Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  DigiFest opět na Kraví hoře

DigiFest opět na Kraví hoře

Jedna z událostí roku brněnské hvězdárny. Festival těch nejlepších audiovizuálních show přinášejících poselství o světě vysoko nad našimi hlavami se vrací do Brna. Vlastně ho ani neopustil – po loňském ročníku Mezinárodní společnost planetárií, která akci zaštiťuje, neměla jinou možnost než pořadatelství festivalu přiřknout Brnu znovu.

„Není pochyb, že výborná úroveň filmů, vzorná organizace, krásné počasí, chutné občerstvení a především obrovský zájem veřejnosti, to vše na Mezinárodní společnost planetárií zapůsobilo. A stejně tak na zástupce světových planetárií, kteří se loni do Brna sjeli. Mnozí z nich letos přijedou znovu.“ Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Jak se taková přehlídka chystá? V první fázi organizátoři posbírají přihlášené snímky. Jde o dokumentární, vzdělávací a umělecké snímky vytvořené producentskými týmy světových planetárií. U většiny filmových festivalů bývá kladen důraz na novost snímků a tento festival není výjimkou. Přihlášené příspěvky nesmí být starší než osmnáct měsíců. Letos si jich na Kraví horu našly cestu čtyři desítky. A to z celého světa – z USA, z Mexika, z Bolívie, Japonska, Thajska, Nizozemska, Polska a dalších zemí.

„Na našem festivalu se odehraje celá řada premiér. My sami předvedeme ve světové premiéře v anglické verzi představení Nebe v plamenech o historii i současnosti těch nejpodivuhodnějších světelných úkazů. O tom, že máme důvěru těch největších světových producentů, svědčí premiéra pořadu Rychleji než světlo! Sen o mezihvězdných výpravách. Vzniklo v koprodukci společností Spitz Creative Media, Mirage3D a Thomas Lucas Productions, V Brně jej přitom uvidíme jako první na celém světě.“ Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Soutěžící práce budou poprvé promítány ve dnech 7. až 9. června. Do křesel sálu v digitáriu zasednou odborníci, většinou ředitelé, producenti a provozovatelé světových planetárií. Kromě samotného posuzování prací svých kolegů mohou navázat cenné kontakty.

„Závěrečný den festivalu budou uděleny tři ceny. První vyberu já osobně. Bude se jednat o představení, které u nás na Hvězdárně a planetáriu Brno uvedeme v české verzi již na podzim tohoto roku. Druhou cenu vybere odborná veřejnost. Třetí pak mezinárodní porota ve složení Petr Horálek – foto ambasador Evropské jižní observatoře, Marc Moutin z největšího francouzského science centra Cité de l’espace v Toulouse a Ryan Wyatt ředitel Morrisonova planetária v San Francisku.“ Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Přehlídka v číslech

  • 41 filmů bude promítnuto
  • 13 hodin a 56 minut trvají všechny filmy dohromady
  • 108 odborníků z celého světa dorazí
  • nejvzdálenější účastníci přiletí z Argentiny a Japonska
  • odborná porota pochází z České republiky, Francie a Spojených států amerických
  • přibližně do poloviny vzdálenosti Země-Měsíc byste doletěli, pokud se sečtou cesty všech planetárníků
  • 8,3 terabytů zabírají filmová data všech festivalových snímků

DigiFest 2017 – víkendová přehlídka těch nejlepších

Na základě ohlasů vybrali pracovníci Hvězdárny a planetária Brno sérii nejzdařilejších filmů, které budou 10. a 11. června promítnuty podruhé, tentokrát pro zájemce z řad brněnské veřejnosti. Protože v mnoha případech jde o světovou premiéru pro laické publikum, půjde o velký zážitek!

Přijďte se proto o víkendu 10. a 11. června na hvězdárnu podívat. Uvidíte sérii audiovizuálních show té nejlepší kvality. Současní špičkoví tvůrci filmů do digitálních planetárií si v ničem nezadají se stávající filmařskou elitou a v mnoha směrech se obě komunity prolínají. Přesto je zde velký rozdíl – tyto filmy jsou připraveny pro formát „fulldome“, neboli pro projekce na polokulovité plochy, které obklopují diváky. Čeká Vás festival, jaký se jen tak nevidí. Program a vstupenky na www.hvezdarna.cz

Odborná část i akce pro veřejnost během světového festivalu pořadů pro digitária jsou součástí program přehlídky STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Záštitu nad festivalem převzal primátor statutárního města Brna Petr Vokřál, generálním partnerem je společnost Front Pictures Inc. Partnery festivalu jsou Konica Minolta, GOTO Inc., Mapcards.net, RSA Cosmos, Softmachine, California Academy of Sciences, Sky-Skan Inc., Evans & Sutherland, Spitz Inc. a další. Akci finančně podpořilo statutární město Brno.

098052.jpg




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »