Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  CCD mozaika velké galaxie v souhvězdí Andromedy

CCD mozaika velké galaxie v souhvězdí Andromedy

M31_mozaic_2006-10-26.jpg
Můj CCD pokus o mozaiku velké galaxie M31 v souhvězdí Andromedy začal ve středu 25.10.2006 kdy jsem po snímkování jasné komety C 2006/M4 SWAN neodolal a využil jasné noci. Fotografování se pak protáhlo až do čtvrté hodiny ranní.

Snímek je složen ze čtyř částí. Každá část je složeninou pěti dílčích snímků metodou LRGB. Všechny fotografie pak prošly stejným zpracováním v programu MaxIm DL. Výsledné složení do jedné velké kompozice jsem udělal v programu Photoshop. Nejhorší na tomto pokusu není ani tak zdlouhavé metody pořízení jednotlivých snímků, ale fakt, že dalekohled se během expozic posouvá nad různě nasvětlená místa, zasažená světelným znečištěním a to znesnadňuje korekci výsledné fotografie.

Snímek byl pořízen refraktorem o průměru objektivu 106mm a světelností f5 s CCD kamerou ST-2000XM. Pointaci obstaral separátní dalekohled Borg 76ED. Celková expozice snímku je 2 hodiny a 20 minut.

Jasné nebe, Zdeněk Bardon, www.bardon.cz




O autorovi

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon (nar.1961) je amatérským astronomem (www.bardon.cz) a jen za několik málo let oslaví půl století pod oblohou. Jeho vášeň k astronomii odstartovala kometa Kohoutek v roce 1973. Záhy navštěvoval hvězdárnu v Jaroměři a jako aktivní pozorovatel se několikrát zúčastnil astronomických expedic na Hvězdárně v Úpici. S vášní astrofotografa a srdcem technika si na střeše svého domu vybudoval malou robotickou observatoř a pojmenoval ji: „Bačkorová observatoř”. Její průmyslové řízení se stalo jakousi koncepční předlohou pro mnohem větší observatoře. Tak krátký příklad za všechny: Perkův 2-metrový dalekohled (AsÚ AVČR Ondřejov), observatoř OGS na Tenerife (ESA) a Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři ESO, La Silla v Chile.

Je „otcem“ zakladatelem a současným předsedou soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM), také členem několika astronomických organizací: Mezinárodní astronomická unie (čestný člen), Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a profesionální Evropské astronomické unie (EAS). V roce 2018 Evropská jižní observatoř Zdeňkovi udělila čestný titul ESO Photo Ambassador. Také je autorem knihy: Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »