Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Přechod Merkuru v přímém přenosu z Valašského Meziříčí
Jiří Srba Vytisknout článek

Přechod Merkuru v přímém přenosu z Valašského Meziříčí

Přechod Merkuru v přímém přenosu z Valašského Meziříčí

Hvězdárna Valašské Meziříčí připravila pro zájemce o pozorování přechodu planety Merkur přes sluneční disk 9. května 2016 v odpoledních hodinách speciální program. Kromě vizuálního pozorování pomocí slunečních dalekohledů bude možné v hale hvězdárny sledovat online přenos záběrů probíhajícího úkazu z přístrojů, které slouží pro odborná pozorování. Přenos bude možné shlédnout i prostřednictvím internetu na adrese pozorovanislunce.eu.

Jak pozorujeme?

Pro odborná pozorování Slunce je hvězdárna vybavena řadou starších i nových přístrojů, umožňujících pořizovat přehledové a detailní snímky slunečního disku ve viditelném světle i ve vybraných spektrálních čarách (vodíku H-alfa – na vlnové délce 656 nm a vápníku CaII K – na vlnové délce 393 nm). Přístroje nejsou používány pro vizuální pozorování, ale jsou vybaveny CCD kamerami schopnými pořídit až dva snímky za sekundu. Ze získané série snímků je možné pomocí automatického software vybrat ten nejlepší (pořízený za aktuálně nejlepších atmosférických podmínek). Takto vybrané snímky budou při našem přenosu nahrávány na server, a to tak často, jak to umožní aktuální stav internetové sítě. Záběry Merkuru na slunečním disku si tak budou moci on-line přes internet prohlédnout i zájemci, kteří nemohou na hvězdárnu zavítat osobně.

Pozorování v kopuli odborného pracoviště Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Pozorování v kopuli odborného pracoviště
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Přístroje na plošině Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Přístroje na plošině
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Pozorování v kopuli odborného pracoviště Přehledové dalekohledy na plošině.

Na co se můžete těšit?

Pozorování bude probíhat pomocí čtyř přístrojů. Dva dalekohledy budou snímat celý sluneční disk v čáře vodíku H-alfa a vápníku CaII K. Bude tak možné sledovat pouť drobného Merkuru po slunečním disku společně se strukturami ve střední vrstvě sluneční atmosféry (chromosféře). Tyto přehledové snímky budou doplněny detailními záběry částí slunečního disku, do kterých se Merkur bude aktuálně promítat, a to opět jak v čáře H-alfa tak CaII K.

Pozorování Slunce v čáře H-alfa Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Pozorování Slunce v čáře H-alfa
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Pozorování Slunce v čáře CaII K Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Pozorování Slunce v čáře CaII K
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Ukázka snímků celého disku s detailními výřezy v čarách H-alfa a CaII K. Záběry byly pořízeny stejnými přístroji, jakými bude probíhat snímání Slunce při přenosu přechodu Merkuru přes Sluneční disk 9. května 2016. Další záběry je možné schlédnout v článku Pozorování Slunce v roce 2015.

Kde přenos najdete?

Snímek z přechodu planety Venuše přes sluneční disk v roce 2012 pořízený jedním z přístrojů, který budeme používat i letos. Pro srovnání je dokreslen kotouček Merkuru v přibližně správné velikosti. Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Snímek z přechodu planety Venuše přes sluneční disk v roce 2012 pořízený jedním z přístrojů, který budeme používat i letos. Pro srovnání je dokreslen kotouček Merkuru v přibližně správné velikosti.
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Od roku 2013 provozuje Hvězdárna Valašské Meziříčí specializované webové stránky věnované pozorování Slunce na adrese PozorovaniSlunce.eu. Stránky vznikly v rámci projektu Se Sluncem společně, realizovaného ve spolupráci se slovenským partnerem, kterým byla Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste. Projekt byl spolufinancován z Fondu Mikroprojektů Operačního programu Přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013. Na těchto stránkách bude dostupný i přenos přechodu Merkuru přes sluneční disk a to konkrétně na adrese PozorovaniSlunce.eu/Transit-Merkuru.

Autorem stránky k tranzitu Merkuru a celé koncepce přenosu je mladý externí spolupracovník hvězdárny Jáchym Bulek. V rámci projektu Společně se Sluncem byly rovněž zakoupeny nové nebo rekonstruovány a dovybaveny starší přístroje, jejichž prostřednictvím bude přenášené pozorování probíhat.  

Počasí?

V případě nepříznivých meteorologických podmínek bude přenos realizován v omezené podobě nebo se neuskuteční vůbec. O aktuálním stavu budeme informovat přímo na stránkách pozorovanislunce.eu nebo na webu hvězdárny www.astrovm.cz.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Přechod Merkuru online z Hvězdárny Valašské Meziříčí
[2] Projekt Se Sluncem společně
[3] Kde všude v ČR bude probíhat pozorování úkazu?

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

Jiří Srba

Jiří Srba

Narodil se v roce 1980 ve Vsetíně. Na střední škole začal navštěvovat astronomický kroužek při Hvězdárně Vsetín, kde se stal aktivním pozorovatelem meteorů a komet. Zde také publikoval své první populárně astronomické články. Je členem Společnosti pro meziplanetární hmotu (SMPH). Připravuje české překlady tiskových zpráv Evropské jižní observatoře.

Štítky: Sluneční dalekohled, Online, Online přenos, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Přechod Merkuru 2016


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »