Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zprávy z mise lodi Dragon ke stanici ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Zprávy z mise lodi Dragon ke stanici ISS

Loď Dragon u ISS v představě malíře. Autor: SpaceX
Loď Dragon u ISS v představě malíře.
Autor: SpaceX
V tomto článku jsme vám přinášeli nejčerstvější zprávy z historického letu první soukromé kosmické lodi k Mezinárodní kosmické stanici. Její mise skončila přistáním v Tichém oceánu 31. května 2012.

Dragon v oceánu po dosednutí. Autor: NASA
Dragon v oceánu po dosednutí.
Autor: NASA
Pátek 1. června, 14:20 SELČ

Na rozloučenou dvě videa: včerejší rozloučení Dragonu se stanicí ISS a jeho přistání na padácích ve vlnách Pacifiku, viděné z průzkumného letounu (převzato z kanálu NASA na Youtube.com). Děkujeme za vaši přízeň po celou dobu této mise!



Přistání lodi Dragon

Záběry návratového modulu v oceánu. Autor: TV NASA
Záběry návratového modulu v oceánu.
Autor: TV NASA
18:07 SELČ Souřadnice místa přistání jsou 27 stupňů severní šířky a 120 stupňů západní délky.


18:04 SELČ SpaceX pracuje na deaktivaci některých systémů lodi, Dragon je ve stabilní poloze na hladině oceánu, záchranné lodě jsou na cestě k němu.


18:01 SELČ Dragon, ještě stále ve vodě, se odpojil od padáků.


18:00 SELČ Po vylovení Dragonu zamíří záchranná flotila tří lodí zpět do přístavu Long Beach v Los Angeles, kam má dorazit asi za dva dny (přeci jen, jde o 900 kilometrů!), zde dojde k předání položek nákladu lodi Dragon, které spěchají (vědecké vzorky atd.), představitelům NASA. Zbytek nákladu bude předán NASA v Texasu, v McGregoru, na místní pracoviště SpaceX bude Dragon přepraven z přístavu v LA.


17:52 SELČ Dragon nalezen! Byl spatřen z letadla i záchranných lodí, velkou pomůckou pro nalezení návratového modulu jsou jeho veliké červené hlavní padáky. Přistál prakticky přesně tam, kde měl.


17:50 SELČ Právě probíhá určování přesné pozice lodě v oceánu, pátrání trochu komplikuje přítomná oblačnost.


Místo přistání na mapě. Autor: TV NASA
Místo přistání na mapě.
Autor: TV NASA
17:42 SELČ Nádherné bezpečné přistání v Pacifiku asi 900 km od západního pobřeží USA potvrzeno, veleúspěšná mise první soukromé lodě k ISS skončila!


17:36 SELČ Všechny tři hlavní padáky má loď venku! Bezpečné přistání v 17:44 již nic nemůže zhatit.


17:35 SELČ Výška Dragonu 14 km, dva stabilizační padáky jsou venku! Tři větší hlavní by měly následovat a nahradit stabilizační velmi záhy.


17:31 SELČ Vše na palubě Dragonu je OK, dle SpaceX. Letadlo NASA nad oblastí přistání, resp. jeho posádka, již sleduje ohnivý chvost lodi.


Ohnivý návrat domů. Autor: TV NASA
Ohnivý návrat domů.
Autor: TV NASA
17:27 SELČ Dragon před malou chvílí vstoupil do atmosféry a přesně jak bylo předpovězeno SpaceX, spojení bylo ztraceno, očekáváme obnovení v 17:33. Teplota kolem návratového modulu teď dosahuje až 2000 °C.


17:20 SELČ I když bude Dragon během návratu využívat ke komunikaci se Zemí během sestupu síť geostacionárních satelitů TDRS, očekávají se četné výpadky spojení mezi 17:27 a 17:33. V 17:35 má být rozevřen stabilizační padák, o minutu později hlavní.


17:15 SELČ Počasí v místě přistání je dobré s jen trochou oblačnosti. TV NASA slibuje možnost živých záběrů dosednutí modulu na hladinu oceánu.


Řídící středisko SpaceX v Kalifornii sleduje přistání Dragonu. Autor: NASA TV
Řídící středisko SpaceX v Kalifornii sleduje přistání Dragonu.
Autor: NASA TV
17:12 SELČ SpaceX právě potvrdila úspěšné rozdělení návratového a servisního modulu, již nepotřebný servisní zanikne v atmosféře. Vstup do jejích horních vrstev je v plánu v 17:25, samotné přistání v 17:44.


Čtvrtek 31. května 2012, 17:02 SELČ Brzdící manévr je úspěšně hotov, perigeum oběžné dráhy lodi se snížilo a leží v zemské atmosféře, což za krátkou dobu umožní návrat Dragonu na Zemi. Loď nyní, v 17:09, má odhodit servisní sekci, jež shoří v atmosféře.


Čtvrtek 31. května 2012, 16:51 SELČ Dragon ve správné pozici, brzdící zážeh začal.


Čtvrtek 31. května 2012, 16:45 SELČ 90 vteřin před brzdícím zážehem se má Dragon správně napozicovat. Zážeh začne v 16:51:24, motory Dragonu budou nasměrovány proti směru letu, plánovaná doba manévru je 9 minut a 50 vteřin, zpomalení lodi bude činit asi 100 m/s, dost na následný vstup do atmosféry.


Čtvrtek 31. května 2012, 16:20 SELČ Dveře GNC na boku návratového modulu Dragonu byly uzavřeny krátce po 13. hodině našeho času, vše je připraveno na návrat. Brzdící manévr je v plánu v 16:51:24 SELČ, letadlo, pohybující se okolo místa přistání, slibuje možnost živých záběrů přistání na TV NASA.



Odlet Dragonu od stanice ISS

Čtvrtek 31. května 2012, 12:10 SELČ Drak se poměrně rychle vzdaluje od kosmické stanice, čeká jej ještě několik zážehů motorů za účelem separace od ISS a přípravy dráhy pro návrat, kromě toho také uzavření dveří GNC na boku návratového modulu s navigačními senzory a platformou pro zachycení robotickou paží uvnitř. Navigační senzory, které trošku zlobily při příletu ke stanici 25. května, dnes při odletu užity nebyly. Brzdící zážeh, který Dragon navede do zemské atmosféry, je v plánu v 16:51 našeho času.


Čtvrtek 31. května 2012, 12:03 SELČ Dragon se otočil o 180 stupňů a uskutečnil třetí a poslední impuls motorů, první série separačních manévrů od stanice je hotova, loď již překročila pomyslnou hranici 200 metrů od ISS. Posádka ISS se loučí s Drakem, úloha Houstonu pro tuto misi končí, přistát s lodí je již plně v režii SpaceX, výrobce a provozovatele Dragonu.


Čtvrtek 31. května 2012, 11:50 SELČ Dragon je volný, kanadská paže jej pustila v 11:49. Loď se okamžitě pustila do provedení tří malých separačních zážehů.


Čtvrtek 31. května 2012, 11:25 SELČ SpaceX potvrdila, že Dragon je přepnut do módu "Free Drift", kdy jsou deaktivovány veškeré jeho motory, aby při uvolnění robotickou paží neprovedl nějaký nechtěný pohyb. Samotné jeho uvolnění zřejmě bude oproti plánu (11:35) malinko zpožděno.


Čtvrtek 31. května 2012, 11:05 SELČ André Kuipers z paluby ISS právě potvrdil, že robotická paže již drží Dragon v pozici pro jeho uvolnění asi 10 metrů od stanice. SpaceX pokračuje s přípravou systémů lodi na odlet od komplexu, uvolnění Dragonu kanadskou paží je v plánu okolo 11:35.


Čtvrtek 31. května 2012, 10:45 SELČ Dragon je pomalu přesouván staniční robotickou paží Canadarm2 do bodu deset metrů od ISS, kde bude uvolněn k samostatnému letu. Canadarm2 řídí z vyhlídkové kopule na spodní části amerického segmentu stanice američtí astronauti Joe Acaba a Don Pettit. SpaceX vysílá Dragonu příkazy k aktivaci a přípravě systémů na samostatný let.


Robotická paže pomalu vzdaluje Dragon od ISS. Autor: NASA TV
Robotická paže pomalu vzdaluje Dragon od ISS.
Autor: NASA TV
Čtvrtek 31. května 2012, 10:15 SELČ Dragon se od stanice odpojil 9 dní a 23 minut po startu, připojený k ní strávil celkem 5 dnů, 16 hodin a 5 minut. Samotné jeho uvolnění robotickou paží je ale ještě relativně daleko, plán v 11:35 SELČ.


Čtvrtek 31. května 2012, 10:07 SELČ Dragon již není spojen se stanicí ISS! Po uvolnění 16 motorických šroubů a otevření čtyř zámků stykovacího uzlu přišla faktická fyzická separace lodi od komplexu. Dragon v pozici těsně u stanice drží její robotická paže, ta nyní Dragon přesune do bodu asi 10 m daleko od ISS a pustí jej k volnému letu.


Čtvrtek 31. května 2012, 09:55 SELČ Dragon již dlouho nebude pevnou částí ISS. Postupně probíhá uvolňování čtyř sad šroubů ve stykovacím uzlu. Samotná fyzická separace lodi od stanice pomocí robotické paže je v plánu v 10:05 SELČ.



Rekapitulace letového dne 9, středy 30. května 2012

Dnešek byl posledním dnem pobytu lodi Dragon na stanici ISS před plánovaným odletem a návratem na Zemi 31. května. Veškeré práce spojené s přenášením nákladu z/do lodi byly dokončeny předchozího dne a dnes okolo 15. hodiny našeho času posádka kosmické stanice uzavřela poklop vedoucí ze stanice do útrob Draka. Astronauté také nainstalovali zpět do průlezu mezi lodí a stanicí čtyři elektronické boxy, které budou před odletem Dragonu řídit uvolnění 16 motorizovaných šroubů ve stykovacím uzlu, které drží Dragon připojený ke stanici. Uzavření druhého poklopu, který vede ze staničního modulu Harmony do průlezu, je v plánu až zítra, dnes astronauti ještě průlez připravovali a vyklízeli, také vypojovali některé datové a elektrické kabely, vedoucí ze stanice do lodi. Několik elektrických kabelů ještě zůstane do sběrnic Dragonu zapojených až do zítřka, aby měl do poslední chvíle přísun energie (proto se také poklop do průlezu bude zavírat až zítra). Po zítřejším zavření dveří do průlezu ještě bude třeba vypustit z průlezu vzduch.

Astronauti také dnes v rámci příprav na rozloučení s lodí nastartovali robotickou paži Canadarm2 a uchopili s ní bok Dragonu, paži totiž stejně jako během jeho příletu užijí k sejmutí lodě ze stykovacího uzlu.

Kvůli časovým plánům odletu Dragonu dnes půjde osádka orbitálního komplexu spát ve 21:30 SELČ a zítra vstane již v 06:00, o dvě hodiny dřív než obyčejně, a hned se pustí do práce. Lodě s týmy, jež se zítra na širém oceánu postarají o vyzvednutí návratového modulu, vyrazily na cestu v noci na úterý, na místo určení mají dorazit v den přistání, 31. května, kolem 08:00 našeho času.


Rekapitulace letového dne 8, úterka 29. května 2012

André Kuipers pracuje uvnitř Dragonu. Autor: NASA
André Kuipers pracuje uvnitř Dragonu.
Autor: NASA
Úterý bylo na palubě stanice ISS klasickým pracovním dnem, v americkém segmentu stanice astronauti ještě do lodi Dragon nakládali poslední položky pro návrat na Zemi. Kromě toho stíhali i provádět některé vědecké výzkumy a propagační konferenci se Zemí v režii ESA.

Během pátečního příletu Dragonu a víkendové práce s kanadským robotem Dextre v těsné blízkosti lodi Dragon (viz minulý příspěvek) se vyskytly menší potíže s ovládacím softwarem staniční robotické paže Canadarm2. Posléze bylo zjištěno, že chyba se ukrývá v softwarové aktualizaci, jež byla na stanici poslána počátkem letošního roku a nyní byla poprvé použita v praxi. Řídící středisko již posádce stanice poslalo opravy softwaru a další potíže se již neočekávají.

Systémy ISS jakožto i Dragonu fungují dobře.

Loď Dragon připojená k ISS. Autor: NASA TV
Loď Dragon připojená k ISS.
Autor: NASA TV
Dnes se také v Houstonu sešel tým manažerů programu ISS z NASA a dal "GO" plánovanému odletu Dragonu od ISS, který je v plánu ve čtvrtek 31. května (původní plán dával Dragonu 9denní pobyt připojený k ISS, poté však došlo k odkladu startu z 19. na 22. května, ve výsledku tedy jde o poměrně krátkou misi). Harmonogram je následující: odpojení lodi od stykovacího uzlu stanice pomocí robotické paže v 10:15 SELČ, uvolnění Dragonu robotickou paží ve 12:12 SELČ. Po třech obletech Země, tedy asi po 4,5 hodinách, se očekává brzdící manévr a následné přistání v Tichém oceánu asi 450 kilometrů od západního pobřeží USA. Přistání vychází na čtvrteční brzký večer našeho času a jistě to bude velká chvíle.


Rekapitulace letového dne 7, pondělka 28. května 2012

Posádka stanice ISS měla budíček klasicky v 08:00 SELČ poté, co si v neděli užila víceméně volný den po dnech poměrně náročných v souvislosti s příletem Dragonu. Jakmile posádce začalo pondělní pracovní dopoledne, dva její členové Don Pettit (USA) a André Kuipers (ESA, Nizozemí) si naplivali do dlaní a pustili se do vykládání přivezeného nákladu z útrob lodi Dragon. Její nákladní modul je hermeticky uzavřený, tudíž vplout do něj nebyl žádný problém. Oba astronauti poměrně rychle vyložili více než 450 kg nákladu, sestávající z 306 kg jídla, oblečení, zásob a dárků pro posádku, zbytek tvořila výbava, vědecké experimenty, nové laptopy nebo vaky pro uskladnění materiálu. Pettit také po přenesení aktivoval v americké laboratoři Destiny studentský experiment.

Animace robota Dextre u lodi Dragon. Autor: NASASpaceFlight.com
Animace robota Dextre u lodi Dragon.
Autor: NASASpaceFlight.com
Dvojice také dovnitř Draka stihla naložit velkou většinu z 660 kilogramů věcí, jež se mají lodí vrátit zpět na Zemi, mezi nimi najdeme třeba vědeckou výbavu a hotové experimenty nebo nepoužívané provozní systémy jako například zařízení pro filtraci vody, čerpadlo systému pro recyklaci moči, vodní nádrže, multiplexer nebo staré součásti skafandrů pro kosmické výstupy. Letoví kontroloři v Houstonu plánovali pondělí a úterý jako hlavní dny pro vy/nakládání Dragonu, astronauti však zvládli naprostou většinu dnes, na úterý jim zbylo jen málo položek.

První loď Dragon má odletět od stanice ISS ve čtvrtek 31. května kolem poledne našeho času, přistát ve vlnách Pacifiku má ještě toho samého dne.

"Patří vám velký dík od týmu SpaceX i tady v Houstonu, že jste vybalili Dragon tak rychle a efektivně," hlásil houstonský spojař na ISS ke konci pondělka.

V neděli se přišel na novou loď zvědavě podívat i kanadský robot Dextre, jsoucí k dispozici vně stanice pro jemnější práci coby nástavec na robotickou paži, a trénoval vyložení vnějšího nákladu z paluby lodi (Dragon samozřejmě žádný externí náklad nemá, jde o přípravu do budoucna).


Neděle 27. května 19:35 SELČ

Dnes dvě videa: otevření poklopu do lodi Dragon astronauty na ISS a tisková konference posádky ISS z oběžné dráhy, jež se uskutečnila včera v 17:25 SELČ, řeč byla o čem jiném, než o misi lodi Dragon.

Za pozornost jistě stojí také sestřih HD videozáběrů blížící se lodi Dragon, které v pátek pořídila posádka stanice skrze její okna, video naleznete na tomto odkazu.

Zdroj: youtube.com/nasa


Sobota 26. května 15:00 SELČ

Ještě se v několika věcech vraťme k včerejšímu příletu Dragonu ke stanici. Po podletu ISS v letový den 3 (24. května) se loď vrátila do bodu asi 10 km za a pod stanicí. Zde zahájila opětovný let vstříc kosmické stanici v pátek 25. května v 06:52 SELČ zážehem motorů. Během finálního přiblížení ke stanici loď měla na poslední chvíli ve vzdálenosti pod půl kilometru od ISS potíže s navigačními senzory, kvůli kterým se neplánovaně zastavila vůči stanici a poté dokonce i o kousek vrátila.

Dragon v těsné blízkosti stanice užívá v zásadě dva typy navigačních senzorů, od každého dva kusy: termální snímače (infračervené kamery) a laserové senzory LIDAR, pracující na základě zachycování signálů odražených od konkrétního bodu pláště ISS, dle zachycených odrazů určuje vzdálenost od stanice, rychlost přibližování, orientaci v prostoru atd. 200 metrů od ISS se loď na nějakou dobu neplánovaně zastavila, SpaceX po dohodě s Houstonem vyčkávala, až ISS s Dragonem urazí určitou vzdálenost tak, aby Slunce na černé orbitální obloze změnilo pozici a nepůsobilo příliš na data termálních kamer.

Schéma ISS s připojeným Dragonem. Autor: TV NASA
Schéma ISS s připojeným Dragonem.
Autor: TV NASA
V ještě menší vzdálenosti od stanice se Dragon dokonce musel o kousek vrátit a vyčkat dalších pokynů ze Země kvůli podivným datům senzorů LIDAR. Laserové paprsky se totiž odrážely od více míst pláště stanice (konkrétně navíc od lesklých vnějších ploch japonského modulu Kibo), možná byl na vině i předtím v praxi nevyzkoušený software lodě. SpaceX na dálku několikrát resetovala LIDAR a měnila jeho nastavení. Při příletu do bodu zachycení lodi jeřábem stanice byl pro jistotu v provozu jen jeden senzor LIDAR, což pro navigaci plně postačuje. Připomínáme, že jde o testovací, zkušební let, velká většina systémů Dragonu nebyla nikdy předtím testována u opravdové kosmické stanice, na tyto podmínky byl výkon týmů SpaceX fantastický.

Dragon byl robotickou paží stanice ISS Canadarm2 uchopen v 15:56 SELČ, jak se dočtete níže v mini online přenosu, přesně 3 dny, 6 hodin a 11 minut po startu z mysu Canaveral. Manipulátor jej připojil ke spodnímu portu modulu Node-2 (Harmony) a 16 motorizovaných šroubů zde Dragon pevně zachytilo. Toto bylo dokončeno okolo 18:30 SELČ.

Zdroj informací: Mission Status Briefing na TV NASA 25. 5. 2012 v 19:00 SELČ (rozhodně doporučujeme přehrát kvůli vstupu z řídícího střediska SpaceX v Kalifornii, kde vládla nefalšovaná radost, začátek v 07:07 stopáže videa).

Videosestřih včerejších historických událostí z TV NASA. Zdroj: NASA


Sobota 26. května 13:00 SELČ

Posádka stanice ISS, konkrétně čtyři její členové Don Pettit, Joe Acaba (USA), André Kuipers (Nizozemí) a Oleg Kononěnko (Rusko), pracující s téměř dvouhodinovým náskokem oproti plánu, otevřela (po vyrovnání tlaků atmosfér Dragon/ISS) dnes v 11:53 SELČ (původní plán okolo 13:40) poklopy mezi lodí Dragon a stanicí ISS. Začaly tím čtyřdenní operace spojené s vyložením přivezeného nákladu (asi 520 kg zásob, oblečení a výbavy) a naložení lodi téměř sedmi sty kilogramů věcí pro návrat na Zemi (hotové vědecké experimenty, nepotřebné věci atd.), čímž astronauti stráví kumulovaně celkem asi 25 hodin.

Vstup do nové lodi. Autor: TV NASA
Vstup do nové lodi.
Autor: TV NASA
Ihned po otevření poklopů astronauté do lodi Dragon vstoupili v plynových maskách a v ochranných rukavicích a se senzory v rukou, kdyby náhodou se uvnitř Dragonu skrývala zákeřná nebezpečí typu toxické plyny nebo částečky plachtící vzduchem a hrozící vdechnutím astronauty. Jde o naprosto standartní proceduru pro každou novou bezpilotní loď nebo dříve pro nově připojené moduly stanice. Don Pettit záhy po vstupu do lodi hlásil do Houstonu, že žádné poletující částečky nepozoruje a žádá o povolení sundat plynové masky. To mu však houstonská spojařka Megan McArthurová (taktéž astronautka, letěla raketoplánem Atlantis na poslední servisní misi k HST) zatrhla, protože masky jsou striktně vyžadovány bezpečnostními předpisy a bylo třeba čekat asi dvacet minut, než výkonná klimatizace vzduch uvnitř Dragonu přefiltruje a smíchá s atmosférou kosmické stanice.

Pettit také hlásil, že vůně uvnitř Dragonu mu silně připomíná nové auto.



16:35 NASA rozhodla: připojení lodi Dragon k ISS pomocí robotické paže se uskuteční ještě dnes, i s utažením motorických šroubů stykovacího uzlu a napojením elektrických a datových kabelů směrem k lodi Dragon z ISS by mělo být pro dnešek hotovo v pozdějších večerních hodinách našeho času, otevření poklopu lodi Dragon provede posádka ISS zítra.


Jeřáb stanice ISS již drží Dragon. Autor: TV NASA
Jeřáb stanice ISS již drží Dragon.
Autor: TV NASA
16:05 "Vypadá to, že jsme Draka chytili za ocas," žertoval směrem do Houstonu Don Pettit z paluby ISS. Zanedlouho má začít instalace Draka na spodní port modulu Node 2 (Harmony), který se stane domovem lodi do 31. května.


16:00 Zachycení Dragonu paží Canadarm2 po rychlém běhu událostí potvrzeno v 15:56 SELČ.


15:50 Dragon se po hladkém běhu událostí definitivně zastavil vůči stanici deset metrů od ní a deaktivoval své motory. Práce SpaceX a Draka zatím končí, teď je to na NASA a hlavně operátorovi 17metrové staniční paže Canadarm2, americkém astronautovi Donu Pettitovi, usazeném ve staniční observatoři Cupola. Z Houstonu již dostal "GO" k zachycení lodi.


TV NASA
TV NASA
15:40 Dragon je již jen pár minut od dosažení bodu 10 m od ISS. Stanice vstupuje do orbitální noci, po dalším orbitálním úsvitu (za asi 45 minut) by měl být zachycen paží Canadarm2 na ISS. Houston by rád, aby samotné zachycení proběhlo za světla ale pro jistotu zapíná některá vnější světla stanice, kdyby se zachycení nakonec uskutečnilo za orbitální noci.


15:30 Dragon dostal povolení z řídících středisek v Houstonu i v Kalifornii přesunout se z bodu 30 m od ISS do bodu 10 m od ní, kde by měl již později být zachycen robotickou paží Canadarm2 stanice ISS.


15:15 Dragon se zastavil 30 m od stanice. Plánuje se jeho další přelet do bodu jen 10 m od stanice, kde by měl být zachycen manipulátorem stanice. Řídící středisko plánuje časový rozvrh nejbližších aktivit, jelikož zachycení lodi musí proběhnout při letu nad denní polokoulí, aby operátoři paže Pettit a Kuipers na palubě ISS něco viděli.


Dragon je již hodně blízko. TV NASA
Dragon je již hodně blízko. TV NASA
15:10 Server spaceflightnow.com hovoří v souvislosti s oslněním senzorů LIDAR lodi Dragon o zbloudilých odrazech vlastních paprsků systému, přicházejících od modulu Kibo. Každopádně problém by měl již být vyřešen a probíhá opětovný posun Dragonu ke stanici. Nový čas jeho uchopení robotickou paží ISS je 16:40 SELČ.


14:55 Laserové navigační senzory LIDAR lodi Dragon mají menší problémy: jsou s příchodem orbitálního úsvitu v podstatě oslněny a rušeny odrazy slunečního světla od japonské laboratoře Kibo, jež je součástí ISS. SpaceX plánuje snížit jejich citlivost, "přivřít jejich oči". Po vyřešení problému bude loď pokračovat v příletu ke stanici z pozice asi 70 m daleko.


14:30 Dragon se zastavil vůči stanici opět v 70 metrech, SpaceX zkoumá jeho data, než dá pokyn k dalšímu přiblížení ke stanici. Hlavním předmětem zájmu kontrolorů je nyní laserový naváděcí systém Dragonu LIDAR. ISS a Drak letí nad Pacifikem vstříc orbitálnímu úsvitu.


14:00 Vše zatím stále probíhá dobře, Dragon se blíží ke stanici a přílet opět zastaví asi 30 metrů od ní. Čas jeho zachycení staniční paží byl vypočítán na 15:10 SELČ.


Loď je blíže a blíže. TV NASA
Loď je blíže a blíže. TV NASA
13:40 Dragon se drží v pozici asi 150 metrů od ISS a letoví kontroloři na Zemi porovnávají data z termálních navigačních senzorů Draka, získaná ve větší vzdálenosti od stanice a ta, jež přicházejí nyní. Nevyskytly se žádné vážnější problémy, jde zkrátka o testovací misi a řádně vyzkoušet všechny systémy zabere čas. Jak bylo řečeno na tiskové konferenci před startem, "tento let není o úspěchu nebo neúspěchu ale o získávání praxe a učení se". Spojení lodi se stanicí se trochu posune, nový čas ještě nemáme. Je ovšem také možné, že dnešek skončí pouze odchycením Dragonu staničním robotickým manipulátorem a samotné připojení ke stanici bude odloženo na zítra.


13:10 Dragon dostal příkaz z Kalifornie přiblížit se na 200 m ke stanici a opět se vůči ní zastavit, tento krok nebyl v původním plánu, kalifornské řídící středisko SpaceX totiž není úplně spokojeno s daty, které dostává z termálních navigačních senzorů lodi (dvě kamery pro infračervené spektrum) a chce jim dát šanci snímat stanici z větší blízkosti a (snad) produkovat přesnější data. Aktivity koordinuje Houston s posádkou ISS, zatím dnes jde vše poměrně hladce, uchopení lodi robotickou paží stanice však bude proti plánu zpožděno. Jde o testovací let, tudíž jsme to mohli čekat.


Pátek 25. května 12:40 SELČ Dragon je v této chvíli vůči stanici zastaven ve vzdálenosti asi 236 metrů. Řídící střediska v Houstonu a Kalifornii zkoumají přesná data z předchozích demonstračních manévrů, než dají lodi GO k dalšímu přiblížení ke stanici.


Aktuální pohled na Dragon z ISS. TV NASA
Aktuální pohled na Dragon z ISS. TV NASA
Pátek 25. května 12:00 SELČ Loď Dragon musí před svým historickým spojením se stanicí ISS, jež je v plánu za pouhých pár hodin, provést ještě nějaké demonstrační manévry pro ověření své spolehlivosti. Právě teď například posádka ISS poslala příkaz lodi, aby se rychle vzdálila z bodu 235 metrů od stanice do bodu asi o 15 m dále, kdyby se později Dragon nešťastně stal hrozbou pro stanici, bude to třeba, proto je nutné provést tuto demonstraci.

Sledujte vše živě na TV NASA.


Letový den 3 (čtvrtek 24. května)

Dragon při podletu stanice viděný jejími vnějšími kamerami. Autor: TV NASA
Dragon při podletu stanice viděný jejími vnějšími kamerami.
Autor: TV NASA
Třetí den letu lodi Dragon začala mise nabírat ty správné grády, šlo totiž o den příletu ke stanici ISS. Nikoliv však ještě spojení s orbitálním komplexem, to je v plánu, pokud vše půjde dobře, až čtvrtý den mise, dnes bylo úkolem Draka pouhé přiblížení ke stanici a demonstrace spolehlivosti a funkčnosti některých klíčových systémů pro těsné přiblížení ke stanici a zachycení lodi robotickou paží stanice, což je v plánu právě v letový den 4.

Precizní práce jeho manévrovacích trysek dostala Dragon do vzdálenosti pouhých asi 2,5 kilometrů pod stanici ISS ve směru jejího pohybu, největšího přiblížení k ISS bylo dosaženo ve 13:24 SELČ. Dragon měl během tohoto "podletu" stanice řadu důležitých demonstračních zkoušek svých systémů. Měl být například vyzkoušen jeho relativní navigační systém GPS (RGPS jako relativní), jež porovnává relativní polohy lodi vůči stanici a získává tak údaje o přesné poloze lodi v prostoru. Také měl Dragon navázat přímé spojení se stanicí v pásmu ultra krátkých vln pomocí jednotky CUCU (COTS Ultra-high frequency Communication Unit) a co je velmi důležité, posádka ISS měla otestovat svůj panel CCP (Crew Command Panel), který jí umožňuje monitorovat funkce lodi Dragon a vysílat lodi příkazy, konkrétně měla posádka Dragon přimět rozblikat své poziční světlo.

Dráha dnešního podletu a obletu stanice. Autor: SpaceX
Dráha dnešního podletu a obletu stanice.
Autor: SpaceX
A jak to všechno dopadlo? Když už bylo po všem, NASA uspořádala tiskovou konferenci, které se účastnili Holly Ridingsová z NASA, vedoucí letová ředitelka v Houstonu pro misi Dragonu, a Dan Colores z řídícího střediska SpaceX v Hawthornu (Kalifornie). Mimochodem bylo to poprvé, co se do průběhu mise skutečně vložil NASA a řídící středisko v Houstonu spolupracovalo naostro s kolegy ze střediska SpaceX v Kalifornii. Oba aktéři tiskové konference opět nešetřili nadšením a uspokojením, což jsme zažili už při tiskovce po startu. Když to shrneme, i když se podlet stanice uskutečnil asi s 50minutovým zpožděním oproti plánu (za tímto však nebyly žádné potíže, pouze rozdíl teorie a praxe), další věci se již od plánů příliš nelišily. Celkově byl podlet stanice i se všemi testy označen jako velmi úspěšný, spojení mezi lodí a stanicí bylo úspěšně navázáno, CCP také funguje jak má, astronauté na dálku zapnuli poziční světlo Dragonu a dokonce i světlo ze stanice pozorovali.

Vše je tedy připraveno na příští den, kdy se Dragon přiblíží ke stanici již jen na 10 metrů a bude zachycen její robotickou paží. Astronauté Donald Pettit (USA) a André Kuipers (ESA, Nizozemí), členové 31. dlouhodobé posádky ISS, se také dnes věnovali dodatečnému tréninku v řízení robotické paže ze známé pozorovatelny Cupola, prováděla se také kalibrace vnějších kamer stanice jako příprava na sledování příletu Dragonu a navigaci robotické paže. Během tréninku sice Pettitovi a Kuipersovi "zamrznul" jeden laptop pro ovládání paže, vše však spravil šikovný restart.

Po dokončení všech testů Dragon opět zapálil své motory a vydal se na dlouhý oblet stanice ISS, začal se pohybovat po kruhové trajektorii před, nad a za stanici, přičemž se od ní vzdálil na 7 - 10 kilometrů. To připraví jeho dráhu na opětovný přílet ke stanici, ke kterému je vše připraveno a není důvod jej nepovolit.

Video z testovacího přiblížení lodi Dragon k ISS. Zdroj: NASA


Letový den 2 (středa 23. května)

Po nabitém prvním dni mise byl druhý spíše odpočinkovým, klidem před bouří, klidem před dosažením cíle. Den byl vyplněn především několika zážehy motorů lodi Dragon a korekcemi dráhy, majícími za cíl loď po perfektní trajektorii dostat ke stanici ISS. K té se má Dragon přiblížit ve čtvrtek 24. května na asi 2,5 km a provést zde rozsáhlé testy svých systémů, jestli dopadnou dobře, dostane Dragon povolení ke spojení se stanicí den poté.

Elon Musk, zakladatel a šéfkonstruktér SpaceX, informoval na svém Twitteru, že loď je připravena na setkání se stanicí a všechny její systémy fungují perfektně. Prý mu také telefonoval prezident USA Barack Obama s gratulacemi.


Letový den 1 (úterý 22. května)

Na našem webu jste mohli sledovat online přenos startu lodi Dragon z mysu Canaveral. K dispozici zůstal záznam přenosu i s videem.

Pohled na vyklopený solární panel z kamery lodi Dragon. Autor: SpaceX
Pohled na vyklopený solární panel z kamery lodi Dragon.
Autor: SpaceX
Start proběhl v naprostém pořádku, SpaceX měla trochu obavy z rozvinutí solárních panelů lodi Dragon, protože při první misi v roce 2010 použity nebyly a tak vládla absence zkušeností s panely v kosmickém prostoru, velkou otázkou bylo úspěšné odhození krytů panelů před jejich rozvinutím. Půlminutový proces jejich vyklápění, jež započal asi dvě minuty po separaci lodi od nosné rakety, však naštěstí proběhl bez potíží a Drak si začal vyrábět vlastní elektřinu. Start byl úspěšně hotov a první plnohodnotný Dragon krouží kolem Země (první exemplář, vypuštěný předloni, měl spoustu věcí nahrazenou maketami). Manažeři NASA a SpaceX na tiskovce po startu nešetřili superlativy, slyšeli jsme věci jako "super úžasný den pro kosmický program" nebo "ohromující odpočet a start". Citujme Elona Muska, zakladatele a šéfkonstruktéra SpaceX: "Každý ždibec adrenalinu v mém těle se v té chvíli uvolnil. Byl to extrémně silný moment." Musk také potvrdil hladký a bezproblémový průběh startu až po rozvinutí solárních panelů.

Další velmi důležitý moment pro misi přišel cca 2,5 hodiny po startu, a sice otevření dvířek GNC na boku lodi. V prostoru, chráněném dvířky, se totiž nacházejí důležité navigační senzory pro setkání s kosmickou stanicí a na vnitřní straně dvířek je navíc platforma, za kterou Dragon uchopí staniční robotická paže a připojí ho ke stanici. Otevření dvířek dopadlo opět dobře a ve 12:11 SELČ NASA potvrdil, že dveře jsou plně otevřeny a zabezpečeny v otevřené pozici. Hned poté přišly na řadu testy senzorů uvnitř. Dragon je pro navigaci vybaven jednak senzory pro zaměřování hvězd a pro precizní navigaci v těsné blízkosti kosmické stanice má laserový systém LIDAR a také termální senzory. Krátce po otevření dveří napsal Elon Musk na svůj Twitter: "Navigační senzory již míří do vesmíru a první senzor pro navigaci podle hvězd již generuje hvězdnou mapu. Ano!" Později testy ukázaly, že LIDAR a termální senzory také fungují dle očekávání, ale ten pravý test samozřejmě přijde až při setkání s kosmickou stanicí.

Schéma lodi Dragon. Autor: Press Kit/SpaceX
Schéma lodi Dragon.
Autor: Press Kit/SpaceX
Během prvního dne na oběžné dráze také Dragon provedl demonstrace svých schopností náhle zastavit své manévry (pro případ, že by u stanice nastaly problémy), provádět delší zážehy i pouhé impulsy svými tryskami Draco a deaktivovat své trysky, což bude potřeba při zastavení vůči ISS před uchopením lodi robotickou paží (v letovém plánu "free drift").

NASA a SpaceX se probírají daty z demonstrací, SpaceX prohlásila, že mise probíhá bez větších potíží. Dragon nyní čekají hlavně zážehy motorů a korekce dráhy za účelem orbitálního setkání s 450tunovou ISS, jež je v plánu ve čtvrtek 24. května.


Zdroje a odkazy: (průběžně doplňováno)




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »