Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Další Kulatý stůl s Jiřím Grygarem a Zdeňkem Stuchlíkem

Další Kulatý stůl s Jiřím Grygarem a Zdeňkem Stuchlíkem

J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
V pátek 13. ledna 2012 od 20:00 hodin bude TV Noe vysílat interaktivní besedu Kulatý stůl. Hosty pořadu jsou RNDr. Jiří Grygar, CSc., astrofyzik fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, a Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., teoretický fyzik, děkan Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské university.

Profesor Zdeněk Stuchlík. Zdroj: TV Noe.
Profesor Zdeněk Stuchlík. Zdroj: TV Noe.
O čem bude moderátor Jindřich Suchánek s našimi hosty hovořit? Budou to dozajista aktuální témata z astronomického výzkumu. V úvodu se ale zeptáme našich hostí: "Má betlémská hvězda astronomický základ?". Bude jistě zajímavé poslechnout si z úst povolaných o co vlastně tehdy šlo. Jistě v našem pořadu bede čas dotknout se např. nedávného mediálního vzrušení kolem rychlosti světla. Je to stále aktuální? Dalšími tématy, na které se pokusíme upřít pozornost, budou současný kosmický výzkum - co přinášejí výsledky bádání sond u Merkuru, planetky Vesta či co je nového ve výzkumu tzv. skryté látky a skryté energie a mnoha dalších zajímavých výzkumů.

Kulatý stůl je kontaktní pořad, své dotazy k tomuto tématu můžete:
volat na telefonní číslo +420 595 177 377,
SMS zprávy můžete posílat na číslo +420 775 177 377
e-maily posílat na adresu vysilani@tvnoe.cz

Více: Kulatý stůl: Astronomie dnes




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »