Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Nebeský cestopis - Speciál o Měsíci

Nebeský cestopis - Speciál o Měsíci

Nebeský cestopis - Speciál o Měsíci
Nebeský cestopis - Speciál o Měsíci
Osm českých astronomů hovoří o Měsíci od historie až po současnost, od zatmění až po měsíční základny. Jedinečná příležitost slyšet názory slavného českého astronoma Zdeňka Kopala o životě na Měsíci. Pět článků o Měsíci na internetu. To bude sobotní Měsíční speciál Nebeského cestopisu. Český rozhlas Leonardo ho vysílá 7. dubna ve 20 hodin.

Proč je zatmění Měsíce dobré pro Zemi?
Začneme úkazem, který byl impulsem pro hlavní téma našeho jarního speciálu. Ivo Míček, místopředseda Společnosti pro meziplanetární hmotu, nám poví, jak zatmění Měsíce vzniká a co se z něj můžeme dozvědět o Zemi.

Na Měsíc bez prachovky nelétejte
Pokud byste se chtěli na Měsíc někdy vypravit, tak si doma určitě nezapomeňte prachovku. S prachem v bytě se dá snadno zatočit, ale ten měsíční, to je pěkný prevít. Přesvědčí nás o tom astronom Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně.

Jak ovlivňuje Měsíc Zemi?
Má Měsíc vliv na počasí na Zemi? To je otázka, na kterou nám odpoví meteorolog Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

Unikátní model kráteru Tycho
Víte, že nemusíte hned letět na Měsíc, když si chcete sáhnou na kráter? Na hvězdárně v Hradci Králové totiž mají unikátní model kráteru Tycho, který navrhl astronom Miroslav Brož.

Měsíční základny
O tom, že základny na Měsíci nejsou nápadem posledního roku, ale starou myšlenkou, nás přesvědčí doktor Antonín Vítek z Akademie věd.

Kam se schovává voda na Měsíci?
Pokud se ty základny podaří postavit, neobejdou se jejich obyvatelé bez vody. Najdou ji na Měsíci? To je otázka, na kterou nám odpoví Pavel Gabzdyl.

Proč je Měsíc poset krátery?
Proč je Měsíc poset krátery? Pavel Suchan, místopředseda České astronomické společnosti, nám řekne, co si o tom myslí dnešní astronomové.

Nejmladší lunární meteorit
Pro měsíční vzorky nemusíme nutně lítat na Měsíc. Stačí počkat, až spadnou na Zem. Počkal si astronom a geolog Jakub Haloda z České geologické služby a dokázal rozeznat nejmladší lunární meteorit na světě.

Život na Měsíci
Slavný český astronom Zdeněk Kopal před 40 lety znal důkazy existence života na Měsíci. Platí důkazy ještě dnes? To nám rozluští Antonín Vítek.

Hádanky měsíčních moří
Jak by se vám líbila dovolená u moře, ve kterém by nebyla ani kapka vody? Určitě byste od cestovní agentury žádali vrácení peněz. Leda že byste byli u moře na Měsíci. Jak říká Pavel Gabzdyl, tam je to normální.

Na příspěvky v Nebeském cestopisu navazuje i pět článků:

Pavel Gabzdyl
Z čeho je Měsíc?
http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/333721

Jiří Suchomel
Kráter Tycho na vlastní oči + videoreportáž
http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/333647

Petr Sobotka
Jak by vypadalo zatmění Měsíce z Měsíce? + audio
http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/334548

Jana Štrajblová
Najde se mrazák na Měsíci? + audio
http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/334555

Petr Sobotka
Průzkum Měsíce z vesmíru
http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/335303

Jak nás naladíte?
Jsme digitální stanice, takže náš signál nešíří klasické pozemní analogové vysílače a na běžném FM rádiu nás nenaladíte. Pokud nás chcete poslouchat, máte tři možnosti. Buď pomocí terestrického vysílání DVB-T v multiplexu A, které umožňuje přijímat zařízení zvané set-top-box a nebo přes satelitní vysílání CS LINK.
Třetí a možná nejjednodušší varianta je připojit se k internetu na stránky Leonarda www.rozhlas.cz/leonardo. Tam potom stačí v dobu vysílání pořadu kliknout pod nápisem ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ na stream formát, ve kterém chcete pořad poslouchat.
Internet nabízí ještě jeden způsob poslouchání Nebeského cestopisu. Máme zvukový archiv, ve kterém jsou všechna vydání pořadu od září 2006 v komprimovaném formátu mp3, který si jako soubor stáhnete do svého počítače. Přesná adresa archivu pořadu je http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=3191. Velikost souboru je průměrně 17 MB, u Speciálu většinou 30 MB. Pořad se objeví v archivu hned po vysílání.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »