Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hudba ze Saturnových prstenců

Hudba ze Saturnových prstenců

21.6.2004, vzdálenost 6,4 mil.km
21.6.2004, vzdálenost 6,4 mil.km
V pondělí 8. listopadu bylo v Louisville (Kentucky, USA) na 36. zasedání planetárního oddělení AAS (American Astronomical Society) oznámeno, že velkolepý systém Saturnových prstenců - obrovský disk podobající se gramofonové desce - má s LP daleko více společných vlastností než jen vzhled: stále vydává série melodických zvuků.

Překvapující objev zjistily detektory na sledování rádiových a plazmových vln na palubě sondy Cassini, která se k Saturnu a jeho prstencům přiblížila v červenci.

Tóny jsou vysílány jako rádiové vlny. Prof. Donald A. Gurnett z Iowské univerzity (USA) musel se svým týmem pětkrát snížit jejich frekvenci, aby byly v rozsahu lidského slyšení. Jak Don Gurnett řekl, byl "naprosto užaslý", když slyšel tuto melodii.

Tóny jsou krátké, typická doba jejich trvání je 1 až 3 sekundy, a na rozdíl od éterických pomíjivých tónů spojených s dalšími kosmickými procesy, tyto jsou zcela zřetelné. Předpokládá se, že každý tón je vyvolán dopadem meteoroidu na velké kusy ledu, které tvoří prstence. Z energie, která se šíří kuželovitě z bodu dopadu, Gernett vypočítal, že impaktní těleso má průměr asi 1 cm, ačkoliv upozorňuje, že může být i 10krát větší.

Zdroj: www. newscientist.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »