Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Nalaďte si Nebeský cestopis

Nalaďte si Nebeský cestopis

leonardo_logo1.jpg
Český rozhlas Leonardo vysílá hodinový pořad Nebeský cestopis. Přináší zajímavosti a novinky z astronomie, meteorologie a fyziky. Premiéra pořadu je každou sobotu ve 20 hodin a repríza každou neděli v 11 hodin. Jednotlivé rozhovory a reportáže jsou slyšet v dopoledním vysílání Leonarda každý všední den v 9:50 a vše se dá stáhnout z internetu jako mp3.

Český rozhlas Leonardo vysílá hodinový pořad Nebeský cestopis. Tři čtvrtiny Nebeského cestopisu tvoří příspěvky z astronomie, čímž se stává mezi rozhlasovými i televizními přírodovědnými magazíny ojedinělý. Začal se rodit už koncem roku 2005. Nejprve byl pojat jen jako každodenní zpestření živého proudu Dopoledne s Leonardem. Jako hodinový pořad se začal vysílat až v dubnu 2006. Ovšem i nadále se můžete s jednotlivými příspěvky, rozhovory nebo telefonáty setkávat na stanici Leonardo každý den dopoledne v 9:50.


Pilíř pořadu tvoří pět příspěvků

Na každé pondělní připravuje Jana Štrajblová tři novinky z fyziky, které čtou redaktoři Leonarda v živém vysílání. Vybírá ty nejzajímavější fyzikální a někdy i astronomické aktuality. Odborné pojmy se zároveň snaží vysvětlit, aby podstatu novinky pochopil i laik.

Úterý patří meteorologii v podání Martina Nováka z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem. Vysvětlit přírodní zákonitosti, které ovlivňují počasí - právě o to se úterní příspěvky snaží. Nechybí ani komentáře aktuálních problémů s počasím.

Středa, čtvrtek a pátek patří astronomii. Středeční přípěvek většinou přibližuje nějakou aktuální událost buď na hvězdné obloze nebo ve výzkumu vesmíru. Je to také den, kdy nejčastěji upozorňujeme na astronomické akce nebo významná výročí. O tvorbu středečních příspěvků se dělí členové redakce Leonarda s Petrem Sobotkou.

Čtvrteční astronomický příspěvek zajišťují kolegové Frederik Velinský z Českého rozhlasu Sever a Jana Olivová z Českého rozhlasu Vltava. Frederik Velinský uvádí na své stanici pořad Planetárium, který se věnuje popularizaci především přírodních věd. Jana Olivová se stará o tentýž úkol na Vltavě.

Páteční příspěvky připravuje Petr Sobotka. Jedná se o jakousi vysvětlovnu typu "Proč hvězdy svítí", "Co je to Kuiperův pás?" a podobně. Smyslem pátečních rozhovorů je tedy vysvětlování astronomických pojmů a otázek, které si laik běžně může položit. Téma je ovšem probíráno důkladně, takže se k nové informaci dostane i amatérský astronom nebo znalý zájemce o astronomii.


Hodinový pořad v sobotu

Když se všechny týdenní příspěvky sejdou v redakci, následuje jejich skladba do hodinového pořadu. Ten ovšem není jen slepencem již vysílaných informací, ale obsahuje navíc minimálně třetinu obsahu. V moderaci se střídá Luboš Veverka a Petr Sobotka, od ledna 2007 pak již jen Petr Sobotka.

Pořad je samozřejmě zahájen přehledem obsahu vydání, aby si posluchač mohl vybrat, co ho zaujalo a v danou chvíli, a zbystřit svoji pozornost. Po úvodu následuje upozornění na aktuální dění na obloze. Kromě viditelnosti planet upozorňujeme na výjimečné úkazy, které nám vesmír nachystal, a také na zajímavé objekty noční oblohy tzv. "deep sky".

Po středečním příspěvku následuje aktualita většinou odbornějšího ražení. Často bývá tématem kosmonautika nebo nejnovější výsledek nějakého výzkumu. Celý pořad je samozřejmě protkán hudbou, kterou vybírá hudební redaktor Leonarda Leoš Kosek. Za pátečním příspěvkem následuje závěrečná aktualita. Buď má odborný charakter nebo je to pozvánka na astronomickou akci či informace o udělení nějakého významného ocenění.

Hodinový pořad se vysílá každou sobotu ve 20 hodin večer a reprízuje se v neděli 11 hodin.


Články na našem webu

ČRo Leonardo je multimediální. Dobrým příkladem toho je projekt Odhalení. Trochu jiná reality show nám dokonce v listopadu 2006 vynesla mezinárodní cenu, tzv. "divokého Oscara". Vysílání naší stanice bude od roku 2007 provázáno ještě více s naším webem. Týká se to i Nebeského cestopisu. Přímo na titulní stránce Leonarda se budou objevovat astronomické články, aktuality a nejnovější objevy. Již nyní si můžete prolistovat náš archiv článků kategorie VESMÍR. Předpokládáme, že budou vycházet dva až tři články denně.


Jak nás naladíte?

leonardo_logo.jpg
Český rozhlas Leonardo vysílá od 1. září 2005 a je digitální stanicí. To znamená, že náš signál nešíří klasické pozemní analogové vysílače a na běžném FM rádiu nás nenaladíte. Pokud nás chcete poslouchat, máte tři možnosti. Buď pomocí terestrického vysílání DVB-T v multiplexu A, které umožňuje přijímat zařízení zvané set-top-box a nebo přes satelitní vysílání CS LINK.

Třetí a možná nejjednodušší varianta je připojit se k internetu na stránky Leonarda www.rozhlas.cz/leonardo. Tam potom stačí v dobu vysílání pořadu kliknout pod nápisem ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ na stream formát, ve kterém chcete pořad poslouchat. K dispozici je WMA, OGG a MP3. Hned pod odkazem na živé vysílání naleznete podrobné návody.

Internet nabízí ještě jeden způsob poslouchání Nebeského cestopisu. Máme zvukový archiv, ve kterém jsou všechna vydání pořadu aod září 2006 v komprimovaném formátu mp3, který si jako soubor stáhnete do svého počítače. Přesná adresa archivu pořadu je http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=3191. Velikost souboru je průměrně 17 MB, což je ještě snesitelné i pro majitele klasických modemů. Výhoda tohoto způsobu poslechu je v tom, že si pořad můžete pustit kdykoli. Každý člověk sobotní večer ve 20 hodin asi netráví poslechem rozhlasu, ale nikdo s přístupem k internetu o naše vysílání díky zvukovému archivu nemusí přijít.

V internetovém archivu se náš pořad objeví už přesně v okamžik, kdy skončí. Takže každou sobotu po 21. hodině už můžete začít stahovat mp3 soubor. V jednom se ale přeci jen verze určená do archivu od živého vysílání liší. Kvůli autorským právům jsou z ní vystřihány písničky.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »