Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Plazma ve vesmíru online

Plazma ve vesmíru online

Plazma na Slunci (sonda TRACE 19. 7. 2000 ve 23:30 UT)
Plazma na Slunci (sonda TRACE 19. 7. 2000 ve 23:30 UT)
Přednášku prof. Petra Kulhánka na téma "Plazma ve vesmíru" si můžete kdykoli přehrát online v unikátní aplikaci ČRo Leonardo. Přednáška přináší kromě zvukového záznamu obrázky a animace použité v prezentaci.

Co je plazma a jak se chová? Co je sluneční vítr? Co chrání Zemi před Sluncem? Jak vzniká polární záře? Kde je severní magnetický pól Země? Jsou v polární záři duchové? Odpovědi právě na tyto otázky najdete v přednášce prof. Petra Kulhánka z FEL ČVUT.

Přednáška Plazma ve vesmíru (P. Kulhánek)
Přednáška Plazma ve vesmíru (P. Kulhánek)
Přednášku přehrává internetová flashová aplikace, která byla naprogramována speciálně pro potřeby Českého rozhlasu. Základem přednášky je samozřejmě zvukový záznam. Ten běží po celou dobu bez přerušení. Ovšem v hlavním okně aplikace můžeme vidět přesně to, co viděli návštěvníci přednášky. Tedy stejné obrázky a animace, které jsou v přednášce popisovány. Jejich objevování se je načasováno, aby se dělo ve stejnou dobu, kdy o nich přednášející hovoří. Díky tomu je také možno si v obrázcích listovat kamkoli dopředu i zpět v přednášce a zvukový záznam se tomu přizpůsobí, tzn., že po kliknutí na jakýkoli obrázek slyšíte vysvětlení toho, co je na něm zobrazeno. Logičtější je samozřejmě poslechnout si přednášku od začátku do konce, aby neunikly některé souvislosti.

Obrázky lze kliknutím na příslušné ikony zvětšovat a zmenšovat. K dispozici je také seznam kapitol. Ovládání hlasitosti a možnost přehrání na celé obrazovce je pak samozřejmostí.

Přednáška prof. Petra Kulhánka byla přednesena na putovní výstavě FUSION EXPO 2007. Doplňovala další přednášky o řízené termojaderné fúzi, ve které hraje klíčovou roli právě udržení plazmatu. Přednáška se zaměřuje na plazma jako čtvrté skupenství hmoty, které se vyskytuje na Zemi a především ve vesmíru.

Přednášku si můžete přehrát na stránkách Českého rozhlasu Leonardo (www.rozhlas.cz/leonardo).




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »