Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu přistání kosmické lodi Sojuz
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu přistání kosmické lodi Sojuz

Návratový modul Sojuzu dosedá do zasněžené stepi
Návratový modul Sojuzu dosedá do zasněžené stepi
18. března ve 12:24 SEČ v Kazachstánu dosednul návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-16 s kosmonauty Jeffem Williamsem a Maximem Surajevem, kteří strávili půl roku na stanici ISS. Přenos zde začal v 11:30.

Více videí z přistání i předcházejících událostí naleznete zde.

12:35

Surajev a Williams po opuštění modulu
Surajev a Williams po opuštění modulu
NASA TV by měla v blízké době vysílat videozáznamy záchranných operací v místě přistání. Nenechte si zajímavé záběry ujít, přenos tímto končí, děkujeme za vaši pozornost.

12:31 Posádky záchranných helikoptér za chvíli otevřou poklop modulu a "vysvobodí" posádku. Od odpojení Sojuzu od stanice se nevyskytly žádné potíže, přistání proběhlo normálně. Větry v místě přistání se díky otevřenému hlavnímu padáku postaraly o lehkou dislokaci návratového modulu.

12:25 Návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-16 právě bezpečně dosedl ve stepi severně od města Arkalyk v Kazachstánu.

12:23 Sojuz je už jen kilometr nad zemí.

12:17 Záchranné síly v místě přistání ohlásily vizuální i rádiový kontakt se Sojuzem, vše jde podle plánu.

12:15

Řídící středisko v Moskvě sleduje sestup Sojuzu
Řídící středisko v Moskvě sleduje sestup Sojuzu
Od návratového modulu se oddělil již nepotřebný tepelný štít, dojde i na vypuštění zbylého paliva. Do přistání zbývá osm minut.

12:14 K plánovanému místu přistání dorazilo pět záchranných helikoptér MI-8. Další se pohybují v okolí.

12:10 Spojení opět navázáno, vše jde podle plánu, za chvíli Sojuz již otevře stabilizační padák.

12:08 Nyní je spojení ztraceno úplně, což je však při návratu typické.

12:05 Návratový modul je obalen žhavou plazmou kvůli tření o atmosféru ve vysoké rychlosti, takže komunikace s posádkou je velmi problematická a nekvalitní. Při návratu raketoplánů je spojení zajištěno sítí satelitů, což se u lodí Sojuz nepraktikuje.

11:58 Ruské řídící středisko právě potvrdilo bezproblémovou separaci modulů, Sojuz za malou chvíli vstoupí do atmosféry.

11:55 Posádka zavírá hledí přilb skafandrů a připravuje se na vstup do atmosféry.

11:51 Všechny systémy Sojuzu jsou v dobrém stavu. Do atmosféry Sojuz vstoupí asi ve 12 hodin, několik minut předtím provedou pyrotechnické šrouby separaci tří modulů, tvořících Sojuz. Dva shoří v atmosféře, návratový s posádkou přistane na padáku ve stepi.

11:44

Williams a Surajev na palubě ISS
Williams a Surajev na palubě ISS
Loď Sojuz TMA-16 klesá do zemské atmosféry. Na její palubě jsou kosmonauté Maxim Surajev (Rusko, na fotografii vpravo) a Jeffrey Williams (USA). V Sojuzu TMA-16 tato dvojice startovala 30. září 2009 spolu s kanadským kosmickým turistou. Williams s Surajev strávili ve vesmíru 169 dní, z toho 167 na ISS.

11:37 Zážeh trval přesně 4 minuty a 16 vteřin, proběhl bez problémů a zpomalil loď o asi 115 metrů za sekundu.

11:33 Hlavní motor lodi Sojuz byl právě zapálen proti směru letu. Tento zážeh sníží rychlost lodi a ta následkem toho vstoupí do zemské atmosféry. Všechny systémy nyní pracují normálně.

11:30 Vítejte u přenosu přistání lodi Sojuz TMA-16. Loď se od Mezinárodní kosmické stanice odpojila dnes v 9:03 SEČ a díky separačnímu manévru, který následoval po odpojení od ISS, je nyní asi 12 kilometrů od stanice. V příštích minutách Sojuz vykoná brzdící manévr.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »