Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Seriál: Možnosti života ve vesmíru

Seriál: Možnosti života ve vesmíru

Život ve vesmíru?
Život ve vesmíru?
Odvěká touha člověka... Vědět, jestli jsme ve vesmíru sami, nebo ne, jestli existuje nějaký život i mimo planetu Zemi. K nalezení odpovědi jsme už možná blízko...

Nad možnostmi života ve vesmíru se v rozhlasovém seriálu zamyslí hned několik vědců. Prof. Václav Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV, dr. Vladimír Kopecký z Fyzikálního ústavu AV a Mgr. Tomáš Petrásek z Fyziologického ústavu AV.

Země Autor: NASA
Země
Autor: NASA

1. Podmínky života na Zemi
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Pokud se snažíme najít ve vesmíru život, měli bychom vědět, co to vlastně život je. Měli bychom ho dobře poznat tady, na naší planetě, měli bychom mít nějakou definici života. Jenomže to je těžký úkol...


Mikrob Autor: University of California, Berkeley
Mikrob
Autor: University of California, Berkeley

2. Podoba života ve vesmíru
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Život na Zemi je neobyčejně pestrý. Jaké formy by mohly žít na jiných planetách? Co vlastně máme ve vesmíru hledat, když ani nemáme pořádnou definici pozemského života?


Exoplaneta s měsícem v představě malíře
Exoplaneta s měsícem v představě malíře

3. Hledání života u jiných hvězd
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Při snaze hledat život jinde ve vesmíru u cizích hvězd, jsou vědci přesvědčeni, že to nemá smysl všude, že existuje v naší Galaxii oblast, které se říká zóna života. A mimo tuto zónu, podmínky pro život prostě nejsou.


Curiosity při práci na Marsu v představě grafika Autor: NASA
Curiosity při práci na Marsu v představě grafika
Autor: NASA

4. Kam se přestěhovat ve sluneční soustavě
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Hledat život ve vesmíru u cizích hvězd je jistě lákavé, ale lidstvo by nemělo zapomínat samo na sebe. Naši planetu měníme k nepoznání a nevíme, jestli to vůbec přežije. Možná bychom se měli začít zajímat o to, kam se přestěhovat. Kde by se nám žilo ve sluneční soustavě nejlépe, kdybychom neměli Zemi?


Zkouška zařízení DEPTHX - prototypu sondy pro výzkum měsíce Europa.
Zkouška zařízení DEPTHX - prototypu sondy pro výzkum měsíce Europa.

5. Naděje pro život u Jupiteru a Saturnu
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Při hledání života ve vesmíru je dobré rozhlédnout se u nás doma, v naší planetární soustavě. Ukazuje se, že některé Měsíce Jupiteru a Saturnu jsou z tohoto hlediska nesmírně nadějné. Asi nejčastěji se zmiňuje Jupiterův měsíc Európa...




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »