Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu vypuštění lodi Sojuz TMA-12M
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu vypuštění lodi Sojuz TMA-12M

Start lodi Sojuz TMA-12M z Bajkonuru Autor: NASA
Start lodi Sojuz TMA-12M z Bajkonuru
Autor: NASA
Zase jednou jsme vás pozvali k prožití kosmonautiky trochu jinak: k nervydrásajícímu sledování a prožití startu party kosmonautů v reálném čase. Kosmická loď Sojuz s třemi lidmi na palubě na špici stejnojmenné rakety vzlétla z Bajkonuru vstříc orbitální stanici 25. března 2014 ve 22:17 SEČ, náš přenos se rozběhl v půl desáté.

Pátek 28. března; 14:45

Uvítání nových posil na palubě stanice po dramatickém letu Autor: Eněrgija
Uvítání nových posil na palubě stanice po dramatickém letu
Autor: Eněrgija
Misi lodi Sojuz TMA-12M napsaly okolnosti happy end! (Teda alespoň prozatím). Po všech těžkostech a protaženém letu ke stanici z necelých šesti hodin na více než dva dny, které museli tři kosmonauti trávit ve velmi stísněném prostoru lodi, se Sojuz v noci na dnešek úspěšně připojil k Mezinárodní vesmírné stanici! Přílet a spojení se stanicí bylo podle všeho hladké, vše proběhlo v automatické režii počítače Sojuzu a kritický manévr byl kosmonauty uvnitř lodě pouze monitorován. Sojuz se nadokoval na ruský modul Pojsk na horní části stanice dnes v 0:53 našeho času (s pětiminutovým náskokem oproti plánu), když stanice letěla 405 kilometrů nad jižní Brazílií. Za několik okamžiků se uzavřely západky spojovacího portu a loď se stala pevnou součástí stanice. Otevřít ve 3:35 SEČ poklop a přestoupit na její palubu pak už nebyl pro unavené poutníky problém.

„Sašo, gratuluji Ti a celé posádce k úspěšnému splnění první části mise,“ hovořil po spojení se stanicí k veliteli Sojuzu Skvorcovovi z řídícího střediska Oleg Ostapenko, ředitel ruské kosmické agentury.

Za potíže při letu ke stanici a zrušení kritického zážehu několik hodin po startu údajně opravdu mohla špatná orientace lodi v prostoru (výchylka činila pouhý stupeň ale i to stačilo ke zmatení počítače). Pravá příčina této výchylky ještě zveřejněna nebyla (předběžně se hovořilo o ne až tak hladkém startu, jak se jevil, a o vynesení lodě raketou na vyšší dráhu oproti plánu) ale NASA tvrdí, že je známa a pracuje se na tom, aby se podobná situace už neopakovala.

Nyní opět šestičlennou posádku ISS čeká nabitý vědecký program a v blízké době uvítání tří zásobovacích lodí (Dragon, Progress, Cygnus). Dragon měl startovat z Floridy v pondělí 31. března brzy ráno našeho času a stanice dosáhnout ve středu kolem oběda, nicméně start byl odložen na neurčito. Povolení k němu odmítlo vydat americké vojenské letectvo kvůli požáru důležitých radarů ke sledování kosmických startů z východního pobřeží. Oprava či výměna radarů by si vyžádala až půldruhého měsíce, takže armáda, monitorující vzdušný prostor, nyní improvizuje a přemýšlí, jak nastalou situaci vyřešit co nejdřív a začít starty zase podporovat.

Data startů tří lodí jsou kvůli odkladu mise Dragonu předmětem jednání a nic zatím není jisté.

- Spaceflightnow.com

Na rozloučenou sestříhaný videozáznam příletu Sojuzu ke stanici:

NASA


Středa 26. března; 21:35

Sojuz TMA-12M je nyní oficiálně na trajektorii, která jej přivede k cílové stanici skutečně v noci na pátek. Dnes údajně (viz níže) vykonal dva zážehy již v rámci nového letového plánu a vše proběhlo normálně, manévry byly úspěšné. Zážehy patřily k těm nutným k dosažení ISS dva dny po startu.

Ruští technici stále neznají příčinu problému s orientací Sojuzu v prostoru, který prodloužil původně 6hodinový let ke kosmické stanici po včerejším startu na dva dny (záložní varianta, pro jistotu chystaná před každým startem).

"V tomto bodě je posádka Sojuzu v pořádku, loď vypadá v pořádku, její počítače jsou OK a pohonný systém funguje. Vše vypadá skutečně dobře," řekl Kenny Todd, manažer programu ISS v NASA.

Spaceflightnow.com


Středa 26. března; 16:05

NASA potvrzuje, že Sojuz provedl dva zážehy nezbytné pro páteční spojení s ISS. Posádka hlásí, že je v pohodě a na palubě je všechno OK.


Středa 26. března; 14:50

Došlo bohužel na naše slova ze včerejšího přenosu ve 22:30, Sojuz má technické potíže a jeho připojení k ISS bude následovat nejdříve dva dny po startu.

Samotný start proběhl skutečně hladce, s raketou ani s lodí (v první fázi letu) potíže nebyly. Ty přišly až později. Jak bylo řečeno v našem přenosu, raketa vysazuje loď na nižší dráze, než po jaké létá kolem Země ISS, Sojuz poté během letu ke stanici provádí sérii zážehů za účelem zrychlení a zvýšení dráhy, které ho dostane ke stanici. A zde nastal problém.

Start lodi Sojuz TMA-12M z paluby ISS Autor: Twitter/astronaut Rick Mastracchio
Start lodi Sojuz TMA-12M z paluby ISS
Autor: Twitter/astronaut Rick Mastracchio
První dva zážehy (včera ve 23:02 a 23:47 SEČ) proběhly dle plánu. Třetí, dnes v 0:48, neproběhl již vůbec, počítač lodi ho nepovolil. Proč? Bůh ví. Údajně byla nejpravděpodobnější motivací počítače nesprávná orientace Sojuzu v prostoru. Ruští letoví kontroloři nicméně kvůli již beztak nabourané nebeské mechanice letu ke stanici rozhodli "přepnout" Sojuz na dříve tradiční a méně náročné dvoudenní stíhání kosmické stanice. Technici se mezitím pustili do analýz dat z počítače Sojuzu.

"V této chvíli přesně nevíme, co se děje. Podíváme se na vaše telemetrická data. Při příštím obletu Země proletíte nad ruskými spojovacími stanicemi, takže si stáhneme veškerá vaše data, projdeme si je a zkusíme přijít na to, co se stalo," ohlásili posádce lodi z řídícího střediska.

Pokud bude problém včas vyřešen, Sojuz se automaticky připojí ke stanici v pátek v 0:58 našeho času. Dle NASA není posádka v žádném ohrožení a zásob na palubě má více než dost pro setkání se stanicí až na 34. oběhu Země.

Pod čarou vzpomeňme misi Sojuz 33 z dubna 1979, kdy musel první bulharský kosmonaut Ivanov a jeho sovětský velitel Rukavišnikov nouzově přistát necelé dva dny po startu kvůli poruše hlavního motoru lodi a sen o návštěvě orbitální stanice Saljut 6 byl ten tam.

Ale trochu optimismu do žil si nalejeme video-vzpomínkou na včerejší úspěšný start:

Copyright: NASA


22:36 Tímto bychom se s vámi rádi rozloučili a popřáli dobrou noc! TV NASA reprízuje start z různých pohledů. "Skalní" mohou sledovat přílet lodi ke stanici zítra ráno od 03:30 na TV NASA.

22:33 Start šel podle plánu a celý průběh událostí byl hladký, aktuální čas připojení ke stanici je 04:05 SEČ. Analýzy průběhu startu dokončí nicméně ruští specialisté až za několik hodin.

22:30 Sedmitunová loď obíhá nyní Zemi po dráze s nejvyšším bodem asi 230 kilometrů vysoko a nejnižším 190 kilometrů. Stanice je něco málo přes 3 000 km před lodí. Ta začne zanedlouho systematicky zvyšovat dráhu.
Pokud by se v prvních 4 hodinách letu objevily nějaké vážnější potíže, posádka Sojuzu může přikročit ke dříve klasickému dvoudennímu letu ke stanici se stykovkou v noci ze čtvrtku na pátek.

Sojuz po oddělení od nosné rakety postupně vyklopí solární panely a komunikační antény Autor: Youtube.com
Sojuz po oddělení od nosné rakety postupně vyklopí solární panely a komunikační antény
Autor: Youtube.com
22:27 Sojuz vyklápí ven solární panely a antény pro komunikaci a navigaci v těsné blízkosti ISS. Řízení mise přebírá z Bajkonuru Moskva.

22:26 Start je hotov! Máme potvrzené vypnutí třetího stupně asi 8 minut a 45 sekund po startu a separaci lodě Sojuz na výchozí oběžné dráze! Vítáme v kosmu Alexandra, Steva a Olega! Třetí stupeň, který za pár dnů shoří v atmosféře, provádí úhybný manévr využitím zbytků paliva.

22:25 Let je stabilní a bezproblémový.

22:24 Sojuz již letí rychlostí 6 km/s. Nad hlavou velitele se houpe talisman od jeho dcery: žlutá kachna, pokřtěná jako Kvak. Vše jde parádně, posádka se cítí dobře.

22:22 Ve výšce 170 kilometrů zážeh třetího stupně znamenal impuls k odhození druhého, který ke třetímu přiléhá zdola díky mřížkové konstrukci. Druhý stupeň čeká ničivý pád do neobydlené kazašské stepi.

22:19 Okamžik po záchranné věži raketa odhazuje vyhořelý první stupeň (čtyři postranní motory, seskupené kolem centrálního, jež coby druhý stupeň pokračuje v letu). Rychlost ukazuje 1500 m/s. Na palubě vše v pořádku, posádka se směje.

START! Autor: TV NASA
START!
Autor: TV NASA
22:18 Rychlost již ukazuje skoro 500 m/s.

22:17 Ohnivý začátek mise k ISS na chvíli zrušil noc v kazašské stepi!

22:16 Minuta a jdeme na to! Raketa běží na vlastní baterie. Ještě musíme odklopit pár ramen startovací rampy.

22:15 Palubní měřící systémy připraveny, začíná tlakování palivových nádrží dusíkem. Doplňování odpařujícího se kryogenního kyslíku do rakety je již přerušeno, raketa je opět malinko odříznutější od startovacího komplexu. Vše jde hladce.

22:14 Do spalovacích komor prvního a druhého stupně je nyní vháněn dusík.

22:13 Oblast kolem Bajkonuru je čistá, žádná zbloudilá letadla.

22:12 Palubní systémy přepnuty na řízení počítači rakety a lodě, řídící panely velitele Sojuzu byly právě aktivovány, posádka zavírá přilby skafandrů.
Vše na palubě je dle posádky v pořádku.

22:11 V řídícím středisku (spíše v řídícím bunkru) startu na Bajkonuru aktivovali automatický program posledních příprav rakety. Jdeme do finále!

22:10 Za okamžik začne sekvence finálních příprav ke startu.

22:09 Do sluchátek kosmonautů stále zní hudba z řídícího střediska.

22:07 Na palubě rakety byly právě odemčeny gyroskopy, které již za deset minut budou stabilizovat polohu hřmící rakety, mířící do vesmíru. Posádka zapíná palubní rekordéry.

22:02 Skafandry posádky nevykazují netěsnosti, prokázaly právě ukončené poslední testy.

Transport rakety s lodí na rampu dne 23. března  Autor: NASA
Transport rakety s lodí na rampu dne 23. března
Autor: NASA
21:58 Za podmračeného, studeného nedělního rána, ještě před úsvitem, opustila raketa Sojuz svoji montážní halu a na speciální vlakové soupravě byla převezena na startovací rampu číslo 1 kosmodromu Bajkonur. Zde ji vztyčili z vodorovné do vzpřímené polohy, obklíčili ochozy startovací rampy a započali poslední přípravy ke startu. Ty hlavní ale stejně připadají na den startu: 6 hodin před vzletem jsou do rakety instalovány baterie, o hodinu později začíná státní komisí posvěcené tankování všech tří stupňů kerosinem (získává se z ropy) a super-mrazivým tekutým kyslíkem.

21:53 Oleg Arťemjev, který se velmi těší na práci a život v ruském modulu Zvezda, jež pomohl postavit, byl v předletovém interview v NASA dotazován, co mu bude na oběžné dráze chybět. Odpověď zněla: "S jistotou vám mohu říct, že to, co my všichni postrádáme nejvíc, jsou naše rodiny. Je těžké být tak daleko od rodiny, přátel a našich milovaných. To je asi nejtěžší věc na naší práci, ten pocit, že nemůžete být s rodinou a kdyby se, nedej bůh, něco stalo, nemůžete pro ně nic udělat, nemůžete být u nich. To je zdaleka ta nejtěžší věc."
Oleg a jeho kolegové stráví při této misi mimo Zemi 170 dní.

21:47 Kousek nad kosmonauty byla právě uvedena do stavu pohotovosti záchranná věž s malými raketovými motorky. Ta by v případě havárie nosiče odnesla kabinu s posádkou do bezpečné vzdálenosti od exploze stovek tun paliva a kabina by pak přistála na padáku. V historii to bylo třeba jen jednou a věž tehdy všechno zvládla.

21:41 Přípravy probíhají dle plánu, start má stále zelenou na všech frontách.

Posádka Sojuzu TMA-12M. Zleva: S. Swanson, A. Skvorcov a O. Arťemjev Autor: NASA
Posádka Sojuzu TMA-12M. Zleva: S. Swanson, A. Skvorcov a O. Arťemjev
Autor: NASA
21:39 Tři hodiny před startem vstoupili do svého kosmického plavidla hrdinové dramatu: v prostředním křesle lodi zaujal pozici její velitel a hlavní pilot v jedné osobě (např. při příletu ke stanici by převzal ruční řízení Sojuzu, kdyby selhal počítač), ruský kosmický veterán Alexandr Skvorcov. Tento bojový pilot ruských leteckých sil už má za sebou jednu dlouhodobou misi na ISS, na jejíž palubě strávil od dubna do září 2010 celkem 176 dní v rámci Expedice 23 a 24, které taky velel jakožto i transportní lodi Sojuz TMA-18, ta přivezla jeho posádku na stanici i později domů. Levé křeslo Sojuzu patří dnes druhému pilotovi, který je taktéž z ruských končin a jmenuje se Oleg Arťemjev, dnes stráví svoje první minuty a hodiny mimo planetu Zemi. Pravé křeslo pasažéra v Sojuzu obsadil Američan Steve Swanson, veterán dvou krátkodobých misí raketoplánů STS-117 (2007) a 119 (2009), obě mise vezly na ISS příhradové nosníky se solárními panely. 53letý Steve strávil v kosmu dosud 26 dní a má za sebou čtyři kosmické výstupy z ISS.
Posádka Sojuzu vstoupila do lodi skrze postranní poklop orbitální sekce (horní modul) a poté sestoupila do návratové sekce, kde se připoutala do křesel. Po aktivacích a prověrkách přístrojů kosmonauti nyní povětšině odpočívají za hudebního doprovodu.

21:37 Posádka Sojuzu obrací svou pozornost od testů hardwaru ve svém modulu (který by je zachránil v případě nouzového přistání) k testům, zda jim ze skafandrů Sokol neuniká vzduch.

21:34 Start proběhne ve 22:17 našeho času, vlastně už ve středu v 03:17 ráno místního času na Bajkonuru. Start je precizně stanoven na okamžik, kdy zemská rotace přinese Bajkonur do roviny oběžné dráhy kosmické stanice. Ta navíc přeletí nad startovací rampou jen pár minut před startem, což, v kombinaci s precizní výchozí dráhou kolem Země a následnými zážehy kvůli zvýšení rychlosti lodi, umožní připojit Sojuz TMA-12M k modulu Pojsk na vrcholku ruské části ISS jen asi 6 hodin po startu, konkrétně v 04:04 ráno SEČ. V 05:45 by již posádka Sojuzu měla přestoupit do útrob ISS a uzavřít dlouhý pracovní den.

21:32 Pokud naladíte níže zmíněnou TV NASA, můžete sledovat záznam z předstartovních příprav posádky, starý pár hodin.

Aktuální pohled na loď Sojuz na špici rakety Autor: TV NASA
Aktuální pohled na loď Sojuz na špici rakety
Autor: TV NASA
21:30 Srdečně vítáme všechny, kteří chtějí uzavřít svoje úterý sledováním startu nové lodi Sojuz. Její nosná raketa je momentálně plně natankována a připravena letět. Počasí na Bajkonuru je dnes večer bezvadné, víc si dle místních ani nelze přát. Teplota o několik stupňů převyšuje bod mrazu a nad raketou se rozprostírají jasná nebesa plná hvězd. Začíná to všechno ideálně.

Zdroje:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »