Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zprávy z mise STS-130 raketoplánu Endeavour
Vít Straka Vytisknout článek

Zprávy z mise STS-130 raketoplánu Endeavour

sts123.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
V tomto článku naleznete každý den nejnovější informace o průběhu letu raketoplánu Endeavour, jehož úkolem je dopravit na Mezinárodní kosmickou stanici nový modul Tranquility. Na Zemi by se měl Endeavour vrátit 21. února.

Letový den 14 (21. února)

Poslední celý den ve vesmíru posádka raketoplánu Endeavour strávila přípravami na přistání.

Posádka raketoplánu hovoří s médii
Posádka raketoplánu hovoří s médii
Astronauté balili věci a uklízeli v kabině letounu, dále testovali přístroje, které budou používat při vstupu do atmosféry a přistání. Pokusně zažehli manévrovací motorky, na chvíli uvedli do provozu jednu řídící jednotku hydrauliky, která při průletu atmosférou řídí elevony, směrové kormidlo a samozřejmě vysunutí podvozku. Krátce předtím, než hydraulickou jednotku zase vypnuli, bylo vidět, jak se od raketoplánu vzdaluje kousek nějaké hmoty, pravděpodobně uvolněný vibracemi hydraulické jednotky. Fragment proletěl blízko kamery ale mimo její zorný úhel, takže nemohl být identifikován. Toto se ovšem stává častěji a nepředstavuje to nebezpečí pro vstup do atmosféry. Astronauté si našli čas i na několik rozhovorů s médii o jejich končící misi.

Zajímavé věci se děly také na ISS. Krátce před 15. hodinou našeho času tam selhal hlavní řídící počítač a spojení se stanicí bylo ztraceno. Naštěstí na palubě ISS jsou tři exempláře tohoto počítače (primární a dva záložní) a jeden z nich úlohu ztracené jednotky okamžitě přebral a spojení se stanicí bylo opět obnoveno. To se později stalo ještě několikrát, počítač, který v té chvíli pracoval jako primární, předal tuto úlohu jinému. Nyní jsou všechny tři počítače v dobrém stavu, jen si mezi sebou prohodily své funkce. Inženýři údajně objevili chybu v počítačovém systému nového modulu Tranquility, není ale zatím jasné, zda měla souvislost se změnami v síti třech hlavních počítačů. Systémy ISS žádnou újmu neutrpěly.

Raketoplán Endeavour by měl 22. února ve 4:20 SEČ dosednout v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě ale předpověď počasí je velmi špatná, slibuje déšť a nízkou oblačnost na Floridě i na záložním letišti v Kalifornii. Endeavour má vzhledem ke své dráze 22. února dvě možnosti přistát na Floridě a dvě v Kalifornii, kdyby se to nezdařilo, zůstane ve vesmíru o den déle a dosedne 23. února, na Floridě má být stále špatné počasí ale v Kalifornii by už mělo být hezky.

Letový den 13 (20. února)

Endeavour po opuštění ISS
Endeavour po opuštění ISS
Posádka raketoplánu byla probuzena 19. února ve 21:14 SEČ. Endeavour byl sice ještě připojen ke stanici ale poklopy mezi plavidly již byly od minulého dne uzavřeny. Po nezbytných přípravách se Endeavour 20. února v 1:54 SEČ odpojil od Mezinárodní kosmické stanice. Poprvé se jeho řízení ujal pilot Terry Virts, jak je při misích tradicí. Po odpojení od modulu Harmony se Virts, pilotující raketoplán, vzdálil asi 120 metrů od stanice a provedl její inspekční oblet. To je rovněž tradice, při které posádka raketoplánu a jeho automatické kamery dokumentují stav ISS. Tu zanechala mise STS-130 z 98 procent hotovou co do rozlohy, z 90 procent hotovou z hlediska hmotnosti a její americký segment je hotový už téměř úplně po více než 11 letech budování.

Po obletu stanice Virts provedl dva separační manévry, díky nimž raketoplán opustil okolí stanice.

Během obletu se členové posádek ISS a raketoplánu ještě naposled rozloučily. Staniční letový inženýr Timothy Creamer vzkázal rádiem do raketoplánu: "Zambo, bylo to příjemné mít vás tady, mrzí mě, že vás vidím odlétat, užijte si náš oblet! Budeme se dívat a mávat!" Odpověď zněla: "T.J., děkujeme moc za pohostinnost, je nám líto, že už musíme. Užijte si Tranquility a nový pohled na Zemi!" Creamer reagoval: "Absolutně! A kdybyste se chtěli zase někdy zastavit, napište, OK?"

Tepelná ochrana z kamery OBSS
Tepelná ochrana z kamery OBSS
Poslední věta Creamera, myšlená samozřejmě z legrace, nemusí být ale úplně nesmyslná. Zbytek letového dne strávila posádka raketoplánu poslední inspekcí tepelného štítu pomocí robotického manipulátoru a nástavce OBSS. Stejná inspekce byla provedena den po startu, nyní zkoumala, zda nebyl štít poškozen při pobytu raketoplánu na stanici např. nárazem kosmického smetí. Kdyby bylo nějaké poškození objeveno, Endeavour by se vrátil na stanici a jeho posádka by počkala na vyslání jiného raketoplánu. Zatím se zdá, že nic objeveno nebylo, takže přejme posádce STS-130 šťastný návrat na Zemi. Přistát zpět na Floridě by měli v pondělí ve 4:16 SEČ. Předpověď počasí ale nevypadá příliš optimisticky. Uvidíme, jak se věci vyvinou.

Na závěr opět dvě videa, pořízená při obletu stanice raketoplánem. Pohled z raketoplánu na stanici si můžete přehrát zde, pohled z ISS na Endeavour je zde (obě videa jsou na webu NASA).

Letový den 12 (19. února)

Poslední den posádky raketoplánu, strávený na ISS, se nesl ve znamení ceremonií i dokončování posledních prací.

Astronauté dokončili přenášení přivezeného vybavení z raketoplánu do stanice anebo vybavení, které se má vrátit na Zemi, ze stanice do raketoplánu. Pokračovali také v aktivaci systémů v modulu Tranquility. Čerstvě opravená staniční čistička vody, přestěhována do modulu včera, opět vykazuje anomálie. Při její aktivaci je totiž nutné přečerpat asi půl litru moči do speciální nádrže, ve které moč zůstane. V tomto čistička selhala a při obou podniknutých pokusech se moč z nádržky ztratila neznámo kam. Posádka stanice bude muset čističku otevřít a zjistit příčinu problému. Bez čističky není možné používat americkou toaletu, taktéž včera přenesenou do modulu Tranquility, a celá posádka stanice by musela používat ruskou toaletu s omezeným množstvím místa v odpadní nádrži.

Americká toaleta byla dnes uznána připravenou plnit své poslání. Posádce stanice to oznámil spojař z Houstonu: "Máte povolení k…ehh…jít!"

Tyto problémy už však nemusí zajímat posádku raketoplánu, která se ke konci letového dne rozloučila s posádkou ISS a v 9:08 SEČ byly uzavřeny poklopy mezi stanicí a raketoplánem. Jeho odpojení od ISS je v plánu 20. února v 1:54 SEČ, přistání 22. února ve 4:16.

Zahájení provozu kopule
Zahájení provozu kopule
Před rozloučením však ještě posádky absolvovaly dvě oficiální události. Ve 3:39 SEČ to byla tisková konference posádek ISS i raketoplánu, při níž mluvily s reportéry na Zemi. O dvě hodiny později velitel stanice Williams a velitel raketoplánu Zamka přestřihli červenou pásku přes průlez do kopule modulu Tranquility, čímž oficiálně zahájili její činnost. Také do ní umístili měsíční kámen, přivezený Apollem 11, který měl s sebou bývalý astronaut Scott Parazynski při výstupu na Mount Everest. Celá ceremonie byla věnována astronautovi Charlesovi Lacy Veachovi, který se účastnil počátků vývoje kopule modulu Tranquility. V letech 1991 a 1992 se účastnil dvou misí raketoplánů, v roce 1995 podlehl rakovině.

Přinášíme také dvě videa, zleva zahájení provozu kopule a rozloučení posádek:

Letový den 11 (18. února)

Obama mluví s astronauty
Obama mluví s astronauty
Tento den mise STS-130 původně obsahovat neměla, do jejího časového rozpisu byl přidán kvůli zpoždění ve vybavování modulu Tranquility. To bylo způsobeno pracemi na staniční čističce vody, jejíž destilační jednotka selhala a Endeavour přivezl na stanici náhradní součástku. Opravu čističky provedl velitel ISS Jeff Williams již dříve ale před přesunem čističky do nového modulu bylo třeba nějakou dobu sledovat její činnost. Čistička pracuje dobře a tak mohla být přesunuta do modulu Tranquility. Stejně tak sem posádky dnes přinesly generátor kyslíku a toaletu amerického segmentu stanice. Všechny tyto přístroje byly na stanici rozmístěny již před příletem raketoplánu. Systémy byly v Tranquility úspěšně instalovány a zprovozněny. Jediné problémy potkaly posádku při instalaci ochranných krytů v kopuli, které mají chránit citlivé vybavení modulu. Několik spon systému, jímž je kopule upevněna k Tranquility, nedovolilo správné umístění panelů, bude potřeba tyto spony odstranit. V jednom panelu bude také potřeba vyříznout dírku pro jeden ventil. Tyto úkoly posádku čekají zítra, poté do kopule přesunou počítač pro ovládání staniční robotické paže, což museli dnes kvůli výše zmíněným potížím zrušit.

Posádka také přesunula 11 kg kyslíku do staniční přechodové komory Quest a připravila skafandry, použité Behnkenem a Patrickem při třech kosmických výstupech, k návratu na Zemi. Astronauté také mají z raketoplánu do stanice a naopak přeneseno 75 procent vybavení, které bylo přivezeno na ISS nebo se má naopak vrátit na Zemi.

Velitel raketoplánu George Zamka a pilot Terry Virts na 33 minut zažehli manévrovací motorky raketoplánu a zvýšili dráhu stanice o asi 2 km, ISS nyní obíhá Zemi po eliptické dráze ve výšce 352x334 km.

Hodinu po probuzení, 17. února ve 23:14 SEČ, posádky ISS a raketoplánu měly videokonferenci s prezidentem USA Barackem Obamou, který byl v Bílém domě spolu s členy Kongresu a několika středoškolskými studenty, kteří se ve Washingtonu účastnili národní technické soutěže.

Letový den 10 (17. února)

Behnken a Patrick při posledním výstupu ze stanice
Behnken a Patrick při posledním výstupu ze stanice
Den začal pro astronauty 16. února ve 22:14 SEČ, když z Houstonu zazněla píseň "Window on the world" (Okno do světa) od Jimmyho Buffetta, jejíž název byl velmi příznačný. Astronauti z posádky raketoplánu Endeavour podnikli třetí a zároveň poslední kosmický výstup mise STS-130. Robert Behnken a Nicholas Patrick při něm odstranili izolační panely z oken kopule modulu Tranquility, což umožnilo posádce uvnitř modulu konečně otevřít okenice a užít si úžasný pohled na Zemi.

Výstup byl zahájen 17. února ve 3:15 SEČ a trval 5 hodin a 48 minut. Dvojice astronautů při něm splnila všechny plánované úkoly. První položku ze seznamu si odškrtli, když otevřeli druhou čpavkovou chladící smyčku, vedoucí přes modul Tranquility (při druhém výstupu instalovali dvě ale aktivovali jen jednu - viz letový den 7). Poté odpojili od modulu již nepotřebný provizorní elektrický kabel, elektrické a datové kabely naopak připojili k adaptéru PMA-3, který přesunuli na modul Tranquility v letový den 9. Poté se přesunuli ke kopuli a odstranili z jejích oken izolační panely a zámky, které při startu chránily okenice modulu. Terry Virts a Kay Hireová uvnitř kopule mohli otevřít okenice všech sedmi oken. Nejdříve je otevřeli jen na chvíli, aby otestovali mechanismus a když se blížil konec výstupu, znova všechna okna otevřeli. První pohledy na Zemi skrz okna kopule byly podle astronautů "naprosto neuvěřitelné". Některá z oken kopule (podle směru letu stanice) budou ale stejně muset být většinu času zakryta okenicemi kvůli možným dopadům mikrometeoritů.

První pohledy z kopule na Zemi
První pohledy z kopule na Zemi
Astronaut Stephen Robinson, koordinující kosmický výstup z letové paluby raketoplánu Endeavour, poznamenal, že po připojení kopule stanice už nikdy nebude taková, jako dřív. Behnken a Patrick na konci výstupu zase poděkovali řídícímu středisku a lidem, kteří se zasloužili o jejich výcvik a přípravu k misi. Vycházka skončila 17. února v 9:03 SEČ. Mise STS-130 se s posledním výstupem výrazně přiblížila ke konci. Endeavour by se měl od ISS odpojit v noci na sobotu a přistát zpět na Zemi v pondělí ráno.

Sestřih nejzajímavějších momentů letového dne 10 si můžete přehrát nebo stáhnout zde.

Letový den 9 (16. února)

Přesun adaptéru PMA-3
Přesun adaptéru PMA-3
Dnešek byl pro astronauty volnějším dnem. Hlavním úkolem dne bylo přemístit pomocí staniční robotické paže spojovací adaptér PMA-3. Ten byl původně umístěn na levém stykovacím uzlu modulu Unity, odkud ho ale posádka stanice v lednu přemístila na horní uzel modulu Harmony, protože levý uzel Unity byl chystán k připojení modulu Tranquility. Ten byl připojen úspěšně, rovněž byla přemístěna jeho kopule, po jejímž přesunu se uvolnil zadní port modulu Tranquility. Na ten dnes posádka raketoplánu pomocí staničního robotického manipulátoru umístila adaptér PMA-3, aby zde sloužil především jako ochrana proti mikrometeoritům a kosmickému smetí. Adaptér sem byl uchycen pomocí čtyř sad motorizovaných šroubů spojovacího mechanismu ve 3:28 SEČ. Podobné adaptéry jsou na stanici ještě dva: PMA-1 mezi moduly Zarja a Unity, které tvořily prvotní zárodek ISS, a PMA-2 najdeme na předním portu modulu Harmony, sem se připojují raketoplány.

Robotickou paži stanice řídili Robert Behnken a Nicholas Patrick, kteří desátý letový den absolvují poslední kosmický výstup. Zbytek posádky raketoplánu a stanice se soustředil na práci v modulu Tranquility a jeho kopuli.

V 5:39 SEČ začalo astronautům volné "odpoledne". Přerušeno bylo jen v 10:09 SEČ přípravami k poslednímu kosmickému výstupu, především procházením plánu a přípravou vybavení.

Posádka raketoplánu se odebrala ke spánku ve 14:14 SEČ.

Letový den 8 (15. února)

Přemístění kopule
Přemístění kopule
Osmý den pobytu ve vesmíru a šestý na palubě ISS byl pro posádku raketoplánu Endeavour ve znamení přesunu kopule modulu Tranquility z jednoho stykovacího uzlu modulu na druhý. Při startu byla kopule připevněna na zadní stykovací uzel Tranquility (aby se oba moduly bez problémů vešly do nákladového prostoru raketoplánu) ale kopule se svými sedmi okny má sloužit pro perfektní výhled na stanici a na Zemi, takže bylo nutné ji přesunout na dolní port modulu Tranquility (proti zemskému povrchu).

NASA původně nechtěla přesun povolit, protože při instalaci ochranného krytu do uzlu, ze kterého bude kopule odstraněna, se astronauté dostali do problémů, protože kryt nedoléhal. S netěsností si nakonec poradili ale odborníci v Houstonu měli obavy, aby případná netěsnost podobného krytu nezabránila připojení kopule na nový stykovací uzel. Debaty ukončili tím, že netěsnost připojení kopule zabránit nemůže.

Patrick a Behnken řídí z modulu Destiny robotický manipulátor ISS
Patrick a Behnken řídí z modulu Destiny robotický manipulátor ISS
To bylo sděleno posádce, když byla 14. února ve 22:14 SEČ probuzena. Problémy při přesunu nakonec paradoxně způsobil port, ze kterého byla kopule sejmuta. Dva motorizované šrouby se nepodařilo povolit. Byly totiž utaženy v zemské gravitaci a tak držely trochu více, než se očekávalo. Limity automatického systému na jejich uvolnění zkrátka nestačily. Po zvýšení těchto limitů se kopuli podařilo vyzvednout robotickou paží a její instalace na dolní port modulu Tranquility proběhla hladce, dokončena byla 15. února v 7:31 SEČ.

Výhled ze sedmi oken kopule si posádka stanice užije ale až po třetím kosmickém výstupu, který se uskuteční v noci na středu. Při něm totiž astronauté sejmou z oken kopule ochranné kryty. Behnken a Patrick se přípravám na tuto exkurzi věnovali už dnes, bylo třeba připravit nový skafandr pro Behnkena, ten, který měl při prvních dvou výstupech, vykazoval komunikační výpadky.

Letový den 7 (14. února)

"Spacewalkeři" mise STS-130 Robert Behnken a Nicholas Patrick se znova vypravili ven ze stanice, aby pokračovali v práci na aktivaci nového modulu Tranquility, jež byl ke stanici připojen pátý letový den, během jejich prvního výstupu. Jejich kolegové pokračovali v práci na aktivaci modulu zevnitř.

eva2.jpg
Druhý kosmický výstup mise STS-130 začal 14. února ve 3:20 a skončil v 9:14 SEČ, trval tedy 5 hodin a 54 minut. Dvojice astronautů splnila všechny plánované úkoly i přes malou "nehodu", která se jim stala. Hlavním úkolem výstupu bylo propojit modul Tranquility s oběma staničními chladícími obvody, kterými koluje tekutý čpavek a odnáší s sebou teplo, generované elektrickými systémy. Behnken a Patrick tedy nainstalovali k modulu chladící vedení, které obalili tepelnou izolací. Poté řídící středisko otevřelo jednu ze dvou chladících smyček, vedoucích přes Tranquility a modul byl aktivován. Posádka, pracující v jeho interiéru potvrdila, že svítí světla a funguje klimatizace a počítačové systémy. Tím byl splněn hlavní úkol mise STS-130. Behnken a Patrick dále nainstalovali na modul vzduchový ventil, zábradlí pro kosmické výstupy a připravovali k přemístění kopuli modulu Tranquility.

Ta je nyní upevněna na zadním stykovacím uzlu modulu Tranquility ale bude pomocí staniční robotické paže přesunuta na dolní stykovací uzel tohoto modulu, aby byl z její paluby (opatřené sedmi okny) dobrý výhled na Zemi.

Kosmický výstup byl ukončen asi o půl hodiny dříve, protože Patrick byl při práci se čpavkovým potrubím vystaven výstřiku této toxické látky. Proto bylo nutné, aby se v přechodové komoře ujistil, že na jeho skafandru žádný čpavek nezůstal, aby nedošlo ke kontaminaci interiéru stanice. Stopy čpavku na jeho skafandru zjištěny nebyly. Plánované přemístění kopule modulu Tranquility také pronásledují problémy. Je nutné, aby byl do stykovacího uzlu, kde je kopule teď, nainstalován ochranný kryt na dobu, kdy bude uzel prázdný. Tento kryt ale nedoléhá, aspoň ne tak, jak je to nutné. Situace je řešena pozemními odborníky.

Novinkou je také prodloužení mise o jeden den, který stráví raketoplán připojen ke stanici. Tento den stráví astronauté přenášením vybavení do modulu Tranquility. To bylo nutné pozdržet kvůli opravám recyklačního systému vody (viz letový den 4), který bude umístěn v novém modulu. Bylo nutné zhodnotit jeho činnost po opravě, která se nyní jeví úspěšná.

Na závěr přinášíme sestřih druhého kosmického výstupu.

Letový den 6 (13. února)

Tento den strávily posádky stanice a raketoplánu pracemi na aktivaci nového modulu, přípravami na druhý kosmický výstup mise a rozhovory s médii.

Poklop do nového modulu Tranquility otevřeli astronauté 13. února ve 3:17 SEČ. Jeho systémy ale nebudou aktivovány, dokud nebude modul integrován do staničního chladícího systému (což se stane při druhé kosmické vycházce v letový den 7), takže zde byla tma a nefungovala klimatizace. Členové posádky se tedy museli spokojit se svítilnamy a přenosnými klimatizačními jednotkami, v prvních chvílích v novém modulu také museli nosit ochranné masky proti případným poletujícím částicím. Do modulu dnes přesunuli část jeho vybavení (podložku pod tělocvičný přístroj, která absorbuje jeho vibrace) a zařízení pro odstraňování oxidu uhličitého ze vzduchu, dále do Tranquility instalovali elektrické a datové kabely a v 5:32 SEČ otevřeli poklop do modulu Cupola se sedmi okny. Ty ale byly zakryty izolačními panely (budou odstraněny při třetím kosmickém výstupu desátý letový den), úkolem bylo připravit kopuli na její přesun z jednoho uzlu modulu Tranquility na druhý (osmý den letu). Do uzlu, na kterém je zatím kopule uchycena, byl instalován kryt, který bude bránit úniku vzduchu z modulu po odejmutí kopule a poté byl poklop tohoto malého modulu opět uzavřen.

V tento den bylo hodně času vyhrazeno na případnou podrobnou inspekci tepelného štítu raketoplánu Endeavour, která ale nebyla nutná. Inženýři dokončili analýzy fotografií, pořízených během inspekcí v letové dny 2 a 3 a NASA oznámila, že tepelný štít raketoplánu je v dobrém stavu a při návratu letoun ochrání. Poškození raketoplánu, objevená při jeho příletu ke stanici (viz letové dny 3 a 4), byly také prohlášeny za neškodné. Mohou sice při vstupu do atmosféry produkovat úlomky trosek, které by ale nezískaly dostatečnou energii k tomu, aby poškodily raketoplán.

Dnešní den astronauté také strávili přípravami na druhý kosmický výstup, který se uskuteční v noci na neděli, bylo nutné především připravit nový skafandr pro Patricka, ten, který použil při prvním výstupu, vykazoval problémy s rozvodem elektřiny. Došlo i na rozhovory s médii.

Letový den 5 (12. února)

Přenášení modulu Tranquility staniční robotickou paží
Přenášení modulu Tranquility staniční robotickou paží
Dnes proběhla první ze tří kosmických vycházek mise STS-130, při které byl splněn hlavní úkol mise - k ISS byl připojen modul Tranquility, který byl na své místo instalován díky spolupráci robotické paže stanice a astronautů, pracujících vně stanice.

Robert Behnken a Nick Patrick zahájili kosmický výstup v pátek 12. února ve 3:17 SEČ. Jejich první cesta z přechodové komory Quest vedla do nákladového prostoru raketoplánu, kde připravili modul Tranquility k jeho vyjmutí. Behnken z přípojného mechanismu modulu odstranil 8 ochranných panelů a Patrick od Tranquility odpojil kabely, kterými raketoplán zásoboval modul elektřinou. Poté přišla řada na Kathrin Hireovou a Terryho Virtse, kteří ovládali z modulu Destiny staniční robotickou paži. Tou modul uchopili a přemístili na levý stykovací uzel modulu Unity, kde Tranquility v 7:20 našeho času připevnili pomocí 16 dálkově ovládaných šroubů.

Patrick během kosmické vycházky
Patrick během kosmické vycházky
Behnken a Patrick se mezitím věnovali kanadskému robotickému manipulátoru Dextre, ze kterého sejmuli platformu s náhradními díly a přesunuli ji na "hřbet" stanice, nová platforma bude na Dextre nainstalována během mise STS-132 v květnu. Jakmile byl modul Tranquility připojen, "spacewalkeři" se přesunuli zpět k němu a připojili k němu datové a elektrické kabely, které jsou nutné k zahřívání modulu. Podle posledních zpráv všechny kabely fungují dobře a Tranquility bylo ke stanici také dobře připojeno. Otevření poklopu do nového modulu je v plánu v noci na 13. února ve 3:14 SEČ.

Kosmický výstup skončil v 9:49 SEČ.

Letový den 4 (11. února)

Posádka raketoplánu Endeavour má za sebou první celý den na Mezinárodní kosmické stanici, který pro ni začal ve středu 10. února ve 22:14 a skončil ve čtvrtek 11. února ve 14:14 SEČ. Zaměřen byl hlavně na přenášení přivezeného vybavení z raketoplánu do stanice, přípravu na první kosmický výstup a astronauté si také užili trochu volného času.

Mezi přivezeným vybavením, které posádky přenášely do ISS z obytné (spodní) paluby raketoplánu figuruje nové destilační zařízení pro staniční čističku vody, která "přeměňuje" moč astronautů na pitnou vodu. Velitel stanice Jeff Williams se ihned pustil do oprav a porouchanou destilační jednotku vyměnil, zkoušky funkčnosti čističky s novou komponentou by měly proběhnout v pátek. Posádka raketoplánu si ve druhé polovině dne užívala volna a dva její členové, Nicholas Patrick a Robert Behnken, se připravovali na první kosmický výstup, který v pátek absolvují, naposledy si procházeli plán výstupu a připravovali skafandry a nářadí. Na konci dne se uložili ke spánku v přechodové komoře Quest, kde budou spát ve sníženém tlaku. To jim pomůže vyloučit z krve dusík a to zabrání tvorbě bublinek v krvi až v nízkém tlaku skafandrů vystoupí ze stanice.

Uvolněná spona na okně kokpitu
Uvolněná spona na okně kokpitu
Zajímavé věci se děly i na Zemi. Inženýři pracují na analýzách snímků raketoplánu, pořízených během jeho příletu k ISS. Jeho tepelný štít vypadá velmi dobře ale dvě další poškození byla identifikována na jiných částech letounu. Jde o uvolněnou vrchní část jedné ze spon, které drží rám jednoho z oken kokpitu raketoplánu, NASA zhodnocuje, co se může stát, kdyby tato spona odpadla a při návratu do atmosféry narazila do některého z výškových kormidel raketoplánu. Druhým problémem je uvolněná dlaždice na vrchní části kokpitu. Zatím to vypadá, že ani jedna z těchto vad nepředstavuje vážné nebezpečí a je nepravděpodobné, že by byly podniknuty pokusy o opravu přímo ve vesmíru, během mise. Předseda týmu manažerů mise ale řekl, že nic nebylo vyloučeno, intenzivně se pracuje na zhodnocení těchto vad.

Letový den 3 (10. února)

Posádka raketoplánu Endeavour byla probuzena 9. února ve 23:14 SEČ. Třetí den letu je čekal jeden z nejdůležitějších úkolů: spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí. Závěrečná fáze orbitálního "závodu" začala 10. února ve 3:28 SEČ zážehem, díky kterému raketoplán překonal během jednoho obletu Země zbývajících několik kilometrů ke stanici. Když se ocitl asi 300 metrů "pod" stanicí (zhruba hodinu před spojením těles), uskutečnil velitel Zamka za asistence počítače rotační manévr o 360 stupňů, během kterého dva členové posádky ISS fotografovali tepelný štít raketoplánu (zda není poškozen, jde o rutinu po havárii raketoplánu Columbia). Po dokončení této "otočky" přeletěl po čtvrtkruhové trajektorii Zamka s raketoplánem "před" stanici (ve směru pohybu okolo Země) a velmi pomalu se ke stanici přibližoval (v závěrečné fázi se k ní letoun přibližuje rychlostí jen asi několik centimetrů za sekundu). Ke spojení obou těles došlo v 6:06 našeho času, přesně podle plánu.

Závěrečné manévry u stanice šly hladce i přes selhání laserového naváděcího systému na palubě raketoplánu, který začal ve vzdálenosti asi 60 metrů od stanice poskytovat posádce velmi zmatené údaje, naštěstí raketoplán používá podobných zařízení více. Když asi 45 minut po spojení těles dozněly samovolné pohyby raketoplánu, bylo dokonáno pevné spojení plavidel. Po prověrkách hermetičnosti propojení letounu s ISS byly otevřeny poklopy (v 8:16 SEČ) a posádky se uvítaly. Čeká je celkem 8 dní společné práce. V dnešním letovém plánu našel místo ještě manévr, při kterém raketoplán pomocí svých motorů otočí stanici o 180 stupňů. Po tomto manévru se bude raketoplán nacházet na zadní straně stanice (ve směru letu) a ne na přední, kde by byl vystaven srážkám s možnými mikrometeority a kosmickým smetím.

Fotografie poškozeného uzávěru
Fotografie poškozeného uzávěru
Co se týče samotného stavu raketoplánu, tak zhodnocení výsledků obou inspekcí tepelného štítu stále probíhá, i když zatím nebyla nalezena žádná viditelná poškození. Na elevonu levého křídla je sice lehce poškozen posuvný uzávěr, který z křídla "trčí" asi 10 cm nad jeho povrch a byla zjištěna lehká netěsnost baterie levého manévrovacího motoru ale podle předsedy týmu manažerů mise tyto problémy neovlivní průběh letu.

Vše jde zatím dobře, v pátek se uskuteční první kosmický výstup, při kterém bude ke stanici připojen přivezený modul Tranquility.

Zatím se podívejte na dvě videa z dneška: "kotrmelec" u ISS kvůli fotkám tepelného štítu a uvítání posádek na ISS

Letový den 2 (9. února)

Úchvatný pohled na noční start
Úchvatný pohled na noční start
Raketoplán Endeavour se vydal na oběžnou dráhu v pondělí 8. února v 10:14 SEČ. Ke svému cíli, Mezinárodní kosmické stanici, dorazí ve středu 10. února ráno (připojení plánováno na 6:06 SEČ) po sérii manévrů, provedených během prvních tří dnů letu.

Start byl dokonalý, raketoplán fungoval bezvadně a neobyčejně dobře šly údajně i přípravy ke startu. Tradičně se ovšem start neobešel bez odpadávání izolační pěny z externí nádrže. Asi dvě minuty po startu se z ní uvolnil kus zhruba půl centimetru tlustý a 30 cm dlouhý, který ale naštěstí nezasáhl raketoplán. Odpadávajících trosek bylo údajně zaznamenáno ještě několik. Při následném odpojení letounu od externí nádrže její kamera chvíli zabírala v detailu tepelný štít stroje a tyto záběry žádné poškození neodhalily. Intenzita odpadávání izolace byla srovnatelná s jinými starty.

Použití OBSS při inspekci raketoplánu
Použití OBSS při inspekci raketoplánu
Druhý den letu (do kterého byla posádka probuzena 9. února v 0:14 SEČ) byl věnován hlavně "postartovní" kontrole raketoplánu a přípravám k setkání se stanicí. Hlavním úkolem dne byla inspekce tepelného štítu raketoplánu, zda neutrpěl při startu poškození ze strany trosek, padajících z externí palivové nádrže (což vedlo roku 2003 ke zkáze raketoplánu Columbia). Tato inspekce se provádí pomocí nástavce OBSS na robotickou paži letounu. OBSS je asi 15 metrů dlouhý a na svém konci má videokameru a laserový senzor, který vykreslí trojrozměrný obrázek snímaných oblastí. Prohlídka je zaměřena na náběžné hrany křídel a "nos" raketoplánu, protože tyto oblasti čelí při návratu do atmosféry nejvyšším teplotám. Robotická paže raketoplánu s tímto nástavcem jednoduše manévruje nad zkoumanými oblastmi. I když analýza dat, získaných při inspekci, zabere specialistům NASA několik dní, podle předběžných výsledků nebyla odhalena žádná viditelná poškození. Další kontrolu tepelného štítu raketoplánu Endeavour provede posádka ISS při jeho příletu ke stanici.

Kromě inspekce tepelného štítu došlo druhý den na oběžné dráze i na kontrolu skafandrů, které budou použity během kosmických vycházek na ISS a samozřejmě na přípravu ke spojení se stanicí, která zahrnovala především kontrolu a přípravu potřebných naváděcích a jiných systémů a vysunutí stykovacího uzlu raketoplánu. Posádce se zatím (podle slov vedoucího letového ředitele) na oběžné dráze daří velmi dobře.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »