Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Snímek dne NASA je dnes od českého fotografa. Zobrazuje Perseidy nad Vrchteplou

Snímek dne NASA je dnes od českého fotografa. Zobrazuje Perseidy nad Vrchteplou

Snímek Noc Perseid zachycený nad slovenskou Vrchteplou v srpnu 2016.
Autor: Petr Horálek.

Již po 10. vybrala NASA jako prestižní snímek dne APOD (Astronomy Picture Of the Day) fotografii od českého fotografa Petra Horálka. Snímek publikovaný 10. srpna 2017 s názvem „Noc Perseid“ zobrazuje meteory z každoročního letního roje nad slovenskou vesnicí Vrchteplá z roku 2016, kde se tehdy konala jubilejní 30. mezinárodní „Expedícia Perzeidy“. Letos se uskuteční v termínu 11. – 19. srpna 2017 a široká veřejnost je zvána na zajímavé přednášky.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 10. srpna 2017

APOD je zkratka pro Astronomy Picture Of the Day (NASA), tedy Astronomický snímek dne NASA. Jeho mottem je „Objevujte vesmír!“ Každý den je představen jiný obrázek nebo fotografie našeho fascinujícího vesmíru, spolu se stručným vysvětlením napsaným profesionálními astronomy. Těmi jsou profesor Robert Nemiroff a Dr. Jerry Bonnell. Od roku 1999 je také dostupný s českým překladem, o který se každý den stará Ing. Josef Chlachula, spoluzakladatel webu České astronomické společnosti Astro.cz. Za celou 22letou historii bylo publikováno jen několik snímků českých a slovenských autorů, přičemž Horálek je jediný, jemuž se to podařilo již desetkrát. Více o APODu a fotografiích českých a slovenských autorů včetně českých průvodních textů k těmto snímkům naleznete na www.astro.cz/apod/about.

Astronomický snímek dne NASA 10. srpna 2017 zobrazuje meteory z roje Perseid proti letní Mléčné dráze nad astronomickým táborem na slovenské Vrchteplé. Vznikl mezi 6. a 8. srpnem minulého roku, kdy se Petr Horálek zúčastnil tradiční mezinárodní „Expedície Perzeidy“, pořádané Astronomickým klubem Juraja Bardyho v Plevníku-Drienovom a Astronomickým kabinetom pri POS v Považskej Bystrici. Expedice, jíž se pravidelně účastní i vědci z České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, se v loňském roce odehrála jubilejním 20. rokem na Vrchteplé a 30. rokem celkově. Za tu dobu se na expedicích podařilo zaznamenat a vyhodnotit přes 24 tisíc Perseid. Letos se expedice uskuteční mezi 11. a 19. srpnem 2017 opět na Vrchteplé a zavítat na ni může i široká veřejnost - poslechnout si zajímavé přednášky a případně i strávit noc pod hvězdami okolo maxima roje Perseid.

Pro samotného autora snímku je to příjemný úspěch – nejde jen o desáté zveřejnění jeho snímku v APODu od roku 2014 (z nichž 3 byly pořízeny přímo z Česka), ale zároveň již o druhý ukazující meteorický roj Perseidy. První byl pořízen na ostrově Hvar v Chorvatsku. Letos je to zároveň druhý snímek APODu se slovenskou krajinou – první byl publikován 29. dubna pod názvem Oblouky jara a jeho autorem je slovenský fotograf Ondrej Králik.

Kontakt a další informace

Petr Horálek
Autor Astronomického snímku dne NASA z 10. srpna 2017
Email: horalek.peter@gmail.com
Mobil: +420 732 826 853
Web s dalšími snímky: www.astronom.cz/horalek

Mária Labudíková, Ing. Marián Mičúch
Organizátoři Expedície Perzeidy na Vrchteplé
Astronomický klub Juraja Bardyho; 018 26 Plevník-Drienové
Email: labudikova@seznam.cz; micuchm@gmx.com
Mobil: 0907 792 274; 0908 691 888

Pavel Suchan
Tiskový tajemník České astronomické společnosti
Email: suchan@astro.cz
Mobil: +420 737 322 815

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Tiskové zprávy České astronomické společnosti
[2] APOD: Noc Perseid
[3] O APODu - Astronomickém snímku dne NASA
[4] Již jubilejním 20. rokem se ve Vrchteplé pozorovaly Perseidy
[5] Oficiální web a informace o 21. Expedícii Perzeidy



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Apod, Astronomický snímek dne, Petr Horálek, Perseidy, Expedice Vrchteplá


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »