Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Cena Jindřicha Zemana Junior

Cena Jindřicha Zemana Junior

Cena Jindřicha Zemana Junior
Autor: Zdeněk Bardon

Cena Jindřicha Zemana za astrofotografii je určena pro ocenění profesionálního nebo amatérského astronoma / astronomky za významné astrofotografické výsledky dosažené za uplynulý rok v soutěži Česká astrofotografie měsíce. Takové je oficiální znění ceny, kterou Česká astronomická společnost zřídila již v roce 2012 jako pokračování ceny Astrofotograf roku. Od té doby se hodně změnilo a to především v kvalitě zasílaných fotografií, které jsou stále lepší a lepší. Do soutěže Česká astrofotografie měsíce každý měsíc přicházejí fotografie autorů různých věkových skupin. Uvědomujeme si, že právě pro mládež je velmi obtížné konkurovat špičkovým astrofotografům jak profesionálním, tak amatérským a proto se porota České astrofotografie měsíce rozhodla rozšířit hlavní  cenu s cílem podpořit a motivovat mladé astrofotografy.  


Tato nová cena poroty je téměř dvojčetem hlavní Ceny Jindřicha Zemana a dostala unikátní název: Cena Jindřicha Zemana Junior. Zavedením této ceny se porota ČAM rozhodla podporovat astrofotografické aktivity mládeže do osmnácti let včetně. Nominací je prosté zaslání snímku. Pro získání ceny není podmínkou zvítězit v daném měsíci,  je však omezena věkem. Na druhou stranu, tato cena nevylučuje získání ceny hlavní.
Je nutné zdůraznit, že ne množství, ale pouze kvalita a nápady můžou vítězit. Chtěl bych
tedy touto cestou vyzvat a povzbudit mladé astronomy a astronomky k účasti v soutěži
Česká astrofotografie měsíce. Nebojte se astrofotografie a zkuste své štěstí zasláním
kvalitních snímků! Snímky můžete odesílat pouze prostřednictvím webového formuláře zde: https://www.astro.cz/fotogalerie/ceska-astrofotografie-mesice/pridat-snimek.html
Na závěr mám jedno překvapení. Porota ČAM na svém pravidelném lednovém setkání se
rozhodla udělit tuto cenu za rok 2017 již nyní.

Takže, Cena Jindřicha Zemana Junior za rok 2017 již svého laureáta zná a jeho jméno
bude oznámeno 24.03.2018 na Velkém setkání složek České astronomické společnosti v
Praze.

Kdo bude příště? To záleží jen a jen na Vás!

Těšíme se na snímky a přeji jasné nebe!
Zdenek Bardon
předseda ČAM

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Česká astrofotografie měsíce - vítězné snímky



O autorovi

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon (nar.1961) je amatérským astronomem (www.bardon.cz) a jen za několik málo let oslaví půl století pod oblohou. Jeho vášeň k astronomii odstartovala kometa Kohoutek v roce 1973. Záhy navštěvoval hvězdárnu v Jaroměři a jako aktivní pozorovatel se několikrát zúčastnil astronomických expedic na Hvězdárně v Úpici. S vášní astrofotografa a srdcem technika si na střeše svého domu vybudoval malou robotickou observatoř a pojmenoval ji: „Bačkorová observatoř”. Její průmyslové řízení se stalo jakousi koncepční předlohou pro mnohem větší observatoře. Tak krátký příklad za všechny: Perkův 2-metrový dalekohled (AsÚ AVČR Ondřejov), observatoř OGS na Tenerife (ESA) a Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři ESO, La Silla v Chile.

Je „otcem“ zakladatelem a současným předsedou soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM), také členem několika astronomických organizací: Mezinárodní astronomická unie (čestný člen), Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a profesionální Evropské astronomické unie (EAS). V roce 2018 Evropská jižní observatoř Zdeňkovi udělila čestný titul ESO Photo Ambassador. Také je autorem knihy: Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA.

Štítky: ČAM


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »