Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu výstupu ruských kosmonautů z paluby ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu výstupu ruských kosmonautů z paluby ISS

titul.jpg
Ruští kosmonauté Fyodor Yurchikhin a Mikhail Kornienko 27. července v 6:11 SELČ otevřeli poklop přechodové komory Pirs a zahájili tak 6hodinový a 42minutový výstup, při kterém šlo především o integraci nového modulu Rassvet do staniční datové sítě. Všechny úkoly byly nakonec splněny. Přenos zde začal v 5:30.


Video si lze stáhnout zde.

13:10 Všechny plánované úkoly byly dnes splněny, jedinou černou ovcí je konektor kabelu systému Kurs na modulu Rassvet, do kterého je kabel pravděpodobně špatně připojený. Spoj čeká důkladné testování. Náš přenos tímto končí, děkujeme za pozornost.

13:07 Před chvílí byl po 6 hodinách a 42 minutách ukončen celkem 147. kosmický výstup věnovaný kosmické stanici ISS. 148. vycházka se uskuteční 5. srpna. Bude tentokrát v americké režii a uskuteční ji členové dlouhodobé posádky Douglas Wheelock a Tracy Caldwell-Dysonová.

13:01 Dnešní výstup oficiálně skončil ve 12:53, kdy za sebou kosmonauti uzavřeli poklop přechodové komory. Nyní pracují na jejím opětovném natlakování.

12:46 Před kosmonauty je poslední úkol: vrátit se do přechodové komory a uzavřít její poklop, čímž výstup oficiálně skončí.

12:44 Fyodor Yurchikhin před malou chvílí odhodil do prostoru kameru, kterou dnes sejmuli z modulu Zvezda. Kamera se vzdaluje od stanice rychlostí asi půl metru za sekundu a v zemské atmosféře shoří zhruba za čtyři měsíce. Její odhození jsme bohužel na TV NASA vidět nemohli.

11:59 Vypadá to na problémy s jedním z kabelů systému Kurs, vedoucím k modulu Rassvet. Tento kabel není pořádně připojený, na řešení tohoto problému však už dnes není čas, kosmonauti míří zpátky. Problém bude pravděpodobně řešen při dalším ruském výstupu v listopadu.

11:54

Instalovaná kabeláž
Instalovaná kabeláž
Cestou zpět k přechodové komoře kosmonauti kontrolují všechna propojení, která dnes udělali. Pro úplnost přinášíme schéma těchto datových cest mezi moduly ruského segmentu stanice.

11:35 Po krátké diskuzi, zda si udělat přestávku na cigaretu (kosmonautům ani po více než pěti hodinách náročné práce nechybí humor), zamířili oba zpět k přechodové komoře.

11:21 Propojování modulů Zarya a Rassvet šesti kabely naváděcího systému Kurs je hotovo, kosmonauti uklízejí pracoviště a připravují se zamířit zpět k přechodové komoře, u které ještě před vstupem zpět dovnitř odhodí do prostoru starou kameru z modulu Zvezda. Dovnitř stanice ji s sebou nevezmou jednak kvůli její velikost a také kvůli faktu, že ze zastaralé izolace kamery by se mohly uvolňovat malé částečky, jež by poletovaly vzduchem a hrozilo by nebezpečí, že je vdechnou členové posádky.

11:11 Od začátku dnešního výstupu (který má trvat 6 hodin) uplynulo pět hodin. Kosmonauti pracují na propojení modulů Zarya a Rassvet kabely naváděcího systému Kurs. Jakmile bude hotovo, přesunou se zpět do přechodové komory a ukončí výstup. Ještě předtím ale vyzvednou kameru, kterou dříve odmontovali z modulu Zvezda a dočasně umístili vně přechodové komory, a odhodí ji do prostoru.

11:02 Vedoucím dvojice "spacewalkerů" je zkušený kosmonaut Fyodor Yurchikhin, pro kterého je to už čtvrtý výstup do kosmu. V roce 2002 se zúčastnil mise raketoplánu Atlantis STS-112, v roce 2007 na stanici dlouhodobě pracoval jako velitel 15. dlouhodobé posádky, v rámci této mise absolvoval tři kosmické výstupy. Jeho kolegou je dnes taktéž ruský kosmonaut Mikhail Kornienko, pro kterého je toto první kosmický výstup, Kornienko na ISS pobývá od dubna a je to jeho první kosmický let, Yurchikhin je členem posádky ISS od června.

10:50 Kornienko (právě v záběru na TV NASA) na chvíli přestal s prací na kabeláži a pořizuje fotografie práce, kterou zatím odvedl a také dokumentuje stav exteriéru stanice, zda neutrpěl výraznější zásahy mikrometeority.

10:41

kurs.jpg
Kosmonauti už dokončili připojování datových kabelů k modulu Rassvet a v současné pracují na dalším úkolu, kterým je propojení Rassvetu s modulem Zarya dalšími datovými kabely, tentokrát náležejícími naváděcímu systému Kurs.

9:47 Aktéři připojují vedené datové kabely k modulu Rassvet, celkem by jim to mělo zabrat asi 35 minut. Vše jde bez problémů a tak jsou oba asi 10 minut vepředu oproti časovému plánu.

9:26 Kornienko právě pracuje na menších úkolech na modulu Rassvet: uzavírá kryt kamery na tomto modulu a uvolňuje tři šrouby. Splnění těchto úkolů by mělo urychlit práci při příštích výstupech. Yurchikhin dokončuje vedení datových kabelů, které před chvílí připojili k modulu Zvezda, podél modulu Zarya, takže zanedlouho bude moci dvojice zahájit práci na připojování kabelů k Rassvetu. Kosmonauti jsou opět ve zpoždění oproti plánu, zhruba o půl hodiny.

9:05 Yurchikhin a Kornienko před malou chvílí dokončili připojování datových kabelů, které vedou podél modulu Zarya k modulu Rassvet.

8:39 Kosmonauté dokončují po menších potížích zapojování datových kabelů do zdrojových zdířek na modulu Zvezda, tyto kabely budou dále vést k Rassvetu. Stále se nepodařilo identifikovat objekt, který se před nedlouhou dobou vzdaloval od stanice. Důležitější je, že podle jeho současné trajektorie by neměl představovat nebezpečí pro stanici.

8:32 Dnešní kosmický výstup samozřejmě "postihnul" celou posádku ISS. Jednak změnou denního režimu, posádka stanice je obvykle buzena v 8:00 SELČ a spát chodí ve 23:30, výstup vyžadoval změnu tohoto režimu. Po 21 hodinách spánkové periody byla posádka probuzena včera ve 20:40 SELČ a přípravy na výstup zahájila okolo 23:00. Druhým "postihem" je nutnost být z bezpečnostních důvodů poblíž záchranných lodí Sojuz, takže astronauté, kteří se výstupu neúčastní, se v jeho průběhu musí nacházet v blízkosti Sojuzů. Velitel Skvortsov a astronautka Dysonová tedy tráví tyto hodiny v modulu Poisk, Wheelock a Walkerová v modulu Rassvet.

8:07 Dvojice právě připravuje kabely k napojení Rassvetu do staniční datové sítě. Kornienko připojuje kabely k modulu Zvezda, odkud povedou podél modulu Zarya až k Rassvetu, Yurchikhin kabely začíná vést a směrovat k cíli. Prověrky nové kamery, nainstalované před chvílí na modul Zvezda, dopadly dobře.

7:48 Kosmonauté připravují u přechodové komory kabely, kterými propojí Rassvet se systémy stanice. Od ISS se vzdaluje jakýsi předmět, pravděpodobně omylem upuštěný dvojicí ve skafandrech. Není úplně jasné, o co jde, nejspíše to bude držadlo jednoho z klubek kabelu. Kosmonauti dohnali zpoždění a jsou asi o 20 minut vpředu oproti plánu.

7:21 Nová kamera na modulu Zvezda je nainstalována a běží, NASA TV před malou chvílí odvysílala první záběry z této kamery, bohužel ne moc průkazné, jelikož se stanice nachází nad noční polokoulí. Dvojice kosmonautů se přesunuje zpět k přechodové komoře, kde odloží starou kameru z modulu Zvezda a pustí se do dalších úkolů.

7:10

Umístění kamery na modulu Zvezda. Autor: NASA
Umístění kamery na modulu Zvezda.
Autor: NASA
Kosmonauti dokončují instalaci nové kamery na modulu Zvezda. Funkčnost kamery nyní prověří letoví kontroloři v Moskvě.

6:50 Pokud sledujete výstup také na TV NASA, určitě jste zaznamenali, že se nám dvojice ve skafandrech ztratila z dohledu. Kamera, kterou je potřeba vyměnit, se totiž nachází na samém konci ruského segmentu stanice, kam již nedohlédnou kamery amerického segmentu, které nám přenos výstupu zprostředkovávají. Modely skafandrů Orlan, které jsou dnes používány, navíc nejsou vybaveny kamerami na helmách, takže během výměny kamery na konci modulu Zvezda kosmonauty neuvidíme. Mimochodem, včera tomu bylo 10 let ode dne, kdy se Zvezda stala součástí ISS.

6:39

presun.jpg
Yurchikhin a Kornienko jsou na cestě k zadní části modulu Zvezda, kde vymění kameru pro lodě ATV.

6:24 Kosmonauti právě vynášejí z přechodové komory vybavení, jež budou potřebovat, mezi ním hlavně novou kameru pro modul Zvezda a kabely pro Rassvet.

6:14 Kosmonauti otevřeli poklop a krátce podiskutovali o tom, jak je venku nádherně. Vycházka oficiálně začala v 6:11. Oba aktéři se teď přesunou ke kameře na konec modulu Zvezda.

6:02; Program výstupu: Prvním úkolem kosmonautů bude výměna kamery u zadního stykovacího uzlu modulu Zvezda. Tato kamera zde slouží k monitorování příletů evropských nákladních lodí ATV ale je třeba ji vyměnit za modernější přístroj. Stará kamera bude na chvíli uskladněna vně přechodové komory a na konci výstupu odhozena do prostoru. Po instalaci nové kamery Yurchikhin a Kornienko konečně zaměří svou pozornost na modul Rassvet a zaintegrují ho do dvou datových sítí. Jednak to bude ethernetová síť, distribuující data a příkazy skrze moduly stanice a zapojení modulu do druhé sítě zajistí, že jeho naváděcí antény bude možné použít systémem KURS, jež ke stanici navádí bezpilotní lodě, např. Progress. Tyto automatická plavidla se dosud k Rassvetu připojovat nemohla, jelikož jeho antény nebyly na KURS napojeny. Pro úplnost dodejme, že modul Rassvet byl na stanici dopraven v květnu raketoplánem Atlantis STS-132 a v současnosti je k němu připojena loď Sojuz TMA-19.

5:50 Dvojice pokračuje s přípravami, které v současné chvíli probíhají bez problémů. Vypadá to na zhruba 20minutové zpoždění se zahájením výstupu (tj. okolo 6:05).

5:39 Podle plánu by měl výstup začít v 5:45 ale pravděpodobně se kosmonauti trochu opozdí, protože mají momentálně zpoždění s přípravami. V současné chvíli dvojice prověřuje tlak ve svých skafandrech.

5:30 Vítáme všechny, kdo si dnes přivstali, aby s námi od začátku sledovali výstup dvou kosmonautů z paluby Mezinárodní kosmické stanice. Dnešní "hlavní hrdinové" Fyodor Yurchikhin a Mikhail Kornienko jsou již v přechodové komoře modulu Pirs oblečeni do skafandrů a pracují na přípravách k otevření poklopu, čímž výstup oficiálně začne.

Zdroje a doporučené odkazy:

Videozáznam převzat z www.youtube.com




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »