Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Fotogalerie: Zimní kometa Catalina

Fotogalerie: Zimní kometa Catalina

Kometa Catalina a Arcturus na Silvestra.
Autor: Miloslav Druckmüller

Poslední roky je, zdá se, už pomalu tradicí, že v období okolo Vánoc oblohu okoření nějaká jasnější kometa. Ani přelom roku loňského s letošním není výjimkou, a tak se opět můžeme kochat jednou vlasaticí. Tou je nyní kometa C/2013 US10 (Catalina), která se blíží k maximu své jasnosti a pro svou polohu na obloze ve Velkém voze v období krátce po novu není snad jednoduššich podmínek k jejímu nalezení. Ačkoliv je kometa stále spíše objektem pro malé dalekohledy, určitě si svou pozornost právem získala. A to zejména mezi nadšenými astrofotografy. Ve čtenářské galerii se již nahromadilo několik velmi zdařilých fotografických úlovku, které vám tímto představujeme a jejich autorům za ne děkujeme. A těšíme se na další!

Mapka pro vyhledání komety Catalina v lednu 2016. Autor: Sky and Telescope.
Mapka pro vyhledání komety Catalina v lednu 2016.
Autor: Sky and Telescope.
Neboť se Měsíc ocitá v novu v neděli 10. ledna 2016 časně ráno, nabízí se výhled ke kometě právě v následujících dnech prakticky ideální. Pochopitelně je třeba vydat se za město, nejlépe vysoko do hor s čistým vzduchem a dobrým výhledem k severovýchodnímu obzoru. Kometa nyní pozvolna přelétá ze souhvězdí Pastýře do Honicích psů a 14. ledna se plynule přesune do Velké medvědice, kde proletí poměrně blízko zadních hvez oje "Velkého vozu". Při pohledu malý dalekohledem (myslivecký triedr postačí) spatříme kometu jako mlhavý obláček, který se na tmavém nebi už v takovém přístroji bude pyšnit náznakem dvojice ohonů. Na fotogorafii se pak krásně projeví zelenavé zabarvení její hlavy a ohony pochopitelně vyniknou lépe. Kometu hledejte nejlépe v druhé polovině noci, ačkoliv je díky své poloze pomalu cirkumpolární (viditelná celou noc). V ranních hodinách se totiž dostává velmi vysoko nad obzor, prakticky do nadhlavníku.

Navíc zhruba do 22. ledna, kdy bude kometa nejsnáze nalezitelná, bude právě v ranních hodinách výhled stále nerušený svitem Měsíce, který se 24. ledna octne v úplňku. A protože v té době kometa již poletí vysoko u severního nebeského pólu, bude si stačit počkat, až se Měsíc "přehoupne" po úplňku do druhé poloviny noci, a pozorovat ji prozměnu už večer. To už bude ale - byť jen pozvolna - pomalu slábnout. Mimochodem, s jistotou ani Vánoce za dva roky, v prosinci 2018, nebudou bez kometarního "dárku". Můžeme těšit na další relativně výraznou vlasatici - kometu 46P/Wirtanen. Doufejme ale, že i tuto dvouletou "mezeru" mezitím zaplní i nějaké další zajímavé kometarní překvapení. No a do té doby si vychutnávejte právě kometu Catalina.

Své fotografické úlovky můžete do galerie zasílat přes formulář. Zdařilé záběry rovněž nezapomeňte zaslat do České astrofotografie měsíce.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Článek o kometě Catalina z prosince 2015

Náhled Kategorie Místo pořízení Datum Autor


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »