Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  50.000 fotografií z Marsu

50.000 fotografií z Marsu

50000mars.jpg
Pohled na malé sluneční hodiny s kalibračním terčíkem, které jsou umístěny na terénní sondě Spirit, se stal jubilejním 50-ti tisícím obrázkem poslaným z Marsu dvojicí roverů NASA, které už od letošního ledna zkoumají Mars. Znamená to, že NASA má nyní jen od těchto dvou sond k dispozici dvakrát více fotografií, než ze všech předchozích povrchových misí, tedy Viking 1, Viking 2 a Mars Pathfinder dohromady.

Všechny snímky, které se dostanou k Zemi jsou k dispozici na http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all a http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/

Obě terénní vozidla už úspěšně dokončila jak svoji tří měsíční primární misi, tak i její první rozšíření. Druhé prodloužení obou misí začalo 1.října.

Každé z terénních vozidel nese devět kamer. Většina obrazů (67%) byla pořízena stereo kamerou. Z toho Spirit pořídil 35% a Opportunity 32% všech na Zem poslaných obrazů. Barevné obrázky z této "hlavni" kamery jsou výsledkem spojení jednotlivých černobílých snímků sejmutých přes různé filtry. Mozaikové obrazy nebo panoramata se tak skládají z mnoha snímků. Barevné panorama o 360° je například složeno z více než 100 jednotlivých obrázků. Obvykle je při použití panoramatické kamery napřed pořízena série snímků kalibračního terčíku přes různé filtry, aby pak tyto snímky pomohly zobrazovacímu týmu přesně nastavit barevnost dalších snímků. Není tedy žádným překvapením, že kalibrační terč se stal i předmětem jubilejního 50.000 obrázku, protože je zřejmě nejfotografovanějším předmětem na Marsu.

Další nejpoužívanější kamerou byla dvojice předních stereo kamer využívaných hlavně pro řízení sond. Ty pořídily 9% všech dalších snímků u Spiritu a 3% u Opportunity. Další navigační kamera Spiritu pořídila 7% a u Opportunity 6% všech pořízených snímků. Kamery na pohyblivé "ruce", kterými se pořizují mikrosnímky pořídily 4% snímků u Opportunity a 2% u Spiritu. Každé kosmické plavidlo mělo ještě desátou kameru umístěnou na spodní části přistávacího modulu. Tyto sestupové kamery pořídily celkem 6 obrázků (3 každá), během poslední minuty před dopadem na povrch.

Jen pro srovnání, Viking 1 pořídil 3.542 snímků, Viking 2 pak 3.043 snímků. Mars Pathfinder vyfotografoval dokonce až 16.635 snímků a vozítko Sojourner pořídilo 628 snímků.

Zdroj: NASA/JPL
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »