Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Panorama kráteru Victoria
Petr Kubala Vytisknout článek

Panorama kráteru Victoria

NASA zveřejnila panoramatický snímek kráteru Victoria na Marsu. Kráter zkoumá již několik měsíců vozítko Opportunity, které před několika dny oslavilo čtvrté narozeniny na povrchu rudé planety.

Panorama kráteru Victoria
Panorama kráteru Victoria

Vozítko Opportunity a jeho kolega Spirit pracují na povrchu Marsu už 4 roky. Hlavním cílem výzkumu Oportunity v posledních měsících je kráter Victoria. Na konci minulého roku bylo hlavním zájmem především místo nazvané Duck Bay (kachní zátoka), které se nachází na západní části kráteru Victoria.

Minulý týden zveřejnila NASA celkový pohled na kráter Victoria, který byl sestaven jako mozaika z většího počtu snímků, pořízených od 23. října do 11. prosince 2007. Všechny snímky byly získány prostřednictvím kamery Pancam (PANoramic CAMera) ve falešných barvách přes filtry o vlnové délce 753, 535 a 432 nanometrů.

Na fotografii jsou patrné dva skalní výběžky na lemu kráteru. Nalevo je výběžek s názvem Cape Verde (zelený mys), který je asi 6 metrů vysoký. Napravo pak vidíme výběžek Cabo Frio (studený okraj) o výšce asi 15 metrů.

Vozítko Opportunity přistálo na Marsu 25. ledna 2004 ve vzdálenosti asi 6 km severně od kráteru Victoria. Do dnešních dní urazilo po povrchu rudé planety téměř 12 kilometrů.

Obrázek v plném rozlišení si můžete stáhnout na stránkách NASA (jpg, 26 MB).

Zdroj: NASA




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »