Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Ing. Luděk Hamr nositelem plakety Astrofotograf roku 2010

Ing. Luděk Hamr nositelem plakety Astrofotograf roku 2010

Plaketa Astrofotograf roku 2010 pro Luďka Hamra. Autor: Marcel Bělík
Plaketa Astrofotograf roku 2010 pro Luďka Hamra.
Autor: Marcel Bělík
V sobotu 16. dubna 2011, pět set let poté, co místními hvozdy hnával svou loveckou družinu český král Václav IV, se v královském komorním městě Žebrák sešli zástupci České astronomické společnosti. Pod dohledem majestátných hradů Žebrák a Točník a pod záštitou místní hvězdárny zde zástupci jednotlivých složek této společnosti na takzvaném "Velkém zasedání složek ČAS" referovali o své činnosti za poslední rok, diskutovali o plánech do budoucna a též využili vhodné příležitosti, aby předali dary čestnému předsedovi společnosti dr. Jiřímu Grygarovi k jeho životnímu jubileu.

Předání plakety Astrofotograf roku 2010. Autor: Marcel Bělík
Předání plakety Astrofotograf roku 2010.
Autor: Marcel Bělík
Ten však nebyl jediným obdarovaným na tomto setkání. Fyzické potvrzení svého titulu "Astrofotograf roku 2010", tedy diplom a plaketu, zde obdržel ing. Luděk Hamr. Titul mu udělila porota České astrofotografie měsíce nejen za vydařené snímky planet, ale za neúnavnou astrofotografickou činnost vůbec a předal jej právě čestný předseda ČAS dr. Jiří Grygar.

Ing. Hamr se tak stal pátým nostitelem tohoto titulu od roku 2006 a stejně jako jeho předchůdci - prof. Druckmüller, Ing. Martin Myslivec, Jan Hovad a Jiří Linet připojil své jméno i na rytý seznam nacházející se v památné "Bečvářově" kopuli Hvězdárny v Úpici. Zde se nachází nejen v sousedství svých fotografických kolegů, nýbrž i v těsné blízkosti dalekohledů, u nichž dr. Antonín Bečvář během dlouhých expozic noční oblohy přemýšlel o svých legendárních hvězdných atlasech.




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »