Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu přistání Sojuzu TMA-14
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu přistání Sojuzu TMA-14

Přistání Sojuzu TMA-13
Přistání Sojuzu TMA-13
Kosmická loď Sojuz TMA-14 s tříčlennou posádkou úspěšně přistála ve stepích Kazachstánu v neděli 11. října v 6:32, náš přenos začal v 5:30. Po půlročním pobytu na ISS se v ní vrátili Gennady Padalka a Michael Barratt, připojil se k nim kosmický turista Guy Laliberte.

Videozáznam přistání, umístěný na youtube.com pracovníky NASA

6:42 Náš přenos tímto končí, děkujeme za pozornost.

6:39 U návratového modulu Sojuzu TMA-14 právě přistávají helikoptéry s techniky a záchranáři. Poblíž modulu za chvíli vyroste lékařský stan pro prvotní prohlídku a vyšetření kosmonautů.

6:32 Těsně před přistáním byly zažehnuty trysky na spodní části modulu, díky nim Sojuz hladce přistál rychlostí 1,5 m/s v kazašské stepi severovýchodně od města Arkalyk.

6:27 Sojuz byl spatřen z místa přistání.

6:25 Vše jde dobře, do přistání zbývá 6 minut.

6:23 Po odhození stabilizačního padáku se rozevře hlavní, který sníží rychlost sestupu na příjemných 7 m/s. Ve výšce 5 km také dojde k odhození tepelného štítu a vypuštění zbytků paliva.

6:18 Výška 10 km, rychlost 220 m/s. Dva malé padáky lodi Sojuz právě rozevřely velký stabilizační padák, který sníží rychlost klesání na 80 m/s. Po krátké ztrátě spojení (při vstupu do atmosféry normální) řídící středisko opět komunikuje s posádkou, vše v pořádku.

6:10 Návratový modul Sojuzu TMA-14 s posádkou právě vstupuje do atmosféry ve výšce asi 122 km. Do přistání zbývá něco přes 20 minut.

6:06

Kosmická loď Sojuz
Kosmická loď Sojuz
Právě došlo k úspěšnému oddělení návratového modulu s kosmonauty od zbytku lodi. Návratový modul se nyní natočí tepelným štítem proti atmosféře a za pár minut do ní vstoupí. Loď se při separaci rozdělila na celkem 3 části. Zbylé dvě v atmosféře shoří.

6:01

Přistávací místo Sojuzu TMA-14
Přistávací místo Sojuzu TMA-14
Na přiloženém obrázku je přistávací dráha lodi.

5:59 Sojuz klesá do zemské atmosféry, od oddělení návratového modulu s posádkou od zbytku lodi a jeho vstupu do atmosféry nás dělí jen několik minut. Vše vypadá dobře.

5:55 Přistání lodí Sojuz TMA-10 a TMA-11 provázely poměrně nebezpečné balistické sestupy, při kterých selhaly pyrotechnické šrouby, jež mají za úkol před vstupem do atmosféry oddělit návratový modul od zbytku lodi. To se v případě těchto lodí nestalo a návratový modul vstoupil do atmosféry připojený k servisní sekci, nechráněný svým tepelným štítem (kvůli špatné orientaci). Po těchto dramatickým sestupech byly pyropatrony předesignovány a toto nebezpečí již nehrozí.

5:46 Motor vypnut, hořel 4,5 minuty. Sojuz je zbržděn a za asi půl hodiny vstoupí do zemské atmosféry. Vše vypadá dobře.

5:42 Sojuz právě proti směru letu zapálil svůj hlavní motor. Tím zpomalí, ztratí oběžnou rychlost a začne pozvolna klesat do atmosféry. Na TV NASA můžeme živě poslouchat komunikaci posádky Sojuzu s ruským řídícím střediskem.

5:37 Zbývá několik málo minut do brzdícího manévru, který navede kosmickou loď do atmosféry. Počasí v přistávací oblasti vypadá slušně, vše jde podle plánu.

5:33

Odlet Sojuzu TMA-14 od ISS
Odlet Sojuzu TMA-14 od ISS
Sojuz TMA-14 se od stanice ISS (konkrétně od modulu Pirs) odpojil ve 3:07 SELČ, po následném separačním manévru se od orbitálního komplexu vzdaluje. Nyní je od něj asi 19 km.

5:30 Vítejte u online přenosu přistání kosmické lodi Sojuz TMA-14, ve které se z Mezinárodní kosmické stanice vracejí tři kosmonauté. Prostřední sedadlo v návratovém modulu obsadil velitel Gennady Padalka, po jeho levici sedí palubní inženýr Michael Barratt a v pravém křesle absolvuje návrat na Zemi kosmický turista Guy Laliberte.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »