Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Mimas - jako Lucasova Hvězda smrti

Mimas - jako Lucasova Hvězda smrti

mimas_260_317_1.jpg
Snímek jako vystřižený z Hvězdných válek George Lucase. Milovníci sci-fi určitě nezaváhají. Saturnův měsíc Mimas jako by z oka vypadl Imperátorově Hvězdě smrti. Může za to, na rozměry měsíce, obrovský kráter Herschel. Snímek byl pořízen sondou Cassini 3.června 2004, když byla od měsíce vzdálena zhruba 1,7 milionu km. Na mnohem lepší pohled se však můžeme těšit až do 2.srpna 2005, kdy neúprosné zákony nebeské mechaniky navedou sondu na nízký přelet okolo tohoto měsíce.

Brzy po navedení na oběžnou dráhu okolo Saturnu, poslala sonda Cassini zpět k Zemi svůj zatím nejlepší pohled na tento poměrně malý měsíc (jen 398 km v průměru). Je s podivem, že měsíc kdysi vůbec přežil srážku s jiným tělesem, které na jeho povrchu vytvořilo obří kráter o průměru 130 km, tedy celé jedné třetiny jeho průměru!

Kráter je asi 10 kilometrů hluboký a má velmi výrazný středový vrcholek.

Snímek byl pořízen úzkoúhlovou kamerou v době, kdy Slunce a Mimas svíraly vzhledem k sondě Cassini úhel asi 102 stupně. Kráter dlouhým stínem tak ještě více vynikl.

Více informací o misi Cassini na http://saturn.jpl.nasa.gov a http://ciclops.org.

Zdroj: CICLOPS News Release
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »