Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-08M
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-08M

Start lodi Sojuz TMA-08M Autor: Energia
Start lodi Sojuz TMA-08M
Autor: Energia
28. března 2013 večer jste s námi sledovali start unikátní mise lodi Sojuz s třemi kosmonauty na palubě z Bajkonuru. Proč unikátní? Po několika náklaďácích Progress šlo v programu ISS o první plavidlo s posádkou, jež vyzkoušelo přílet ke stanici po nové zrychlené trajektorii. Okamžik startu byl ve 21:43:20 SEČ, přenos se rozběhnul přesně v devět!

Záznam startu z kosmodromu Bajkonur (21:43 SEČ)

Záznam připojení lodě ke stanici ISS (03:28)

Záznam otevření poklopů mezi stanicí a Sojuzem a uvítání obou posádek (05:35) Zdroj videí: NASA



22:00 Tímto končíme náš přenos a děkujeme za vaši pozornost.

21:59 "Žádné potíže?" "Ne, žádné." "Dobrá, rozumíme." - konverzace posádky Sojuzu s řídícím střediskem. Aktivací a prvotním testem již prošel i automatický navigační systém Kurs pro spojení se stanicí.

21:57 Sojuzem probíhá série příkazů počítače k aktivaci zbylých systémů.

21:56 Připojení Sojuzu TMA-08M k modulu Pojsk na vrcholku ruské části ISS je v plánu v 03:32 SEČ, sledovat lze na TV NASA od 02:30.

21:55 Chris, Pavel a Alexandr mají za sebou docela hladkou jízdu na oběžnou dráhu, hodiny v řídícím středisku již odpočítávají k jejich stykovce se stanicí.

21:53 Máme potvrzeno úspěšné vyklopení solárních panelů lodi Sojuz a komunikačních a navigačních antén. Řízení mise předává Bajkonur do městečka Koroljov u Moskvy.

21:52 Necelých devět minut od startu (8 minut a 48 sekund) byl úspěšně vypnut motor vrchního stupně Sojuzu a loď s kosmonauty se oddělila, její mise právě započala! Třetí stupeň provádí úhybný manévr otevřením kyslíkových ventilů, za několik dní shoří v atmosféře.
Stanice je nyní asi 3500 km před lodí, závod začíná.

21:50 Sedm a půl minuty od startu, motor RD-461 třetího stupně hoří bezvadně a dodává 30 tun tahu. Sojuz cestuje rychlostí asi 6 km/s, za chvíli jsme na orbitě! Raketa pracuje přesně podle plánu.

Animace odhození druhého stupně 170 km nad zemí Autor: Youtube.com
Animace odhození druhého stupně 170 km nad zemí
Autor: Youtube.com
21:48 Čtyři minuty a 58 vteřin po startu se zážeh motoru třetího stupně postaral o separaci vyhořelého druhého stupně, ten dopadne do neobydlené kazašské stepi. Raketa letí ve výšce 170 km.

21:47 Let je bezvadný, posádka se cítí dobře, Cassidy mává bojovně pěstí na kameru uvnitř Sojuzu.

21:46 Dvě minuty a 40 sekund letu, raketa se zbavila aerodynamického krytu lodi. Pohání ji motor RD-108 druhého stupně, hořící již od startu, o tahu 96 tun.

Animace oddělení prvního stupně Autor: Youtube.com
Animace oddělení prvního stupně
Autor: Youtube.com
21:45 Přesně minutu a 58 sekund po startu raketa odhazuje čtyři postranní motory, tvořící první stupeň, a okamžik před nimi záchrannou věž. Za příznivých podmínek je možné na záběrech krásně vidět tyto čtyři motory vzdalovat se od Sojuzu, dnes to malinko komplikovala noční tma. Rychlost rakety činí 1,5 km/s.

21:44 Ani ne minutu po startu překonává raketa rychlost zvuku, krátce předtím prochází maximálním aerodynamickým namáháním, což se na záběrech projevuje krátkodobou tvorbou bílých obláčků kolem těla nosiče.

21:43 Start úspěšně proběhl! Sojuz předvádí ohnivé divadlo jako rozloučení se Zemí na skoro půl roku pro Pavla Vinogradova, Alexandra Misurkina a Chrise Cassidyho.

21:42 T-minuta! Raketa přepnuta na vlastní baterie, do startu se od ní ještě odklopí dvě ramena startovací rampy, jež se starala o doplňování pohonných látek. Za okamžik již uvidíme motory v maximálním tahu, než se raketa zvedne a začne, zpočátku pomalu, mizet z dohledu diváků na Bajkonuru ve studené tmě.

21:41 Dvě a půl minuty do startu. Začíná tlakování palivových nádrží rakety dusíkem. Zavírají se ventily pro případný odtok paliva či tekutého kyslíku, je ukončováno rovněž průběžné doplňování kyslíku a dusíku do nádrží rakety. Teď už je na to sama.
Posádka hlásí vibrace, způsobené aktivací a rozbíháním systémů.

21:40 Spalovací komory prvního a druhého stupně (centrálního a pomocných bočních motorů kolem něj) jsou pročišťovány dusíkem. Osm vteřin před startem začnou produkovat ohromné množství spalin, čímž zahájí další vesmírnou misi pro trojici odvážných.

21:39 "Vše je v naprostém pořádku, cítíme se dobře", zní ze Sojuzu.

21:38 T-5 minut. Příležitost zasahovat nyní dostaly počítače rakety a lodi, přebírající řízení jejich systémů. Zároveň došlo k odemčení ovládacích panelů a tlačítek velitele lodi Vinogradova. Zkusme zapojit fantazii a představit si sebe na jejich místě.
Stanice ISS právě přelétá kosmodrom.

21:37 V řídícím středisku startu na Bajkonuru kontroloři nedočkavě připravují odeslání příkazu ke startu. Zároveň dochází ke spuštění automatického programu posledních příprav, poslední okamžiky do vzletu posádky bere do svých rukou všemocný počítač (letoví kontroloři či posádka samozřejmě mohou zasáhnout v případě nouze).

21:33 Posledních deset napínavých minut. Nyní probíhá příprava gyroskopů rakety a na jejím vrcholku posádka aktivuje záznamová zařízení, s trochou nadsázky jakési černé skříňky, zaznamenávající běh událostí. Posádka zavírá hledí přilb, hlásí, že se cítí dobře.

21:32 Systémy pro real-time přenos telemetrických dat během startu aktivní, vše pokračuje dobře.

21:29 Právě by mělo končit poslední kalibrování navigačního systému a kontrola baterií nosiče.

Dnešní trojice zastoupená na palubě lodi. Zleva Ch. Cassidy, P. Vinogradov a A. Misurkin Autor: NASA
Dnešní trojice zastoupená na palubě lodi. Zleva Ch. Cassidy, P. Vinogradov a A. Misurkin
Autor: NASA
21:25 Když se podíváme na foto posádky, která právě čeká v kabině na start, uvidíme dvě tváře příznivcům kosmonautiky již známé a jednu novou. Vlevo je 43letý Američan Chris Cassidy, bývalý příslušník speciálních námořních jednotek SEAL, který zažil nasazení v Afgánistánu, a nyní zástupce NASA při této misi. Do vesmíru se vydává podruhé, v létě 2009 ISS krátkodobě navštívil jako letový specialista mise STS-127 a provedl zde tři kosmické výstupy. Uprostřed je velitel Sojuzu a budoucí velitel 36. dlouhodobé posádky na ISS, Pavel Vinogradov z Ruska, do kosmu letí potřetí, předtím na přelomu let 1997-8 strávil 197 dní na Miru (mimo jiné se zúčastnil oprav modulu Spektr po kolizi s lodí Progress) a roku 2006 182 dnů na ISS. Třetí do party jako kopilot Sojuzu je opět ruský kosmonaut Alexandr Misurkin, v kosmickém prostředí nováček. Bývalý vysoký důstojník ruských vzdušných sil, 35letý muž se kosmonautem stal roku 2009.
Trojice má strávit na stanici 168 dní. Po spojení se stanicí si potřese rukama s třemi kolegy, kteří jsou na palubě komplexu již od Vánoc.

21:20 Spojař v řídícím středisku startu na Bajkonuru uklidňuje velitele Vinogradova, že vše vypadá dobře a posádka může chvíli odpočívat. Do sluchátek je jim tradičně pouštěna hudba.

21:18 Pro nedočkavé máme pár odkazů: starší článek o rychlé příletové trajektorii, článek o využití rychlé trajektorie při této misi, video z převozu rakety na rampu v úterý ráno a animaci startu lodi Sojuz.

21:15 Půl hodiny před startem dochází k aktivaci dvou důležitých systémů: záchranné věže na špičce rakety, jež by v případě havárie nosiče zachránila loď s kosmonauty, a počítače, jenž za chvíli bude řídit finální předstartovní operace.

21:11 "Kumšt" nové rychlé příletové trajektorie ke stanici spočívá především v precizně načasovaném startu, při kterém je stanice na pomyslné kružnici kolem Země jen asi 30 stupňů před lodí (v dnešním případě 31,2 stupně) a v několika velkých urychlovacích zážezích následujících do 90 minut po startu.
Rusové si dlouho nebyli jisti, zda raketa Sojuz zvládne vypustit loď na preciznější dráze, než je tomu u klasického dvoudenního rendezvous, nicméně nové studie ukázaly, že nosič Sojuz to zvládne.

21:08 V těchto chvílích by měla posádka Sojuzu dokončovat testy systémů návratového modulu, v němž sedí, a přesměrovat svou pozornost na těsnost svých skafandrů Sokol, kdyby náhodou došlo v lodi po startu do kosmu k dekompresi.

Aktuální záběr z kosmodromu Autor: TV NASA
Aktuální záběr z kosmodromu
Autor: TV NASA
21:07 Od rakety Sojuz-FG jsou nyní odklopeny dvě velké obslužné struktury startovací rampy. Dvě věže s mnoha ochozy a obslužnými systémy raketu téměř dokonale zakryly zrakům zvědavců během dvoudenní předstartovní přípravy na rampě. Věže obkreslily úhel téměř 90 stupňů a při startu budou skoro rovnoběžné se zemí.
Testy systémů rakety a lodě pokračují, všechny systémy jsou dosud "GO".

21:04 Kosmodrom Bajkonur se nachází v rovinné oblasti stepí Kazachstánu, mezi 45. a 46. stupněm severní šířky a na 63. stupni východní délky. Zatímco my jsme skoro ještě ani nestrávili večeři, na Bajkonuru se již pomalu blíží ráno. Start proběhne 29. března v 02:43 místního času.
Na Bajkonuru je jasná noc, nebe zdobí Měsíc v úplňku a teplota vzduchu se pohybuje mezi 10 a 15 °C, na tuto destinaci a na tuto část roku neobvykle teplo.

21:00 Vítejte u našeho přenosu startu nejen nové dlouhodobé posádky Mezinárodní vesmírné stanice ale také první mise s posádkou, využívající nový a mnohem rychlejší způsob setkání se stanicí. Sojuz TMA-08M dosáhne svého cíle pouhých pět hodin a 48 minut po startu, zítra v 03:32 našeho času. Pokud by došlo k jakémukoliv problému, Sojuz může přejít na klasické dvoudenní rendezvous se stykovkou 30. března pozdě večer.
Raketa, stojící na stejné rampě, z níž kdysi vzlétl Jurij Gagarin, je plně natankována a připravena letět v plánovaném čase.

Zdroje a odkazy na další přenosy tohoto startu:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: Kosmická loď Sojuz, Online přenos


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »