Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-17
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-17

Návratový modul Sojuzu se snáší na padáku do stepi
Návratový modul Sojuzu se snáší na padáku do stepi
2. června v 5:25 SELČ přistál v Kazachstánu návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-17, jejíž posádka strávila 6 měsíců na stanici ISS (tvořil ji Oleg Kotov, Soichi Noguchi a Timothy Creamer). Online přenos přistání jste mohli sledovat v tomto článku od 4:30.

5:39 Prostřednictvím NASA TV se snad již brzy podíváme na místo přistání Sojuzu. Náš přenos nyní končí, děkujeme za pozornost.

5:36

Posádka Sojuzu po přistání
Posádka Sojuzu po přistání
Členové záchranných týmů nyní otevírají poklop Sojuzu. Kosmonauti s jejich pomocí modul opustí a po lékařské prohlídce a svlečení skafandrů ve stanu, postaveném poblíž místa přitání, opustí step v helikoptérách. Ještě dnes také odletí do Hvězdného městečka.

5:33 NASA TV by měla za asi 15 minut vysílat živé záběry a videozáznamy z místa přistání.

5:30 Ruští letoví kontroloři právě potvrdili úspěšné přistání v 5:25 SELČ (9:25 místního času v Kazachstánu). Sojuz je v dobrém stavu, jen se při přistání převrátil na bok, což se občas stává.

5:23 Minuta do přistání. Pár sekund před ním čeká návratový modul poslední zážeh motorů, který sníží dopadovou rychlost Sojuzu. Vše jde podle plánu.

5:19

ls.jpg
Na obrázku můžete vidět plánované místo dnešního přistání. Záchranné týmy v těchto místech již spatřily Sojuz. Do přistání zbývá 5 minut.

5:17 Dva stabilizační padáky jsou po chvíli odhozeny a vystřídá je jeden velký hlavní padák, který pád Sojuzu brzdí až do přistání. V těchto chvílích dochází také k odhození tepelného štítu návratového modulu a vypuštění zbytků paliva manévrovacích motorků.

5:12 Rádiové spojení s lodí Sojuz se chvílemi ztrácí, což je ovšem při návratu normální.

5:09 V těchto chvílích by mělo dojít k otevření prvních dvou stabilizačních padáků. Čekáme na potvrzení.

5:07 Posádka lodi Sojuz právě zažívá největší přetížení.

5:05 Už nyní je ve vzduchu 12 helikoptér záchranných sil, které přistanou ještě před dopadem návratového modulu a jejich posádky se postarají o kosmonauty. Na místě přistání bleskově vyroste stan, ve kterém posádka Sojuzu podstoupí první lékařskou prohlídku.

5:00 Ruští letoví kontroloři potvrdili úspěšné rozdělení tří modulů lodi, což je základní předpoklad bezproblémového přistání. Sojuz za asi minutu vstoupí do zemské atmosféry ve výšce okolo 100 km.

4:56 Vše jde zatím podle plánu, zanedlouho dojde k separaci tří modulů, ze kterých se loď skládá.

4:52 Od Mezinárodní kosmické stanice se loď odpojila před necelými třemi hodinami (ve 2:04 SELČ). Nyní Sojuz po brzdícím manévru klesá do zemské atmosféry, do níž vstoupí za deset minut.

4:48

Oleg Kotov na palubě ISS
Oleg Kotov na palubě ISS
Posádka Sojuzu strávila na ISS celkem 163 dní. Jejími členy jsou Soichi Noguchi (Japonsko), Timothy Creamer (USA) a Oleg Kotov (Rusko). Kotov dnes ukončil svůj druhý dlouhodobý pobyt na stanici ISS, první absolvoval v roce 2007. Při návratu z něj prožil jako velitel Sojuzu TMA-10 nouzový balistický sestup, při kterém posádka zakusila přetížení až 9 G. Krátce před startem v Sojuzu TMA-17 navštívil Kotov v říjnu 2009 Českou republiku v rámci kongresu asociace ASE.

4:43 Brzdící manévr byl před chvilkou dokončen, trval asi 4 a půl minuty. Sestup lodi Sojuz zpět k Zemi právě začal.

4:34 Sojuz právě zažehnul hlavní motor servisní sekce proti směru letu, tento manévr, řízený počítači lodi, se postará o zpomalení lodi o asi 100 m/s, což stačí k tomu, aby loď za necelou půlhodinu vstoupila do atmosféry. V tomto je přistání lodi Sojuz srovnatelné s přistáním raketoplánu.

4:30 Vítáme vás u přenosu přistání kosmické lodi Sojuz TMA-17. Právě teď zbývá několik málo minut do brzdícího manévru, který loď zpomalí a "pošle domů."

Zdroje a doporučené odkazy:

Zdroje multimédií:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »