Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hlubinami vesmíru s dr. Pavlem Kalendou

Hlubinami vesmíru s dr. Pavlem Kalendou

006489_05_022863.jpg
TV Noe - V tomto díle pořadu Hlubinami vesmíru je hostem RNDr. Pavel Kalenda, CSc. - geofyzik.

Zpočátku se dotkneme základních geofyzikálních oblastí a poté se host zaměří na predikci zemětřesení - je vůbec možné předpovídat zemětřesení?

Hlavním tématem tohoto dílu bude ale globální oteplování. RNDr. Pavel Kalenda se na celou problematiku zaměří jak z hlediska geofyzikálního, tak astronomického. Dozvíme se něco o zajímavém antarktickém vrtu Vostok, který odhaluje dávnou minulost Země a také o souvstažnosti globálního oteplování s naší sluneční soustavou. Možná se dozvíme z úst našeho hosta překvapivé a pro mnohé snad i provokativní úvahy...

Pojďme, usaďme se a vyplujme společně s dr. Pavlem Kalendou od naší Země, abychom se na ní podívali z trochu jiného pohledu.

Premiéra pořadu je v pátek 6. února ve 20:05

Doporučené odkazy:





O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »