžik začíná přímý přenos z kosmodromu na webu ESA (viz první odkaz dole)!

10:33 Dnes budeme společně svědky vůbec prvního ostrého startu nového evropského nosiče, pojmenovaného podle druhé nejjasnější hvězdy severní oblohy, Vega. Dnešek je skutečně velkým dnem pro všechny, kdo na vývoji rakety spolupracovali po dlouhých devět let (především ESA, Italská kosmická agentura a hlavní kontraktor, italská firma ELV SpA, na financování vývoje se podílelo sedm členských států ESA).
Obecně o této nové raketě můžeme říci, že je součástí strategie ESA poskytnout Evropě nezávislý přístup do vesmíru a to takový, aby byl relativně levný, spolehlivý a dostatečně flexibilní na to, aby pokryl velkou možnou škálu požadavků nejrůznějších zájemců o vynesení nákladu na oběžnou dráhu. Vega po svém uvedení do provozu pěkně doplní těžké rakety Ariane a nově také Sojuz, startující z evropského kosmodromu v Jižní Americe. Vega je také narozdíl od většiny ostatních malých nosičů schopna umístit na orbit větší počet jednotlivých nákladů.

10:30 Vítejte u našeho přenosu startu prvního exempláře rakety Vega. V současné chvíli jde všechno velmi dobře, počasí dává zelenou startu, všechny systémy rakety také. Startovací okno bude dnes otevřeno po tři hodiny, 11:00 - 14:00 našeho času, přesný čas startu se jistě již brzy dozvíme.

Zdroje a doporučené odkazy: (Vše EN)




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »