Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-22 (+ video)
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-22 (+ video)

3, 2, 1, START!. Autor: TV NASA
3, 2, 1, START!.
Autor: TV NASA
Ze stejné startovací rampy jako kdysi Sputnik nebo Jurij Gagarin se v pondělí 14. listopadu 2011 vydala k Mezinárodní vesmírné stanici ISS rusko-americká trojice odvážlivců, kteří budou následujícího bezmála půl roku na palubě orbitálního komplexu posunovat dále hranice lidského poznání. Jejich start se i přes typicky nepříjemné zimní počasí uskutečnil brzy ráno, v 5:14 našeho času, tj. 10:14 dopoledne místního času na Bajkonuru, náš přenos začal ve 4:30.

Videozáznam přenosu startu na TV NASA (zdroj: youtube.com)

Za shlédnutí rozhodně stojí i sestřih posledních aktivit posádky před nástupem do lodi a fotoreportáž ze startovního dne na stránkách společnosti Energia.


05:35 Za sebou máme sice kvůli počasí "neviditelný" ale zato hladký a bezproblémový start. To je od nás pro tuto chvíli vše, děkujeme za pozornost. TV NASA bude v následujících chvílích reprízovat start.

05:33 Posádka dostala povolení otevřít hledí přilb a uvolnit popruhy, kterými je připoutána do křesel.

05:30 Současná tříčlenná posádka stanice ISS, přesto že ji budíček čeká až za několik hodin, start poctivě sledovala.

05:28 Sojuz úspěšně dosáhl výchozí oběžné dráhy ve výšce 230 X 190 kilometrů. Posádka Sojuzu stráví následující dva dny v těsných prostorách své lodi, která bude postupnými zážehy motorů dohánět stanici ISS, připojení k ní je v plánu ve středu 16. listopadu v 06:33 ráno našeho času.

05:23 Necelých devět minut po startu byl právě vypnut třetí stupeň rakety, loď s kosmonauty se od něj oddělila a vyklopila své solární panely a komunikační antény. Třetí stupeň rakety nyní provede úhybný manévr otevřením ventilů své kyslíkové nádrže.

Aktuální záběr z paluby Sojuzu. Autor: TV NASA
Aktuální záběr z paluby Sojuzu.
Autor: TV NASA
05:21 Rychlost rakety je 6 km/s. Vše pokračuje perfektně.

05:19 Ve výšce 170 km nad povrchem Země se od rakety právě oddělil druhý stupeň a zažehnut byl třetí.

05:17 Potvrzena separace záchranné věže a aerodynamického krytu od lodě s kosmonauty.

05:16 První stupeň oddělen. Rychlost rakety činí 1,5 km/s, dále ji pohání její druhý stupeň.

05:15 Rychlost dosahuje 0,5 km/s, raketa nyní prochází největším aerodynamickým namáháním. Okamžitě po startu se raketa vizuálně ztratila v husté sněhové oblačnosti, takže milovníci záběrů startujících raket si dnes bohužel skutečně na své nepřišli.

3, 2, 1, START!. Autor: TV NASA
3, 2, 1, START!.
Autor: TV NASA
05:14 START! K Mezinárodní kosmické stanici se vydává nová posádka.

05:13 Raketa přepnuta na vlastní zdroj elektřiny, odklápí se od ní první zásobovací rameno startovací rampy, druhé se odklopí 15 vteřin před startem.

05:11 Právě bylo zahájeno tlakování všech nádrží dusíkem. Kvůli minimální viditelnosti na Bajkonuru si záběry startu dnes budeme zřejmě muset pouze představovat.

05:09 Řízení palubních systémů přepnuto na palubní počítače, řídící panel velitele lodi aktivován, posádka zavírá hledí svých přilb.

05:08 Automatický program, provádějící poslední předstartovní operace, byl aktivován.
Zážeh motorů nás čeká 10 sekund před startem, souběžně se zažehne první a druhý stupeň rakety, protože první stupeň jsou vlastně jen čtyři pomocné motory, seskupené okolo druhého stupně. V okamžiku startu bude hořet asi dvacet trysek.
Vítr na kosmodromu je stále poměrně slabý, takže počasí dává "go" pro start.

05:07 V Kazachstánu je o pět hodin více než u nás, zatímco v našich končinách se ještě nezačalo rozednívat, na Bajkonuru je již 10:07 dopoledne.

05:04 Gyroskopy nosné rakety byly právě aktivovány, posádka provádí aktivaci palubních záznamových zařízení.

05:02 TV NASA ukazuje záběry z interiéru modulu s posádkou, ta je podle pozitivních gest dobře naladěna. Éterem stále zní hudba pro kosmonauty.

04:59 Posádka lodi právě dokončila prověrky těsnosti svých skafandrů. Vše jde dle plánu.

soyuz_final.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
04:52 Kosmonauty dnes na oběžnou dráhu dopraví raketa Sojuz ve verzi -FG. Sojuz je velmi dobrý a osvědčený nosič, který Rusko používá již od roku 1963, dnešní start s lodí Sojuz TMA-22 bude již 1779. startem nosiče Sojuz. Raketa je třístupňová a na výšku měří asi 50 metrů, jako palivo je v jejích útrobách využit kerosin (běžné letecké palivo) a jako okysličovadlo byl do nádrží natankován tekutý kyslík. Pro úplnost dodejme, že název Sojuz nese i kosmická loď, ve které cestují kosmonauté.

04:50 Aktivace záchranné věže potvrzena.

04:49 V současné chvíli se od rakety odklápějí obě obslužné struktury startovací rampy, jejichž četné ochozy objímaly od převozu na rampu před dvěma dny celou raketu a umožňovaly technikům přístup k prakticky celému nosiči, předstartovní přípravy jdou do finiše.
Jak před chvilkou trefně poznamenal komentátor TV NASA, kvůli extrémně nízké viditelnosti na Bajkonuru bude těžké potvrdit odklopení věží.

04:46 Trojice, jejíž start dnes společně sledujeme, se do vesmíru měla vydat již 22. září. Její start však postihl výrazný odklad kvůli srpnové havárii rakety Sojuz s lodí Progress, která vedla k dočasnému uzemnění raket Sojuz, takže posádka nemohla startovat. Co se týče rizik během dnešního startu ve spojitosti se srpnovou havárií, teoreticky by již žádná hrozit neměla. Ruští technici příčinu havárie vystopovali ke znečištění uvnitř palivového potrubí, které narušilo průtok paliva do spalovací komory, všechny motory, připravované ke startu na příštích misích, poté byly důkladně zkontrolovány a celkově vyzkoušeny, od havárie navíc už Rusové předvedli několik beze zbytku úspěšných bezpilotních startů. Pokud by se přece jen srpnová situace dnes zopakovala, loď Sojuz by teoreticky měla být schopna nouzového přistání na padáku na území Sibiře. Posádka má velmi dobrý trénink přežití v extrémních podmínkách, než dorazí pomoc.
Dan Burbank, který dnes také bude přítomen na palubě startující lodi, na nedávné tiskové konferenci v Moskvě prohlásil: "Velmi se těším na let Sojuzem... a to se ve světle událostí posledních měsíců ani trošku nezměnilo."

04:44 Právě byla aktivována záchranná věž na vrcholku rakety, pokud by v počátečních fázích letu došlo k vážnějším potížím s nosnou raketou, věž by zažehla své trysky a loď s kosmonauty dopravila do bezpečné vzdálenosti. Ta by poté přistála na padáku.

04:42 Záběry z Bajkonuru jsou skutečně depresivní, země leží pod 15 centimetry sněhu, z podmračené oblohy sníh navíc stále hustě padá, vítr je naštěstí poměrně slabý. Rakety Sojuz jsou však známé faktem, že létají za každého počasí.

Posádka, která se dnes vydá do kosmu. Zleva D. Burbank, A. Škaplerov a A. Ivanišin. Autor: NASA
Posádka, která se dnes vydá do kosmu. Zleva D. Burbank, A. Škaplerov a A. Ivanišin.
Autor: NASA
04:38 V této chvíli již v lodi sedí všichni tři členové posádky a čekají na start. Posádka je navlečena do ruských skafandrů Sokol a usazena do křesel v návratovém modulu Sojuzu, prostředním ze tří modulů kosmické lodi. V křesle uprostřed je připoután velitel lodi, ruský kosmonaut Anton Škaplerov, po své levici má kopilota lodi, taktéž ruského kosmonauta Anatolije Ivanišina. Pravé křeslo dnes obsadil americký astronaut Daniel Burbank, jediný již zkušený kosmický letec z dnešní trojice a zároveň budoucí velitel Mezinárodní kosmické stanice. Trojice má na palubě ISS strávit téměř půl roku.
Nyní, když do startu zbývá ještě relativně dost času, je posádce přehrávána pro uvolnění napětí různá hudba.

04:36 TV NASA právě zmínila počasí na Bajkonuru, kde udeřila menší sněhová kalamita, záběry z kamer na kosmodromu ukazují pouze bílé pole, start tedy dnes asi neuvidíme detailně v celé jeho kráse. Teplota na Bajkonuru se pohybuje okolo -4 °C.

04:30 Vítáme u monitorů všechny příznivce kosmonautiky, kteří hodlají s námi i přes extrémně brzkou ranní hodinu sledovat dlouhou dobu očekávaný start lodi Sojuz. Souběžně s naším přenosem začíná též přenos startu na TV NASA, takže nezapomeňte srolovat dolů na Doporučené odkazy a TV NASA naladit, abyste mohli sledovat i videopřenos startu.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »