Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Seriál: Seriál Jak se žije v kosmu?

Seriál: Seriál Jak se žije v kosmu?

Mezinárodní kosmická stanice ISS Autor: NASA
Mezinárodní kosmická stanice ISS
Autor: NASA
Kolem Země už 15 let obíhá Mezinárodní kosmická stanice. I ve vesmíru se musejí dělat úkony, které jsou na Zemi úplně obyčejné. Na ně se v seriálu zaměříme, protože ve vesmíru se většinou dělají úplně jinak.

Jak kosmonauti vynášejí odpadkový koš? Jak uklízejí? Jak řeší opravy? Kam chodí na nákup? Jak myjí záchod a sprchu? S obyčejnými věcmi denního života na kosmické stanici nás seznámí Milan Halousek z České kosmické kanceláře a Vít Straka z Astronautické sekce České astronomické společnosti.

ATV-3 Edoardo Amaldi při odletu od stanice Autor: ESA/Sunita Williamsová
ATV-3 Edoardo Amaldi při odletu od stanice
Autor: ESA/Sunita Williamsová

1. Jak kosmonauti vynáší odpadkový koš?
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Naprostou nezbytností každé domácnosti je možnost vyhazovat nepotřebné věci. Zbytky potravin, biologický odpad nebo jakékoli harampádí se nikde hromadit nemůže, musí pryč z domova. O to více je to potřeba na kosmické stanici, která je uzavřeným prostorem. Jak to ale kosmonauti dělají?

Stáhnout za jízdy okénko a vyhodit nepotřebnou věc ven může maximálně hulvát v pozemském vlaku. Vyhodit jen tak něco z kosmické stanice ale nelze nejen proto, že „otevření okna“ by kosmonauty zabilo. Při složitosti pohybu těles na oběžné dráze Země by se také mohlo snadno stát, že vyhozený předmět se jim za nějakou dobu vrátí zpátky a stanici nárazem poškodí.

"Přelidněná" stanice

2. Jak kosmonauti uklízí?
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Každý pozemský byt nebo dům se musí uklízet, všichni to známe ze svých životů, a kdo to nedělá, tomu za to bývá nějakou vyšší autoritou vyčiněno. Kosmonautům v tom na dálku pomáhá pozemské řídící centrum a především systematičnost takřka ve všem. Které domácí práce tedy kosmonauti musí dělat?

Zkuste si představit kosmonauta s prachovkou v ruce, jak utírá potrubí. Nebo jak zapíná vysavač a jezdí s ním po podlaze – ve stavu beztíže by takových podlah měl hned několik, protože tam žádné „dole“ neexistuje. Také představa kosmonauta s hadrem v jedné ruce a kýblem v ruce druhé je komická. A co žehlení a praní prádla? Ve vesmíru je všechno tohle jinak.

Práce na exteriéru stanice. Autor: TV NASA
Práce na exteriéru stanice.
Autor: TV NASA

3. Jak řeší kosmonauti opravy?
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Když se nám doma na Zemi něco porouchá, voláme do servisu, ale co kosmonauti? Žádný ochotný soused, žádná firma do 10 minut od zavolání. Dokáží si vše opravit sami? Asi jim nic jiného nezbývá. Jenomže kosmická stanice není žádná továrna nebo dílna, kde by byl soustruh s frézou.

Někdy kosmonauti musí na opravu rezignovat přesto, že jim jsou poskytovány ze Země ty nejfundovanější rady. Co jim tedy v takovém případě zbývá? Vlastně jenom čekat na pomoc. Rozhodně se vyplatí takovým případům předcházet.

Dragon úspěšně zachycený robotickou paží stanice Autor: TV NASA
Dragon úspěšně zachycený robotickou paží stanice
Autor: TV NASA

4. Kam chodí kosmonauti na nákup?
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

O mužích se říká, že neradi nakupují. Při několikaměsíčním pobytu v uzavřeném prostoru by si ale jistě rádi na nějaký nákup zašli. Jenomže nemají kam. Žádná sámoška za rohem tam není. Co když potřebuje kosmonaut naléhavě něco, co na stanici není?

Jediným řešením je čekat na zásobovací loď. Jak často ke stanici létají? Co všechno vozí? Kam se pak zásoby vykládají? Může si nechat kosmonaut přivézt, cokoli chce? I tady platí jasná pravidla, ovšem z minulosti jsou známy případy, kdy byla porušena.

Vesmírný záchod
Vesmírný záchod

5. Jak kosmonauti splachují záchod?
Spustit audio v přehrávači ČRo. Stáhnout mp3.

Pokud byste si chtěli ve vesmíru odskočit na záchod, asi se budete divit. Kýblem vody se opravdu nesplachuje. Záchodovou mísu ono zařízení sice připomíná, ale funguje jinak. Z toho vyplývá také jiná údržba. Ale jak je řešen pach z toalety, když si kosmonauti nemohou vyvětrat?

Hygiena ve vesmíru se vůbec hodně liší od našich pozemských zvyklostí. Zkuste se třeba ve stavu beztíže vysprchovat. Voda dolů přece vůbec nepoteče. A mytí nádobí, to je kapitola sama pro sebe. Budete překvapeni, jak je to ve vesmíru snadné.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »