Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Fotosoutěž k Hodině Země

Fotosoutěž k Hodině Země

hodina_zeme_2011.jpg
Dnes 26. března 2011 se jako každý rok koná akce k ochraně klimatu s názvem Hodina Země, kdy se na hodinu zhasne osvětlení v městech a firmách, které se k akci připojují. Amatérská prohlídka oblohy k této příležitosti pořádá soutěž o nejlepší fotografie z Hodiny Země.

Co je Hodina Země?

Hodina Země je každoroční událost pořádaná WWF, v níž se lidé, města a firmy společně hlásí k ochraně klimatu. Jedná se o hodinové zhasnutí světel, ať již veřejného osvětlení, štítu firmy nebo ve vlastním obýváku. Pro nás astronomy má tato akce význam i z toho důvodu, že poukáže na problém světelného znečištění, případně že bude možno přímo změřit pomocí skymeteru vliv vypínaného osvětlení. Akce se koná dnes 26. března od 20:30 do 21:30. Na stránce ekologického institutu Veronica, který akci u nás zaštiťuje, můžete najít seznam obcí a firem, které se k akci letos připojují.

Soutěž

Vyražte dnes mezi 20:30 a 21:30 ven s foťákem, vyfoťte srovnávací fotografie při zhasnutí a při běžném provozu osvětlení a pošlete nám je na adresu soutez@astronomie.cz. Nejlepší fotografii odměníme knihou Tomáše Přibyla - Rudé hvězdy ve vesmíru a dalšími drobnými cenami, kvalitní fotografie na dalších místech se také mohou těšit na drobné ceny.

Zdroj: www.veronica.cz/?id=132&idg=221
Zdroj: www.veronica.cz/?id=132&idg=221
Fotografie posílejte v plném rozlišení, v případě srovnání krajiny s vypnutým a zapnutým osvětlením je možné obě fotografie spojit v jeden snímek. Připojte místo, odkud byla fotografie pořízena, případně váš komentář. Počet fotografií není omezen, ale prosíme, upřednostňujte kvalitu před kvantitou… Galerii snímků potom zveřejníme na stránkách Amatérská prohlídka oblohy. Dále budou využity v rámci nově vzniklé fotobanky světelného znečištění Lpphotobank.astronomie.cz, kde budou ZDARMA poskytovány pro účely popularizace problémů světelného znečištění či astronomie a mohou být využity k popularizaci akce Hodina Země. Uzávěrka příjmu fotografií je pondělí 28. března ve 14 hodin.




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »